/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

28 Temmuz 2015 Salı

10 Tarih, Doğa, Deniz ve Lezzet Rotası: Karabiga Gezisi


KARABİGA/ÇANAKKALE
Bayram tatilimiz sırasında uğrak yerlerimizden birisi Karabiga'ydı. Denizi, doğası, mis gibi havası, hem balıkçı kasabası olup, leziz balık çeşitlerini yiyebilmeniz yönüyle, hem de tatilinizi yapabileceğiniz tarih, deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarabileceğiniz bir yer.

Karabiga-Kordon
Karabiga'ya gidebilmek için iki kara yolu var. Birincisi bizim de kullanmış olduğumuz Bursa üzerinden Karacabey- Bandırma-Biga istikametini takip etmek ve Biga'ya vardığınızda Karabiga tabelasını görüp 20 km gitmek. Diğer yol ise Gelibolu üzerinden Lapseki'ye feribot ile geçmek (ki çok zevkli oluyor), Balıklıçeşme-Biga istikametini takip edip, yine Karabiga tabelasından dönmek. Ayrıca deniz yoluyla da Tekirdağ'dan her gün kalkan arabalı feribot (Aydın Kaptan) ile de direk Karabiga'ya gelebiliyorsunuz.



Karabiga  sakin, huzurlu bir belde olmasının yanında milattan önceye dayanan tarihi ve kalıntıları ile de çok ilgimi çekti. Karabiga Kaleleri denen bölgede "Milet" kolonisine ait olduğu sanılan kale kalıntıları bulunuyor. Karabiga'ya Priapos denmesinin nedeni de burada kurulmuş olan Priapos Antik Kenti'nden kaynaklanıyormuş. Kale kalıntıları günümüze varlığını bütün olarak sürdürememiş olsa da, yüz yıllar öncesi burada yaşanmış olduğunu bilmek ve bu kaleleri gezmek etkileyiciydi. Bölgede arkeolojik kazılara henüz başlanmamış, başlandığında kim bilir ne cevherler çıkacaktır bu topraklarda...


Peki biz Karabiga'da neler yaptık, siz neler yapabilirsiniz? Eğer otomobilinizle geldiyseniz sorun yok, zaten her yeri gezebilirsiniz. Burada en çok kullanılan araç motosiklet, herkes bir yerden diğerine motor ile gidiyor. Bisiklet ve atv lerde keza aynı şekilde. Çarşı ve plaj arasında çok rahat yaya gidebilirsiniz ya da yok ben yürümeyeyim derseniz, belediye otobüsleri ile de yolculuk mümkün.


Karabiga'da keşfedilmeye hazır, yöre halkı tarafından da sevilen Kocakum, Söğütlüyalı gibi birçok koy var. Limandan cüzi fiyatlar ile tekne kiralayıp bu koyları deniz üzerinden gezmek şahaneydi. Kocakum koyunun orda, fenerin hemen yanında karşımızda gördüğümüz adaları sorduk, Avşa ve Marmara Adası'ymış. Ki zaten Karabiga'dan deniz yoluyla feribot ile gidip günübirlik gezilebiliyormuş, bir daha ki sefere artık. Kocakum'da  Termik Santral çalışmalarına başlamışlar, o nedenledir ki yakın zamanda büyük bir baca yapılmış, umarım bu bakir ve temiz doğaya zarar verilmez.
Antik Kale Kalıntılarından
Karabiga
Karabiga'ya girer girmez şirin ve tertemiz bir kordon sizi karşılıyor. Belediye oldukça güzel düzenlemiş, boylu boyunca uzanan banklarda, çınar ağacı gölgesinde oturabilir, balıkçı limanını izleyebilirsiniz.

