Babutsa Meyvesi |
Babutsa ile ilk tanışmam, İstanbul'daki evimizin terasında olmuştu. Aslında kaynana dili dediğimiz kaktüs çeşidi ile tanışmıştım desem daha doğru olur. İki tekerlekli bisiklet kullanmaya geçiş dönemimdi. Abimin, bana biraz büyükçe gelen bisikleti ile, geniş terasımızda turlar atıyordum. Dört tekerden, iki tekere yeni geçen bir çocuk için hayli başarılı olduğumu düşünürken, dengemi kaybettim ve kendimi nev-i şahsına münhasır kaynana dilinin üzerinde buldum. Kısa kol tişörtümün koruyabildiği yerler dışında kalan kollarım, boynum, ellerim (neyse ki yüzümü koruyabilmişim :) diken içinde kalmıştı. O an anladım o kaktüse neden "kaynana dili" denildiğini :) Deydi mi fena yakıyormuş :) Annem cımbızla tek tek çıkarmaya çalışırken, daha da iyi anladım.
Babutsa Meyvesi |
Babutsa Meyvesi |
İstanbul'daki terasımızın bahçesinde yetişirken de, üzerinde çiçeğe benzer meyveler büyürdü ama Akdeniz bölgesinde yetiştiği kadar büyük olmazdı, haliyle de biz yemezdik. Ailemle beraber Kuzey Kıbrıs Lefke'deki Soli Harabeleri'ni geziyorken, bilet gişesinde duran abimiz, bize babutsa ikram etti. O gün şaşıp kalmıştım bu dışı dikenli, içi bal gibi meyvenin varlığına. Bir kere tanıdıktan sonra, Kıbrıs'ta aslında ne kadar çok yerde yetiştiğini ve ne kadar da çok meyve verdiğini görmüş oldum. Kivi büyüklüğünde meyveler yetişebiliyor dikenli dallarında. Eğer olur da denk gelirseniz, aman diyeyim çıplak elle dokunup koparmaya kalkmayın. Meyvesinin dışı da hayli dikenli. O nedenle ya içine geçirmeyecek kalınlıkta eldivenle toplanıyor, ya da hiçbir şey yoksa cips kağıtları ile tutuluyor. Tüm dikkatlere rağmen dikenine maruz kalırsanız ise, çıkarmanın en güzel yolu zeytinyağı ile ellerinizi ovalamakmış.
Paketlenmiş babutsalar |
Babutsa meyvesine, özellikle Akdeniz'de çokça rastlanabiliyor. Antalya, Adana pazarlarında satıldığını görmüştüm. Her yörede farklı farklı isimlendiriliyor: dikenli incir, frenk inciri, hint inciri, Kuzey Kıbrıs'ta ise babutsa. Hatta bu isimde bir müzik grubu bile var. Belki hatırlarsınız, bir ara çok meşhurdu şarkısı: Yanayım, yanayım, ateşlerde yanayım, O kırmızı dudağından bir öpücük alayım :)
Babutsa Meyvesi |
Babutsanın kesilmesi ise incecik dikenleri nedeniyle biraz zahmetli. Meyveyi eldiven ile dikkatlice tutuyorsunuz. Altından ve üstünden kivi gibi kesiyorsunuz. İki parmağınızı kestiğiniz yerden tutup, kabuğuna dokunmadan yanlamasına çok derine gitmeden bıçak ile soyuyorsunuz. İçindeki meyve çekirdekli ve çekirdeği ile yeniyor. Eğer kesilmiş halini buz içinde soğutursanız daha da lezzetli oluyor.
Babutsa Meyvesi |
Babutsanın faydaları ise kayda değer. Sindirim sistemini düzenlemesi, kabızlığa iyi gelmesi, yorgunluğun ve stresin atılmasına fayda sağlaması, cilt hastalıklarına iyi gelmesi, kan yapması açısından da yenmesi tavsiye ediliyor. Eee bize de Ağustos aylarında bu meyveyi bulup yemesi düşüyor. (Kıbrıs'ta eylül aylarında da bulunabiliyor.)
Bugüne kadar babutsayı yediniz mi bilmiyorum ama bundan sonra bu hoş meyveyle karşılaşırsanız, benim kaynana dilinin üstüne düşme hikayemi de hatırlamayı unutmayın :)
Sevgiler.
Bunları da denemiştim, okumuş muydunuz?
