/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

21 Nisan 2016 Perşembe

36 Yakın Doğu Üniversitesi Klasik ve Spor Araba Müzesi

Yakın Doğu Üniversitesi Klasik ve Spor Araba Müzesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa sınırları içerisinde, KKTC'nin en büyük üniversitelerinden biri olan Yakın Doğu Üniversitesi bulunuyor. Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde de Klasik ve Spor Araba Müzesi mevcut. Uzun bir süredir, eşimle gitmeyi planlıyorduk ancak çalıştığımız için müze saatleri uymuyordu. Geçenlerde müzeye yeni araçlar eklendiğini ve müze binasının dekorasyonun yenilendiğini öğrendik. Bir cumartesi sabahı erkenden yola çıktık ve büyük bir hevesle müzeye vardık.
Near East University Car Museum, 2007 yılında Üniversite kampüsü içerisinde kurulmuş. Şu anda 120 yıl önce üretilen araçta, 2000'li yıllarda üretilen araçlarda dahil olmak üzere 140'ın üzerinde otomobil sergileniyor. Araçların bir kısmı  Günsel ailesinin kullandığı araçlardan oluşuyor. Bazıları ise KKTC tarihine ışık tutuyor. YDÜ Otomobil Müzesi KKTC'nin ilk ve tek otomobil müzesi olma özelliğini de taşımaktadır. Benim gibi klasik araç meraklısıysanız, müzeleri seviyorsanız, bol resimli YDÜ Klasik ve Spor Araba Müzesi'ni benimle gezmeye hazır mısınız?



NEU Car Museum
CrestMobile C - 1899
 Müzenin en eski aracı, 1899 model Crest Mobile. Bu araç dünyada tek olma özelliği taşımaktaymış.

Buick 26 HP - 1909
Buick 26'nın farları bildiğiniz gaz yağı ile yanıyormuş. Araç ise manuel olarak çalıştırılıyormuş, elektrikli hiçbir aksama sahip değilmiş. Ne kadar da ilginç, çok hoşuma gitmişti bu araç.

Wolseley 8 HP-1906
Wolseley'den dünyada sadece 1 tane kalmış. Yine tamamen manuel olarak çalışan bir araçmış.

Ford Anglia - 1949
Hillman Hunter - 1967
Hillman Hunter aracı, müze içerisinde ayrı bir öneme sahip. YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel'in ilk arabası. Hikayesini okuyunca hüzünlenmiştim. Suat Hoca, gençlik yıllarında bu arabayı kullanmış ve daha sonrasında satmış. Bir kaç yıl önce, çocukları uzun uğraşlar sonucunda bu aracı bulmuşlar, restore edip, doğum günü hediyesi olarak babalarına hediye etmişler.

Morgan 4/4 - 1936
 Morgan'ın şasisi günümüzdeki araçlardan farklı olarak tamamen ahşaptan yapılmış.

MG Midget


Mercedes Benz 190 SL - 1955
Jaguar XK 120 Roadstar - 1948
Jaguar XK 120 Roadstar - 1948
Jaguar Roadstar 1948 yılına kadar üretilmiş en hızlı araçmış. 1949 yılında 300 km hız sınırını aşan ilk araçmış. 1949- 1954 yılları arasında birçok araç yarış birinciliği almış.



Jowett Javelin- 1947


Austin Princess - 1956
Austin Princess - 1956
Austin Princess,  Dr. Fazıl Küçük'ün makam arabasıymış. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türklerinin Rauf Denktaş'tan önceki önderidir. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısıdır. Bu nedenle, müzenin en değerli aracı olarak kabul edilmektedir.


Austin Cambridge- 1955
 Austin Cambridge, Dr.Suat Günsel'in halasının arabasıymış. Araç Türk Müharemet Teşkilatı'na direniş yıllarında hizmet vermiş. Klasik otomobil rallilerinde de birçok başarıları varmış.

Moris Minor - 1955
Riley RMS - 1947
Wolseley 21/60 Country - 1933
Wolseley Company 1975 yılında kapanmış. Dolayısıyla bu araçtan dünyada çok az sayıda kalmış. Bu araç, müze tarafından özel düğünlerde kullanılmaktaymış.

Austin 10 - 1933











Nissan Skyline GT-R - 2008
Subaru Impreza WRX STI- 2008
 Subaru Impreza, firmanın otomobil fuarlarında kullandığı şov aracıymış.


Lotus Elise S - 2009
Lotus Elise modelini gördüğümde yüzümde kocaman bir gülümseme oluştu. Çünkü araç adeta bana bakıp gülümsüyordu, öyle değil mi?






Ferrari Mondial 8
Ferrari F 360 Modena F 1- 2004


Ferrari 348 TB - 1993
Lamborghini Murcielago Roadster - 2005
Lamborghini'nin bu modeli sadece  9 adet üretilmiş. Bu araç, Batman Begins ve Dark Knight filmlerinde rol almış.

Ford GT 1000 - 2006
Ford GT 1000 - 2006
 Ford GT, Fast and Furious 5 filminde rol almış. Dünyanın en hızlı araçlarından biriymiş.