Karabiga/Kadınlar Hamamı
Belde merkezine yürüme mesafesinde, temizlikte mavi bayrak almış bir plaj var: Kadınlar Hamamı... Siz Kadınlar Hamamı dendiğine bakmayın, kadın erkek herkese açık ;) Eskiden  burada hamamvari, sadece kadınların kullandığı bir yer varmış, o nedenle plajın da adı kadınlar hamamı kalmış. Yöre halkı arasında "Kadınlara gidiyoruz" lafını duyarsanız, plajdan bahsedildiğini baştan söyleyeyim ;)

Kadınlar Hamamı
Kadınlar hamamında deniz güzel ve temiz, cankurtaran ve gözetmen mevcut. Bir yandan denize girip, güneşlenirken, bir yandan da tarihi kaleleri izleyebilirsiniz. Plaj ücretsiz, şemsiye ve şezlong isterseniz cüzi bir ücret ile talep edilebiliyor.

Karabiga
Karabiga
Priapos/Karabiga



Kadınlar Hamamı plajının bulunduğu sahil boyunca, çok sayıda kafe, çay bahçesi bulunuyor. Biz kafelerden birinde bir semaver çay içtik, diğerinde leziz dondurmalardan yedik, bir başkasında da gözlemelerden tattık. Sanırım deniz bayağı acıktırmıştı :)








Yok ben halk plajını tercih etmeyeyim, ailemle kimsenin olmadığı bir yerde pikniğimi yapayım, denize gireyim derseniz, oldukça sakin koyları, şehir merkezine çok yakın mesafelerde bulabilirsiniz.





Mor Diken
Bu tamamiyle mor dikenler ile, Karabiga'da sıklıkla karşılaştık. Dikenin sapı, gövdesi dahil her yeri mor. Yöre halkınca uğur getirdiğine ve nazardan, kötülüklerden koruduğuna inanılıyormuş ve kapılara asılıyormış.


Karabiga İçdaş Yelken Kulübü
Beldenin üç tarafı denizler ile çevrili olunca balıkçılık, dalış sporları, yatçılık yanında yelken sporları da gelişmiş. Çocuklar ve gençler yıl boyunca Karabiga İçdaş Yelken Kulübü'ne devam ediyorlar, hem spor yapıyor, hem de boş vakitlerini değerlendiriyorlar.


Karabiga'da konaklamak isterseniz, çarşı girişinde ve Kadınlar Hamamı plajı yakınında bulunan butik otelleri tercih edebilirsiniz. Fiyatlar oldukça makul.

Karabiga Otelleri




Karabiga Evleri
Karabiga Tersanesi
Karabiga Tersanesi
Karabiga Tersanesi'nin hemen yanında "Eski park" olarak adlandırılan Karabiga Sosyal Tesisleri, asırlık ağaçların gölgesinde, denize karşı hem gece hem gündüz oturup huzurla çayınızı içebileceğiniz, karnınızı doyurabileceğiniz bir yer. Akşamları burada çeşitli etkinlikler de düzenleniyor, bizim gibi canlı müziğe denk gelirseniz, kaçırmayın derim.

Karabiga Eski Park
Karabiga Eski Park
Karabiga Eski Park

Karabiga Sağlık Ocağı

Karabiga Kordon
Karabiga Kordon
Karabiga Kordon
Karabiga Liman
Karabiga Kordon
Karabiga Kordon
Karabiga Çarşı
Karabiga Çarşı
Karabiga'ya gelip de balık çeşitlerini tatmadan gitmek olmazdı. Çevre ilçelerden insanlar da, günübirlik taze balık yemeye geliyorlar. Biz çarşının tam göbeğindeki Gülüm Balıkçılık Restaurant'ı tercih ettik. Açıkçası manzarasının şahane olması ve alkolsüz olması en büyük tercih nedenimizdi. Ama yediğimiz hem ızgara hem tava tüm balıkların tam kıvamında pişirilmiş olması, lezzeti, sunumu, restaurant sahiplerinin misafirperverliği, fiyatların oldukça makul olması, çok memnun ayrılmamızı sağladı. Mesela 1 kilo sardalya istiyorsunuz, isterseniz alın evinizde pişirin, isterseniz de orada pişirtin ve yiyin. Çiğ de alsanız, pişirtseniz de aynı fiyat. Özellikle Ayşe Hanım'ın elinin lezzeti, Halil Bey'in hoş sohbeti, bize, daha ayrılmadan bir daha gelmenin planlarını yaptırmıştı bile.

