Şeftali Kebabı |
Şeftali Kebabı, hellim ile birlikte KKTC'nin en çok bilinen yiyeceklerinden biri. Kıbrıs'a geliyorum ne yemeliyim diye sorduğunuzda, adını ve methini muhakkak duyarsınız. Şeftali kebabının aslında meyve olan şeftali ile hiçbir alakası yok. Bu konuda iki rivayet var: Birincisi, kebap pişerken, dışı nar gibi, şeftali gibi kızarıyor ve bundan dolayı da şeftali kebabı deniliyor. İkinci ve daha baskın olan rivayet ise, yıllar önce bu kebabı yapmaya başlayan Şef'in adı Ali imiş. Şef Ali Kebabı diye anılırken, günümüze kadar ses değişimine uğrayıp, Şeftali Kebabı adını almış.
Şeftali Kebabı |
Şeftali kebabı, kıymalı iç malzemenin, gömlek dediğimiz ince iç yağına sarılması ile hazırlanıyor. Bir nevi Bursa yöresine özgü Ciğer sarma gibi.İyi bir şeftali kebabı için, birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekli. Kullandığınız gömlek iç yağı ne kadar ince ise, kebap o kadar lezzetli oluyor. Çünkü kebap pişerken, gömlek de yağını akıtıyor ve köftenin dışında ince bir tabaka kalmış oluyor. Kullanılan kıyma oğlak kıyması olursa tadından yenmez ama genellikle daha rahat bulunabilmesi açısından kuzu- dana karışımı kullanılıyor. Şeftali kebabının iç harcına ekmek içi ya da galeta unu eklenmiyor. Her bir köfte yaklaşık olarak orta parmak uzunluğunda sarılıyor. Köfte malzemesinin içine bol maydanoz olmazsa olmazlardan. Ve en önemli nokta, şeftali kebabı mangalda pişirilmeli. Hazırlanan şeftali kebabı, ya ızgara telinin üzerinde ya da çifte şişe geçirilerek mangal kömüründe pişirilir. Mangalda cızır cızır eriyen iç yağı, zamanla eti şeftali gibi kızartır.
Şeftali Kebabı |
Şeftali Kebabı |
500 gram karışık kuzu-dana eti kıyması
1 adet kuzu gömleği
1 kuru soğan
2-3 dal maydanoz
Tuz, kimyon, karabiber, pul biber
Yapılışı:
Kuzu gömleği, en az 2 saat, az limon sıkılmış ılık suda bekletilir ki, ağır kokusu gitsin. Bu esnada gömlek yumuşayacağı için hem gerçek ölçülerine ulaşır ve büyür, hem de daha rahat sarma işlemi gerçekleşir. Soğan ve maydanoz çok ince kıyılır, kıyma ile birlikte baharatlar da eklenip iyice yoğrulur. Kıymalı iç bu aşamada 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Gömlek, dolma büyüklüğünde sarılabilecek şekilde kesilir. Kesilen her gömleğin içine kıymalı karışımdan koyulup, yaprak sarması gibi sarılır. Gömleğin içindeki köftenin görünmüyor olması gerekli. Üzeri iyice kızarana kadar, ızgarada yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.
Şeftali Kebabı |
Afiyet olsun :)
Sevgiler.
Kıbrıs'a gittiğimde tatmış ve sevmiştim :)
YanıtlaSilOoo. Afiyet olsun çok sevindim. Kıbrıs pidesi arasında şahane oluyor değil mi? Olsa da yesek şimdi nımm nımm :)
Silhanfendiciğiimmmm :) ah canım çok teşekkür ederim ne kadar zarifsin <3 yemiş kadar oldum ben de onore oldum ya şimdi hanfendiciiiim :D <3
YanıtlaSilharika bir yemek , ben bunu siler süpürürüm ellerine sağlık. Kuzu gömleğini ilk defa duyuyorum *-* sevgiler canım
Ben teşekkür ederim Demir Hanımcığım. Ne demek...
SilYaparken, çiğken bir tuhaf görünüyor gömlek, ama çok lezzet katıyor. Kolestrole de birebir bol yağlı :)
Sevgiler canım.