Şifa Deposu Yaş Taze Hurma
Marka Gibi Meyve: Mango
Kolakas Yemeği
Karabugday nedir? Karabugday-grecka
Hindistan cevizi nasıl kolayca kırılır?
Pomelo Meyvesi- Kız Memesi
Oldukça lezzetli bir meyvedir.
YanıtlaSilBen çok severim.
Evet, ben de çok severim. Aroması değişik hoş bir meyve. Gülü seven dikenine katlanır misali :)
SilBak yine canım çekti :))
YanıtlaSilÇocukluğumdan beri çok severim bu meyveyi.. Mersin'e her teyzeme gittiğimde seyyar satıcıların peşinde koşarım :)) Dediğin gibi buzlu soğuk soğuk daha lezzetli.. Hatta geçen senelerde oğluma da yedirdim ama o hiç sevmedi nedense...
Ben hep dikenli incir diye bilirdim bak başka isimleri de varmış :)
Bu yaz bulup yine yemeli
Çok değişik isimleri varmış gerçekten. Genelde incir diye biliniyor, başına yöreye göre isimler almış. Bodrum inciri diyen de var. Soğuk çok güzel oluyor. Ama anladığım kadarıyla seven çok seviyor, sevmeyense hiç :)
SilSevgiler.
Mersin'deyken yemiştik. Bu konuda tecrübeli olan babam arabaya eldiven koymuştu sağolsun. Resmen otobanda kenara çekip yerli halkın deyimiyle dikenli yemiş yaptık. Afiyetle yedik mi? Maalesef hayır. Çünkü buzlukta unutulup tekrar kendine gelince tadı değişiyormuş baya. Dikenler de ne uğraştırmıştı beni, üstelik dilimdeydiler...
YanıtlaSilKaleminize sağlık...
Gülücüklü kalın...
Biz de Kıbrıs'ta yediğimizde, canım annemin elleri diken olmuştu. Acemiliğimize geldiydi de 2-3 gün tüm dikenler çıkana kadar uğraşmıştı. Hazır ayıklanmışlar satılıyor ama sanki paketlenmiş ve beklemiş olunca, taze taze yemek gibi tatlı olmuyor. Ama dikenlere bulaşmadan ayıklayıp yemek de güç. Ne yardan geçerim ne serden misali :) Babutsayı seven dikenine katlanır.
SilTeşekkürler.
Sevgiler.
Ağustos ayında annem biz uyanmadan soyup dolaba koyar , uyanınca aç karnına mis gibi gider. Antalyalı biri olarak bayılırım desem az olur :)
YanıtlaSilOff şahane, canım çekti şimdi olsa da yesek.
SilAnnenizin elleri dert görmesin.
Ne kadar ilginçmiş, bu arada senin anın da bayağı üzücüymüş yine de ucuz atlatmışsın:))))adını ilk kez duydum meyvenin de, müzik grubunun da çok teşekkürler.
YanıtlaSilSevgiler .
Aman kaynana dili, hala tüylerim diken diken olur, o gün de tüylerim diken diken olmuştu kaktüsün üstüne düşünce :=)
SilRica ederim vesile olduk, denk gelirseniz mutlaka deneyin bu ilginç meyveyi
Kocaman sevgiler.
Merhaba,
YanıtlaSilBen de Antalya'da yemiş ve bayılmıştım. Adamın biri tezgahta satıyordu, bir tarafta da buzlar vardı. El değirmeden soyup veriyorlar. Rengi ve tadı harikaydı. İçi ballı dediğiniz gibi.
Geçen yıl Ankara'da manavda rastladım, küçük boy ve tadı bir şeye benzemiyordu.
Antalya'da yaşayan bir blogger arkadaş orada adının ''lap inciri'' olduğunu söylemişti. Sıcak iklimlerin meyvesi demek ki.
Bilgilendirmeler için teşekkürler, sevgiler :)
.
Çok değişik isimler duydum. Genel olarak "incir" kısmında herkes hem fikir :=) Bir burada babutsa deniyor. Ankara'da olgunlaşmamışını satmaya çalışıyorlarmış, insanlar daha meyveyi tanımadan soğuyacaklar :)
SilBen Kıbrıs'ta yedim, yazları çok sıcak olduğu için hem kocaman oluyorlar hem de çok tatlı. Ne güzel tatmışsınız, afiyet olsun.
Ben teşekkür ederim.
Kocaman sevgiler.