Karabiga Gülüm Balık Restaurantı
Karabiga Gülüm Balık Restaurantı
Karabiga Gülüm Balık Restaurantı
Karabiga Gülüm Balık Restaurantı
Karabiga Gülüm Balık Restaurantı
Karabiga Gülüm Balık Restaurantı
Karabiga Priapos Deniz Festivali
Karabiga'da her yıl 1 Temmuz Denizcilik ve  Kabotaj Bayramı'nı takiben Deniz Festivali düzenleniyor. Bu sene araya Ramazan Bayramının girmesinden dolayı 23-26 Temmuz arasında gerçekleştirildi. Ne şanslıyız ki, bizde o tarihlerde bulunabildik. Festivalde gündüzleri, yüzme, çuval, yoğurt yeme yarışları, yağlı direk (ki en çok hoşuma giden yarışmaydı), şiir okuma vb. yapıldı. Akşamları ise festival programında da ilan edilen yerel ve ulusal sanatçıların konserleri ile havai fişek gösterileri vardı. Bir sonraki yıl yolunuz düşerse, sizin de festivale muhakkak katılmanızı tavsiye ederim.
Karabiga ile ilgili ayrıntılı bilgi için; belediyenin sitesi burada. TIK TIK...

Siz Karabiga'da hiç bulundunuz mu? Bol resimli ve uzun bu yazıyı buraya kadar okuduysanız, teşekkürlerimi kabul edip lütfen ses verin:) Sevgiler.



10 yorum:

  1. manzara ve resimler çok hoş olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler... Güzel bir belde.. Yolunuz düşerse gezmenizi tavsiye ederim ;)

      Sil
  2. Çanakkale ve anıtın olduğu yerleri Assos filan gezdim ama Kara Biga da çok güzel ve sakin görünüyor Otel fiyatları da uygunsa oraları da görmek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceren Hanım,
      Çanakkale başlı başına şahane bir şehir, hem tarihi, hem şehitliklerimiz, hem tatil yerleri her beldesi ayrı güzel. Assos da çok güzel, çok hoş anılarım vardır oralarda.Karabiga'daki Oteller butik otel gibi ve deniz kenarında, oldukça da ucuz. Dinlenmek, balık yemek, denize girmek, tarih kokulu kalıntıları görmek için, Karabiga ve çevresi muhakkak görülmeli bence. Umarım sizin de bir gün yolunuz düşer ve siz de beğenirsiniz. Sevgiler.

      Sil
  3. Çok güzel bir belde gerçekten harikasınız Hanımefendiciğim :)

    YanıtlaSil
  4. Mavisi çok güzel denizin. çok sakin ve güzel bir ortam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Çok güzel ve görülmesi gereken bir belde Karabiga. Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama Marmara ve Ege de yaşayanlar için hafta sonu-günübirlik gezilebilecek bir yer. Umarım bir gün sizin de yolunuz düşer.
      Sevgiler..

      Sil
  5. -orada şu an inşası devam eden termik santral hakkında bilgilendirme yapmamanıza şaşırdım doğrusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gezinti, hoşgeldiniz.
      Eğer yazımı dikkatle okumuş olsaydınız, Termik Santralden de bahsettiğimi ve hatta bu konudaki görüşümü de görebilmiş olacaktınız. Termik santral hakkında ayrıntılı bilgiye ise alanım olmadığından vakıf değilim. Bilgim olmayan konularda da yazmamayı tercih ediyorum. Bu bir gezi yazısı, arzu ederseniz firmadan, belediyeden ya da bakanlıktan bilgi alabilirsiniz.
      Selamlar.

      Sil