İlk defa duydum adını. Hellim falan ne güzeldir şimdi onun tadı :)
YanıtlaSilNazcığım inşallah birgün sana da ikram etmek nasip olur. Bence çok güzel. Köfte- kebap sevenlerin beğeneceği bir lezzet.
SilAbla çok sağol ya tam açlıktan kıvranırken bu gönderiyi görmek. :D Çok güzel görünüyor ama bir de tadına bakmak lazım. Bir gün yolum düşerse deneyeceğim. ^^
YanıtlaSilOff bir marifet yapmışım farkında olmadan :S Kolay bulunan birşey de değil ki, haydi sipariş verelim gelsin diyelim :)
SilTadı lezzeti yerinde. DIşı gömlek yani iç yağ olduğu için, tek o alışkın olmayanları rahatsız edebilir ama ızgarada pişerken yağını akıttığı için, yerken anlaşılmıyor zaten. O nedenle pide arasında yemesi çok lezzetli oluyor. Birgün gelin, ikram edeyim ;)
Sevgiler.
Ben de bu kebabı ilk kez duyanlardan ve ağzının suyu akanlardanım :)
YanıtlaSilHehee :) İstanbul'a Şeftali Kebabı satan bir yer mi açsam ne. SOnra şubeler veririz :)
SilBirgün buralara yolunuz düşerse, yemeden dönmeyin e mi?
Sevgiler.
Açın tabi , ayda bir yemeğe geliriz ;)
SilHahah :=) Beklerim tabi, teşekkürler.
Silsize hiç yakıştıramadım sayın ist. hanımefendisi. bu fotoğraflar çok tahrik edici :DDD
YanıtlaSilHhahaha :) Haklısınız. Valla öyle düşününce ben de kendime yakınlaştıramadım :)
SilBen de ilk kez duyanlardanım :) çok lezzetli görünüyor, zaten köftenin her türlüsünü çok severim :))
YanıtlaSilGörüntüsü de lezzetli, kendisi de. Ben Türkiye'deyken şeftali kebabını hiç duymamıştım. Buraya gelince öğrendim.
SilMerhaba. Ete o kadar düşkün değilim fakat bu yemek iştah kabartıcı görünüyor. Benim yerime de yiyin demekten kendimi alamıyorum :)
YanıtlaSilMerhaba, hoşgeldiniz ;)
SilÇok teşekkürler. İnşallah birgün tatma fırsatınız olur. Oldukça lezzetli bir kebap.
Sevgiler.
kafe tigris öyle güzel anlatmış ki blogunuzu merakla geldim :) elinize sağlık..
YanıtlaSilHoşgeldiniz Merve Hanım, sefa getirdiniz.
SilSağolsun Tigris Hanım sayesinde tanıdım sizi. Birgün siz de şeftali kebabını deneme fırsatı bulursunuz inşallah.
Kocaman sevgiler.
Adını ilk kez öğrendim normal de kıymayla çok aram yoktur ama inegöl köfteyi her türlü yerim :)) Annem de kıbırs'a 2-3 günlüğüne gitsek diyordu, olurda yolum düşerse şeftali kebabını mutlaka tadacağım :)
YanıtlaSilAaa ne güzel bir tesadüf olmuş. KKTC'ye gelirseniz mutlaka tadın. Hatta Kıbrıs'a özgü birçok yayın paylaşmıştım. Onlar da işinize yararsa ne mutlu. Çeşit çeşit macunlardan, hellimlerden ve hatta Kıbrıs pidesinden almadan dönmeyin olur mu?
SilKocaman sevgiler.
İstanbul Hanımefendisi, ellerine sağlık :) Yeni bir yemek öğrendim yine :) Fakat iç yağ hiç sevmem, bu yemekte çok baskın oluyor mu?
YanıtlaSilKırmızı rujum teşekkür ederim :) Eğer servis olarak yani tabakta yersen biraz yağlı oluyor. Ama iç yağ ince ise hissedilmiyor canım. O nedenle pide ya da ekmek arasında yenirse çok şahane oluyor.
SilHiç duymadığım bir yemek daha :) Ama görüntü nefis, Kıbrıs'a gelmek şart oldu :D
YanıtlaSilHandan Hanım, imkanınız olursa hafta sonu için bile olsa muhakkak gelmenizi tavsiye ederim. Burada keşfedilecek daha çok şey var.