Adi babutsa miymiş. Lezzetli aslında güzel de ben zaten meyve yiyebilen birindegilim bu Yüzden pek almıyordum. Eşim cok sevmişti bunu. Ne cok faydası varmış. Allah'ın bize verdigi meyveler birer hazine aslında
YanıtlaSilBilmesem dikenli şey bu ne, diye yüzüne bakmazdım. İlaç hammaddesi olarak kullanıyorlarmış hatta. Bir de faydaları arasında, çok afedersiniz viagra etkisi gösteriyormuş. Daha tanımadığımız neler var kim bilir.
SilBu meyveyle ilk defa sizin yazınızla tanıştım, çok teşekkürler :)
YanıtlaSilRica ederim, inşallah tatmak da kısmet olur, belki seversiniz.
SilKocaman sevgiler.
Bir Adanalı olarak çok iyi bildiğim ve sevdiğim bir meyvedir. Biz dikenli incir, lap inciri gibi isimlerini kullanırız. Hint inciri dendiğini de duymuştum ama babutsa ismini ilk kez duydum. ben babutsayı sadece grup ismi olarak biliyordum :-) Sayende yenir bir bilgi öğrenmiş oldum.
YanıtlaSilTadı çok leziz olsa da meyveyi soymak tam bir işkence. Bu yüzden ben ya babama soydururum ya çarşıda soyulmuş satılan paketlerin alırım :-)
Lap ne demek acaba, Lap inciri diyorlar. Bir de acaba içi çok çekirdekli diye mi incir demişler?
SilBabutsa sanırım rumca kökenli bir kelime, Kıbrıs'ta kullanılıyor. Babutsa grubu da KKTC'li bir grup, adını özellikle bu meyveden almışlar. Ben de meyveye bu isim verildiğini duymadan önce, grubu tanımıştım. Ne demek bu babutsa diye aratınca öğrendim. Daha neler öğreneceğiz :)
Kocaman sevgiler.
Ben hiç denemedim bu meyveyi.Tadini merak ettim şimdi
YanıtlaSilNeye benzetebilirim diye düşünüyorum ama bilemedim şimdi :) Böyle kavunumsu mu desem, anlatamam görmen lazım:) İnşallah birgün denk gelir de tadına bakarsın canım.
Silbu meyveyi nette çok görüyorum ama henüz tanışma şansımız olmadı :)
YanıtlaSilİlk tanışma benim gibi bol acılı olmasın da :) Şaka bir yana Allah korusun, dikenler fena yakıyor..
SilDün akşam yazınızı bir hevesle okuyordum, elektrikler kesildi :-) Sabah ilk işim devamını okumak oldu. Gerçekten çok merak ettim bu meyveyi... İmkan bulur da tadabilirsem, kesinlikle aklıma geleceksiniz. :-)
YanıtlaSilKucak dolusu sevgiler...
Çok teşekkür ederim, tüm engellere rağmen tekrar gelmişsiniz bu yazıya ;) Umarım denk gelirsiniz. Ağustos, eylül aylarında yetişebilen bir meyve. Benim bisikletli anımı unutmayın e mi :)
SilKocaman sevgiler.
İlk defa duyuyorum ben sadece bir grup ismi sanıyordum. Ama canım istedi. İnsan bilmediği bir şeyi yemek istermi ki?:))))
YanıtlaSilİsteyebilir neden olmasın? Dışı ne kadar dikenli olsa da, soyulmuş ve yenmeye hazır hali iştah açıyor. Aslında ben bu yayını ağustos gibi yazmalıymışım ki, isteyen en azından bulabilsin. Şimdi Allah korusun hamişlerin canı çekse vebal altında kalırım mazallah :)
SilKocaman sevgiler.
Böyle bir meyvenin varlığındna ilk defa haberdar oldum.İstanbul'da satılıyor mudur acaba?
YanıtlaSilİstanbul'da satıldığını hiç görmedim maalesef. Artık marketlere tropikal meyveler getiriyorlar ya, belki Ağustos ayında bunu da getirirler. Bakmak lazım.
SilBabutsanın meyve olduğunu ilk defa öğrendim. Farklı görünüyor :)
YanıtlaSilEvet, çok değişik bir meyve, Aman soymadan çıplak elle tutmayın ;)
Silmerhabalar bu meyveyi adrasan antalya da sahildeyken seyyar satıcı vasıtasıyla yemistim. sımdı sende de gorunce dikkatimi cekti :)
YanıtlaSilbloguma bırakmıs oldugun yorum uzere geldım
blogun cok hos ve takıpteyim ;))
sevgiler <3
Ooo süper denemiş olmanız. Antalya'da bayağı yaygınlaşmış satıldığı yerler de, ne güzel.
