|
Kum Zambakları |
Haydi gözümüzde canlandıralım, hayal edelim... Pırıl pırıl bir denizin hemen yanında, boylu boyunca uzanan bir kumsal. Kumsaldaki inci taneleri gibi kumlar. O kumsalda oluşan
kum tepeleri ve üzerinde belki de şimdiye kadar hiç rastlamadığınız
kum zambakları...
Kuzey Kıbrıs'ta Girne'de
Caretta Caretta yani koruma altındaki deniz kaplumbağalarının yuva taptığı ve yumurtalarını bırakıp ürediği, özel çevre koruma merkezlerinden biridir :
Alagadi. Deniz Kaplumbağalarının bu özel dönemlerinde, yumurta bırakılan yerler koruma altına alınırken, minik carettaların ilk gün ışığını alıp, denize koştuğu anlar, tören ile kutlanır.
İşte Caretta Carettaların yumurtalarının bıraktığı yerlerin hemen yanlarında, rüzgarların etkileriyle oluşmuş kum tepeleri doğal yaşam alanı,
habitat oluşturmuş. Tepelerin hemen üstünde, bu çiçekler burada nasıl oluşmuş dediğimiz
bembeyaz zambaklar yetişmiş. Bir kökten 10'a yakın zambak çıkmış olduğunu gördüğünüzde şaşırıyorsunuz.
|
Kum Zambakları |
Zambakları ilk gördüğümde yanlarına gittim, hayranlıkla incelemeye başladım. Başta hafif bir koku aldım güzel çiçeklerinden. Çünkü o güzel kokusunu yoğun olarak
akşamları yayıyormuş nazlı kum prensesi. Köklerini nasıl inceleyebilirim diye düşünürken, kum tepelerinin rakımı nedeniyle doğal yollarla dışarıda kalan kökleri gördüm. Toprakta sulanarak büyüyen zambakların çok benzerinin kumda yetiştiğini görmek gerçekten mucize gibiydi.
|
Kum Tepeleri |
|
Alagadi - Kuzey Kıbrıs |
Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde caretta carettalar gibi, kum zambakları da
koruma altında. Önceden özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde ve Karadeniz'in güney kıyılarında sıklıkla görülebilen bu bitki, şimdilerde nadir görülmekteymiş. Herşeyi tüketen insanoğlu, kum zambaklarının da soyunun tükenmesi için herşeyi yapmış.
|
Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi |
|
Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi |
Alagadi Plajı'nda bu tabelayı görmeseydim ve okumasaydım, belki ben de bu nadir rastlanan doğa harikasını dikkatle incelemeyecek veyahut da klasik bir
yurdum insanı olarak kökünden alıp,
eve götürüp ekecektim. Evde yetişebileceğini düşünüp (
büyük bir yanılgı), doğal yaşam alanından koparacaktım ve farkında olmadan ölüme terkedecektim onu.
|
Kum Zambakları |
Bu nergisgiller ailesinden olan nadide prenses,
ağustos- ekim ayları arasında güzel çiçeklerini bizimle paylaşıyor. Resimleri çektiğim zaman da,
Eylül ayının sonlarıydı.
|
Kum Zambakları |
|
Kum Zambakları |
|
Kum Zambakları |
Dünya üzerinde dikkat etmediğimiz, gördüğümüz ama değer vermediğimiz nice dünya harikaları var. Kendi başına kum üzerinde hayatta kalmayı başaran
kum zambakları gibi. Aslında ülkemizde de koruma altında olan, hatta
yurt dışına çıkarılması yasak olan bir endemik. Sahillerimize villalar, oteller yapacağız derken neleri kaybediyoruz. Akdeniz sahillerinde hala rastlayabilirseniz bu nadir güzelliğe, eğer benim gibi şanslı iseniz, fotoğrafını çekin, onunla konuşun, koklayın, çevrenizi bilgilendirin, aslında ne kadar değerli olduğunu sevdiklerinize hatırlatın.