SilKahvaltıda bile et yiyebilirim. Açılın Erzurumliyim!
YanıtlaSilYehu :) Yaşa Emine Hanım. Afiyet bal şeker olsun.
SilMerhaba bende demirkadın demir den geliyorum önce gelmemiş olmam büyük kayıp,kahveye yetişemedim bari kebab diyelim güzel görünüyor,Kıbrıs'ı görmek isterim,İstanbul hanımefendisiyle tanışmak ayrıca güzel olur dedim,geldim,gördüm,beğendim,gidiyorum yine gelmek üzere.beklerim bende,çay içmeye.
YanıtlaSilMerhabalar, hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.
SilKebap da, kahve de benden ikram olsun efendim. İnşallah birgün Kıbrıs'a yolunuz düşer de, kendiniz tatma imkanı bulursunuz.
Ben de hemen ziyaret edeceğim ve takibe alacağım güzel bloğunuzu. Her zaman beklerim.
Kocaman sevgiler.
Ellerine sağlık esprili hanımım! Çok güzel gözüküyor, bu gömlekleri genelde ciğer +pilav ile doldurulurken görmüştüm, değişik olmuş, denemek isterim 😉
YanıtlaSilHanımım o rivayetler nedir yahu, şef ali nasıl şeftali olmuş yaa 😂😂😂
Afiyet olsun Fenocuğum :) Ben de ilk kez Bursa tarafında senin söylediğin gibi ciğer sarma görmüştüm. Bu da onun bir başka türevi gibi :)
SilRİvayetleri bizzat şeftali ustası ve yöre halkı anlattı bana fenocuğum. Vallahi öyleymiş :)
Ahahaaah yaaa hanımım yöre halkın efsane o zaman ki :)))
SilHehe ;) Vallahi efsane, doğru dedin canım :)
SilKesinlikle güzel bir yemek, bu yemeği Lefkoşa'da Meclis Başkanı, Sayın Siber ısmarlamıştı :) Ben gerçekten içinde veya sos olarak şeftali olduğunu düşünüyordum...
YanıtlaSilNe mutlu BolaT Bey, Sibel Siber Hanım ile yeme imkanınız olmuş. Anibal Restaurant en iyidir derler ama ben kendi ağız tadıma göre daha beğendiğim yerler oldu :) Adaya ilk geldiğimde ben de kebabın içinde falan şeftali vardır zannediyordum, aslı böyleymiş :)
SilSevgiler.
Kıbrıs mutfağını pek bilmem.. Şeftali kebabı çok güzel görünüyor.. Farklı lezzetler denemek gerek..
YanıtlaSilSevgiler..
Görüntüsü de lezzeti de çok iyi canım. Denerseniz beni anın :)
SilSevgiler.
Bu yazıyı okurken yutkunmalar arasında şeftali ile kayısı fıkrası geldi aklıma iyi mi? :D
YanıtlaSilHahha :) Ne yalan söyleyeyim, bu kebabı ilk duyduğumda ben de hikayesi o mudur diye düşünmüştüm :=)
Silİtiraf ediyorum: Etli ayva yahnisini biliyordum ama şeftali kebabı diye okuyunca resimde üç dakika şeftali aradım. Tarifi okuyunca aydınlandım.. Kıbrıs mutfağı güzel. bir de pulya turşusunu duymuştum.
YanıtlaSilPulya turşusu çok enteresandır. Normalde koruma altına alınan bir kuş, bizimkiler yemeğini, turşusunu yapıyor :) O nedenledir ki artık restaurantlarda falan menülerde bulunmuyor. Bulsam da yiyemem heralde, kanarya, mubiş besleyen biri olarak, çekmiyor beni minnak gövdeler :(
SilAgzimin suyu akti diyecegim ayip olmazsa :) elinize saglik.
YanıtlaSilAyıp olmaz, ayıp olmaz :)
SilTeşekkür ederim.