SilHoşgeldin, teşekkür ederim.
Sevgiler...
böyle bir şeyi ilk kez gördüm ama ne güzel ya Babutsa Meyvesi :)
YanıtlaSilAdı da güzel, kendi de değişik. Acaba Babutsa ismini kim koymuş ilk? Rumca falan mıdır bir araştırayım :)
Silben bi dönem şarkıcı olan babutsa'yı bile duyduğum da yadırgamıştım :) meyve olarak görünce daha çok şaşırdım :D
SilGrup ismini bu meyveden aldığını söylemişti bir röportajında. Biz ne kadar onlarla duymuş olsak da, bu dikenli meyvecik farklı isimlerle çok önceden bilinen bir meyveymiş meğer.
SilKocaman sevgiler.
Ben ilk kez duydum böyle bir meyveyi :) sayenizde Teşekkürler :)
YanıtlaSilRica ederim, ne demek. Yemek de kısmet olur inşallah.
SilSevgiler.
İsmini sık duymama rağmen hiç yemedim. O grubu hatırladım buarada yazının başlığını görür görmez :D
YanıtlaSilEVet, ben de Babutsa grubundan sonra, bu meyveye de aynı isim verildiğini öğrendim. Biz deve dikeni/kaynana dili derdik :)
SilYaa ben akdenizliyim lakin görmedim meyve olarak satıldığını,belki annemler biliyordur, baba evinde pazara çıkmazdım gerçi :)
YanıtlaSilDüşmez olayında dq içim burkuldu, bilirim o düşmeleri ah ah :(
Bilirler bence, ben de ne kadar farklı isimlerle anıldığını yorumlar sayesinde farkettim. Çok kısıtlı bir zamanda sadece ağustos-eylül aylarında satılabiliyormuş belki ondan denk gelmemiş olabilirsin.
SilDüşmek kötü değildi de, kaktüsün üstüne düşmek fenaydı :)))
valla ben bi kere yememe rağmen beğenmiştim tadını gayet lezzetli :)
YanıtlaSilAaa şahane. Afiyet olsun. Bence de çok lezzetli, çekirdekleri olmasa daha güzel olurdu belki ama vardır bir hikmeti ;)
SilMerhaba,çok bilinen bir meyve olmamasına rağmen ,ne kadar çok faydası varmış.bilgiler için teşekkürler:)
YanıtlaSilHoşgeldiniz, Gerçekten de öyle. Çok faydaları varmış da biz bilmiyormuşuz.
SilKocaman sevgiler.
babutsa mı diyolar hiç duymadım ama ben bundan yedim mersinde yaaa yolda işportada satıyolar, istiyosun kesiyolar veriyolar hoş tadısı olan bir meyveee :)
YanıtlaSilDeep,
SilMersin'de Adana'da falan dikenli incir diyorlarmış. Kıbrıs'ta babutsa diyorlar, komik değişik bir isim :) Afiyet olsun, şifa olsun.
Eşim Adana'ya gittiğinde yemiş ama ben daha hiç yemedim.
YanıtlaSilDarısı başınıza, beğeneceğinizi tahmin ediyorum, güzel bir lezzet.
SilSevgiler.
İlk defa duyuyor ve görüyorum Hanımım! Teşekkür ederiz bilgilendirme için.. Bende "incir"i çağrıştırdı gerçekten..
YanıtlaSilDiken dedikçe de her yerime batmış gibi hissettim :)
En azından biz görürsek cahil kalmayacağız sayende :))))
Estağfurullah Dağınığım Annem,
SilBabutsayı seven dikenine katlanırmış :) Şaka bir yana diken fena yakıyor ve batıyor, Allah korusun.
İnşallah bir yerde denk gelir de tadarsın. Olmazsa, babutsa zamanı gelin buyurun ben ikram ederim ;)
Dikenle aram pek iyi değil.. Korktum şimdi! Artık ikram eden olursa yeriz :)))
SilSağolasın, yemiş kadar oldum bile ben pek tatlı geldi :D
İnşallah buluşma şansımız olur! O zaman ne yesek farketmez ;)
Bir de Fenom'la gelirim tabi yalnız takılmam artık yapıştım ona ;)
SilAaaa olur mu tabi ki? Toplanın gelin başım üstüne ne güzel olur. Kıpprıs tatili yaparsınız hem.