Sevgilerle...
aaaa bunlardan burda yani kandıra da da denk geliyorum ama ismini bilmiyodum :)))
YanıtlaSilNe güzel çok sevindim. Her yerde yetişmeyen nadide bir zambak. Ne mutlu siz de görmüşsünüz. Bir dahakine daha alıcı gözle bakın, soyu tükeniyor ;)
SilÇok güzeller gerçekten. :))
YanıtlaSilCaretta Carettaların denize ulaşmasını izlediniz mi? Benim görmeyi istediğim anlardan biri :))
Evet, ne mutlu ki onu da izleme fırsatım oldu. O gün, önce sahildeki varsa tüm çöpler toplanıyor, sonra da caretta carettaların bıcır bıcır denize koşması ve suyla buluşması izleniyor. Maalesef ki katıldığımda fotoğraf çekme imkanım yoktu, resmedemedim. Kısmetse seneye mutlaka adım adım fotoğraflandıracağım. Darısı sizin başınıza :)
SilSevgiler..
Türkiye'de Datça'da gördüğüm kum zambaklarının her geçen gün nesli tükenmekle karşı karşıya . İnsanların bilinçsizlikleri yüzünden güzelliklerimiz bir bir elimizden kayıp gidiyor.
YanıtlaSilMaalesef. Antalya'daki kum zambaklarının yetiştiği birçok bakir kumsal, otel/tesis yapılması amacıyla tahrip edilmiş. Kıymet bilemiyoruz.
SilŞu buzz gibi günlerde icimiz ısıttın :) Bem de görmüştüm bu zambaklari ama adini bilmiyordum. Sevimli karettalari ben de izlemek isterdim ama sadece belgesel de gördüm şimdiye kadar.
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Kum zambaklarını tanıyan ve görmüş bu kadar çok kişi olacağını tahmin etmezdim. Çok sevindim. Caretta carettaları, "sizi keretalar sizi" diye sevdim :) İnşallah birgün size de nasip olur canlı canlı görmek..
SilSevgiler...
umuyorumm ve çok isterim inşallah olur :) teşekkürler.
Silİnşallah. Sevgiler...
Silçok güzel bir anlatım olmuş emeğinize :) sağlık kum zambakları da çok güzeller ...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Çok güzel bir çiçek, kum da yetişmesi daha da enteresan.
SilCok sevdigim bir çicektir.
YanıtlaSilÇok güzel bir çiçek gerçekten.
SilNe kadar güzeller!!! O tabelanın dikkatini çekmesi iyi olmuş eve götürsen üzülecektin demek :(
YanıtlaSilYaparım ya :( İyi ki yapmamışım. Çok severim evde çiçeği, komple hayattan almayı değil de, budak koparıp, çoğaltmayı yetiştirmeyi. Ama kum çiçeği evde nasıl yetişsin :(
Silkendi de güzel ismi de güzelmiş.
YanıtlaSilkum zambakları ne güzel film veya kitap ismi olur yaaa :)
O açıdan düşünmemiştim deep, çok yakıştırdım bende şimdi bak...
SilBelki bir sonraki kitabının adı kum zambakları olur, sana ilham verir ne dersin ?
;)
Daha önce hiç kum zambağı daha doğrusu kumda yetişen bir çiçek görmemiştim.Ne güzellermiş...
YanıtlaSilÇok güzeller ve çok farklılar. Ben de taşta bile yetişen görmüştüm de, kum da görmemiştim. Daha neler göreceğiz bakalım :)
SilSevgiler.
Kum zambağını ilk kez görüyorum. Hani bizim bildiğimiz kumun içinde çiçek falan olmaz ya bunu görünce şaşırdım doğrusu. Doğada bilmediğimiz ne çok güzellik var. Caretta carettalar her zaman çok ilgimi çekmiştir. Denizle buluşmalarını izlemeyi çok isterdim. Evde de su kaplumbağamız var başka bir dünya onlarınki de...
YanıtlaSilSevgiler...
Bildiğiniz kum içinde. Allah neler yaratmış dedirtiyor insana. Ve sıradan bir ot gibi de değil. Başlı başına bembeyaz çiçekleri olan zambaklar, insan şaşırıyor gerçekten. Caretta carettalar çok tatlıydı. Bıcış bıcış suya koşuşları. İnşallah birgün size de nasip olur izlemek.