Sevgiler.
offfff bu nası bişi yaaaaa padişah sofrası gibiii :)
YanıtlaSilGerçekten de Deep, padişahlara yaraşır bir menü :)
SilBabamın görevi nedeniyle 2 sene Kıbrıs'ta yaşamıştık. Yıllar sonra abim de görev nedeniyle Kıbrıs'a gitmişti. Onu ziyarete gittiğimizde Kıbrıslı dostlarımız bize yapmıştı. Ben de adını ilk duyduğumda şeftali ile bir ilgisi var sanıyordum, alakası yok. (Dediğiniz gibi şeftali gibi kızarması dışında) Ellerinize sağlık çok güzel pişirmişsiniz. Kısmet olur da tekrar gelirsek ilk yiyeceğim yemeklerden biridir.
YanıtlaSilNe kadar da güzel. Kıbrıs'ta arkadaş-aile toplantılarında, mangal başında bir ritüel olmuş şeftali kebabı. Hellimi kızartırlar, Kıbrıs pidesini kızartırlar, Pastırmayı pişirirler (bizim sucuğa pastırma diyorlar) üstüne de şeftali- tavuk-kebap ne varsa.
Silİnşallah yakın zamanda yine gelirsiniz ve bu lezzetleri yeniden tadarsınız. Kocaman sevgiler.
Kıbrıs mutfağı biraz daha farklı oluyor lezzet olarak. Üniversitede arkadaşlarım vardı kıbrıslı. Konuşmaları da farklı;)
YanıtlaSilEvet Nilgün hanım :) ASlında çok sevimli buluyorum ben. Biraz daha kestirmeden, uzatmadan konuşuyorlar. Napan? Giden? Gelin?
Silİlk zamanlarda çok değişik gelirdi. Şimdi alıştım, garipsemiyorum :)
Ellerinize sağlık, uzun zamandır bloğa giremiyorum, biraz düzen oturtunca ilk işim oturup neler olup bittiğini yazmak olacak.
YanıtlaSilMerak edip sormuşsunuz çok sevindim :) Mert le iyiyiz çok şükür Rabbime kavuştuk, doğum detaylarımı yazacağım, ama zor bir 15 gün yaşadık, şimdi ufak klasik sıkıntılardan öte birşey yok maşallah :) Sevgilerle, blogları okuyabilmek ve yazabilmek dilekleriyle^^
Nasıl mutlu oldum sizi burada görünce anlatamam. Son doğum öncesi yazıdan sonra, beklenen doğum tarihi de geride kalınca, merak ettim doğrusu. Çok sevindim güzel haberlerinizi almış olmamıza. Sağlıcakla büyütün inşallah Mert'i. Bahtı açık, kaderi güzel olsun. Merakla bekliyorum gelecek yazılarınızı. Allah yardımcınız olsun.
SilKocaman sevgiler.
Bu gece rüyamdasın şekerim. Bütün gece rüyamda görürüm bunu artık çünkü diyetteyim. eğer rejimi bozarsam da kıbrısa kadar gelir hesabını sorarım ((: Şahane duruyor.
YanıtlaSil:) Mirasım diyettir, rejimdir bunlar dünyalık şeyler bacım :) Can boğazdan gelirmiş, gerçi bir de boğazdan gidermiş derler ama :)
SilBahaneyle Kıbrısa gelirsen, sevinirim daha ne olsun, keşke bozsan rejimi ;=)
elinize sağlık, harika görünüyor, kıbrıs mutfagından hiç yemek tatmadım mutlaka deneyceğim =) sizi takibe alıyorum, blog keşif etkinliğinden geldim, sevgiler =)
YanıtlaSilHoşgeldiniz,
SilBiraz meşakatli ama kesinlikle çok lezzetli bir kebap, kesinlikle tavsiye ederim.
Ben de geleceğim ziyaretinize tabi ki, kocaman sevgiler.
Ellerinize sağlık :) Nefis görünüyor. Yormuyorum'un yazarı Derya hanımım haftanın blogu seçmiş ben de ışınlandım birden blogunuza :))
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, hoşgeldiniz.
SilDenemenizi tavsiye ederim muhakkak. Oldukça lezzetli bir kebaptır. Ben sizi zaten bir süredir zevkle takipteyim. Yine geleceğim ;)
Sevgiler.