Silİçi dikensiz babutsanın, hazır ayıklanmışı bal gibi.
İstanbul'da mısın sen Dağınığım? Ben gelince toplaşırız olmadı bana uyar ;)
Junior olmasa kalkar oraya da gelirdik de... Şimdilik sen gelince toplaşmayı seçelim ;)))
SilEvet, ikimiz de İst.dayız Hanımım :)
İnşallah canım. Bana uyar ;)
SilMerhabalar,
YanıtlaSilŞu ana kadar bu meyveyi ne duydum , ne de gördüm. Kendime şaşırdım doğrusu. İnsan tatilde falan da mı farketmez :) Çok ilginç :) Eğer denk gelirsem mutlaka tadacağım :)
Aslında hiç şaşırmayın, ben de çok yeni tanıdım bu meyveyi. Paylaşınca, bu kadar tanıyan ve deneyen olduğuna şaşırdım hatta. Çok ilginç bir meyve. Aman aşermenize neden olmasın çok üzülürüm, bulamayız bu mevsimde :(
SilSevgiler.
İsmini ilk defa seninin vasıtan ile işitiyorum hanımefendi, biraz incir, biraz da kiviyi anımsattı ne hikmetse bana. bir ara rastlar isem şayet direk hazırına koşacağım, nitekim daha elmayı kabuklu yemeyi sevmediğimden ve kabuğunu da soyarken yarısınıda kabuğuyla birlikte götürdüğümden bir türlü elma yiyemem. şu yaşıma geldim anca biri soyarsa öyle yerim. bu sebepel büyük ihtimal babutsa'nın da kaderi hazırlardan yöne olacak benim için.
YanıtlaSilBence de hazırını yiyin, hiç uğraşmayın. Annem soymak istedi, acemiliğimize geldi. Ellerine battı dikenler. Çok inceler ve cımbızla çıkarılacak gibi değiller.2-3 gün canı yandı. Bilmek lazım tekniğini :)
SilMerhaba. :) Bu meyveyi kaynana dili olarak bilirdim hiç yememiş olsam da. Babutsa'nın anlamını da sayenizde öğrenmiş oldum. Hatta meyvenin üzerine düşülecek kadar yaygın bulunduğunu da. :) Acılı, fakat okuyanı gülümseten bir anı. Teşekkürler paylaştığınız için.
YanıtlaSilBu arada bu meyvenin bir faydasını da ben ekleyeyim izninizle. Öğünlerdeki yağların vücutta depolanmasını da önlüyor. Bu özelliği sebebiyle tabletleri bile üretiliyor. Meraklılarına duyurulur. ;)
Sizin anlatımınızdan sonra tadını çok merak ettim ama. İş açtınız başıma. Şimdi napıp edip, bi yerlerden bulup yemem lazım. :)
Bu arada takibe de aldım bloğunuzu. Merak ederseniz bana da beklerim. Sevgiler... :)
Merhabalar hoşgeldiniz,
SilDikenli dışının içinde ne kadar faydaları varmış da bilmezmişiz, yüzüne bakmazmışız :) Maalesef çok bulunan ve 4 mevsimlik bir meyve değil. O nedenle buldu mu kaçırmamak lazım. Hem lezzetli hem şifalı...
Ben uzun zamandır zevkle takipteyim sizi. Her zaman beklerim.
Kocaman sevgiler.
Hiç bilmem, adını da ilk kez duydum. Daha öğrenecek çok şeyimiz var. Kaynana dili de demişler ya. İlerde biz de inşallah kaynana olucaz ama böyle dilim olmaz benim:))))
YanıtlaSilKaynananın adı bile kötü:) Ben de ileriyi düşünerek, eşimin annesine ona göre davranıyorum, yarın öbür gün ne olacağımız belli değil, dua almakta fayda var :)
Silİnşallah denersiniz bu meyveyi birgün.
Kocaman sevgiler.
Bir kere pazardan alıp denemiştik. Farklı bir tadı var. Soyması çok zahmetli olduğundan bir daha almayı pek düşünmedim doğrusu.
YanıtlaSilBiz ağacından toplayıp yedik fakat gerçekten zor soyması. Özel eldivenlerle veya cips kağıtlarıyla soyuyorlar. Tadı ne kadar lezzetli olsa da, soyup getirseler daha çok sevinirim :)
SilSevgiler :)