SilBizim de ev yarı hayvanat bahçesi : Kanarya, muhabbet kuşu, balıklar. Bir kaplumbağamız eksik :)
Sevgiler.
10 yıl olmuştur herhalde ben de İstanbul, Şile de görmüştüm kum zambaklarını. Fotoğrafını da çekmiştim. Sonra da bu neymiş diye araştırmıştım. Kum zambağı imiş. Kumun içinde açan çiçekleri görmek insana ayrı bir mutluluk katıyor. Benim gördüklerim de beyazdı başka rengi olmuyor galiba :) Girne'deki Caretta koruma alanından da yazınız sayesinde haberim oldu, teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilKaradeniz kıyılarında da görülüyor diyorlar ya ne mutlu, Şile'de de varmış. Benim araştırdğım sadece beyazları var, başka rengine rastlamadım.Şahane bir görüntü gerçekten kumda yetişen harika çiçekleri görmek. Evet Girne'de koruma alanları var, bir yandan insanlar denize girip, plajı kullanmaya da devam ediyor. Umarım bir gün yolunuz düşerde, buraları görürsünüz,
SilSevgiler.
Kıbrıs görmek istediğim yerlerin başında geliyor, kısmet diyelim :)
YanıtlaSilİnşallah. En güzel dönemi bence Nisan-Mayıs ayları. Sıcaklar başlamadan bol bol gezebilirsiniz de.
SilSevgiler.
15 yıl kadar önce Gökçeada nın sahillerinde yüzlercesini görüp çok şaşırmıştım.
YanıtlaSilSoğanları çok çok derinde bir çiçek. Umarım orada hala nesilleri sürüyordur.
Yorumlar sayesinde tahmin ettiğimden çok daha fazla yerde yetiştiğini öğrendim ve çok sevindim. İnşallah, dediğiniz gibi hala yaşam alanları mevcuttur.
SilSevgiler.
Adana'da kampa gittiğimizde görmüştüm ben de. Daha doğrusu toplanan yavru carettaları denize bırakmaya gittiğimiz ilk gece kokularını duymuştum. Nasıl baygın nasıl güzel. Ertesi sabah kaplumbağa yuvalarını araştırırken bir yandan da çiçekleri aradım. Kokularıyla mest etmişlerdi görüntüleri sabah gün doğumunda başka güzeldi...
YanıtlaSilSanırım Carettacıklarla bir bağı var bizim kum zambaklarının. Farklı yerlerde de oluşuyorlar ama en çok caretta carettaların yumurtlama alanlarını seviyorlar gibi geldi. Ben gündüz kokularını duydum, çok yoğun değildi, ama araştırdığımda geceleyin daha çok koku saldıklarını öğrendim. Çok ilginç bir bitki. Ne güzel siz de nesli tükenmeden görebilenlerden olmuşsunuz.
SilKocaman sevgiler.
Ne kadar büyüleyici! Üzerinde hiç birşey yetişmeyecek gibi görünen kumlardan, meydan okurcasına çıkıyorlar.
YanıtlaSilGerçekten de öyle. Ben de hayran hayran izlemiştim gördüğümde. Prenses edasıyla da salınıyor esen rüzgarda...
SilBizim de, Kilyos Çevre Koruma Derneği olarak "Sarıyerin Kum Zambaklarını Koruyalım" adı altında 2010 yılında yazdığımız proje AB tarafından Kabul gördü, yedi ay süren projemizin sürdürülebilirliğini sağlamak için altı senedir gerçekleştirdiğimiz Kilyos Kum Zambakları Festivalinin bu sene yedincisini düzenleyeceğiz.. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bu nadide güzelliğin korunmalarını sağlamak için farkındalık yaratma projesi olan projemizin başarıya ulaştığını internet üzerinden de takip edebiliyoruz. Ne mutlu bize, sizlere ve bizler gibi düşüne bilenlere...
YanıtlaSilMerhabalar,
SilBu harika bilgiyi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten de nadir, nesli tükenmekte olan bir güzellik. Umarım bunun bilincine milletçe varabiliriz. Bir gün bu festivale ben de katılmayı çok arzu ederim ve belki festival hakkında nacizane bloğumda bir yayın paylaşırım. Projeniz daim olsun.
Sevgilerle.