Yakın Doğu Üniversitesi Klasik ve Spor Araba Müzesi
Eğer bir gün KKTC'ye yolunuz düşerse, Otomobil Müzesi'ni de muhakkak gezmenizi tavsiye ederim. Müzede bulunduğunuz süre boyunca, bambaşka bir dünyaya girmiş gibi, film setindeymiş gibi hissediyorsunuz. Bir kaç araca ise sarılmak istedim, o kadar sevdim, o kadar duygusal bağ oluştu aramızda :) Müze pazartesiden cumaya 08:00 - 17:00 arasında, cumartesi ise 08:00 - 13:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Ayrıntılı bilgi için Near East Car Museum sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yakın Doğu Üniversitesi Klasik ve Spor Araba Müzesi
Müzeden çıktıktan sonra, bu kadar müthiş ve benzersiz araçlar ile tanışıp aşk yaşadıktan sonra, kendi arabamız bize biraz tuhaf ve sıradan geldi :) Tabi şükür etmeliyim ki ayağımızı yerden kesen, kendi bütçemize göre bir aracımız var. Eve geldiğimizde ise, benim şahsi otomobil müzemi, hemen salondaki rafıma yerleştirdim. Her an gözümün önünde olsun diye :)


Bizim evdeki otomobil müzesi

Gitmiş kadar oldunuz mu? Kocaman Sevgiler.




36 yorum:

  1. Gitmiş kadar oldum evet cnm:) otomobil firmalarında toplamda 6 yıl çalışmış biri olarak nostaljik otomobiller dikkatimi çeker hep:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne şahane otomobil firmalarında çalışmış olmanız. Gerçekten gelip görmek de nasip olur inşallah.

      Sil
  2. Kıbrıs'ta ki hangi üniversiteyi tavsiye edersiniz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sertaç Hanım ben KKTC'de okumadım, eşim Girne Amerikan Üniversitesi mezunu. Ama duyduğum gözlemlediğimi söyleyeyim. Şu anda turizmden sonra en büyük ekonomi üniversite KKTC'de. Dolayısıyla kaliteli hocalar getiriyorlar, rekabet var aralarında. Çoğu hoca da, Türkiye'den geliyor. Hangi bölüm tabi ki önemli, mesela Tıp'ta Yakın Doğu açık ara önde. Onun dışında Doğu Akdeniz Üniv. ve Girne Amerikan Üniversitesi'de hem kampüs olarak, hem olanak olarak iyi üniversiteler.

      Sil
  3. Çok güzel bir gezi oldu, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Handan Hanım, ne mutlu oralara götürebildiysem sizi.

      Sil
  4. Gitmiş kadar oldum, çok hoştu elinize sağlık, çocuklarının babalarına doğum günü için eski arabasını almaları, yenilemeleri harika, inşallah gezmek nasip olur:)sevgilerimle...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Müjde Hanım, Kıbrıs'a gelirseniz, her zaman beklerim, buralardayım ben de :) Restoreye çok büyük paralar harcanmış her bir araba için. Ben ancak bu kadarını resmedebildim ama daha çok araba var.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Yani hafta sonu üniversite kapalı olduğu için müze kapalı mı oluyor? Cumartesi yarım gün açıkmış ama normal vatandaş evde olduğu pazar gününü bu tip etkinliklere ayırır. Bu politika ilginç geldi, müze yetkililerinin bir bildiği vardır herhalde.
    Ahşap araba... Farında gazyağı kullanılan araba... İlginç bir evrim sergilemiş arabalar. Ortamı gezmez isterdim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Kıbrıs için bu kadar çalışma saatleri bile iyi :) Rumlardan kalma bir alışkanlık var Kuzey Kıbrıs'ta. İstanbul gibi değil, Pazar günleri neredeyse her yer kapalı. Giyim vb. Alışverişi yapmak istiyorsanız, Hafta içi akşam 6 ya, 7 ye kadar yapmanız gerek. Yoksa dükkan kapanabilir. Okul zaten içinde kampüs, yurtlar da olduğu için, dersler olmasa da 7 gün açık. Ama bu alışkanlıktan dolayı, memur zihniyeti var. Cumartesi öğlene kadar çalışmış olması bile, iyi bir gösterge diye yorumlanabilir :)
      Sevgiler.

      Sil
    2. Geceleri dışarı çıkan biri değilim ama saat 6 - 7 gibi dükkan kapanması, hele pazar günleri çoğu yerin kapalı olması... Kıbrıs'ta stok yaparak yaşanıyor galiba :))

      Sil
    3. :) Bazı marketler var, geç saate kadar açık olan, Tekel bayi gibi. Yeme-içmede o kadar sıkıntı yok. Diğer ihtiyaçlar için aynı şeyi söyleyemeyebilirim. Ama insanlar bu duruma alışkın olduğu için, garipsenmiyor. İhtiyacın varsa cumartesi öğlene kadar ya da hafta içi hallediyorsun, sorun etmiyorlar.

      Sil
  6. Eski olanlar ne güzelmis. Burada da pek meraklisi var. Oldtimer kulübü bile var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de çok güzel ve paha biçilemezler. Ayda 1,burada da klasik araç sahipleri toplanıp, geziler düzenliyorlar. Çok keyifli onları izlemesi. Belki birgün bizim de bir klasiğimiz olur ve onlara katılırız. Ne güzel olur.

      Sil
  7. Ay fotoları bu kadar etkileyiciyse kendilerini görmek nasıl olurdu diye düşünüyorum. Çoook şanalısınız çokkk :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Siz de gelirsiniz birgün, görürsünüz neden olmasın?
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  8. İstanbul Hanımefendisi, ben düz mantıkla, hepsi dört tekerlekli, ayağımı yerden kessin yeter tarzı annemin cümleleriyle yaklaştım hep arabalara :) Fakat, ne değişik araçlar varmış, hayret ettim. Akşam Boraman'a okutacağım yazını, o bayılır bunlara. :) En sevdiği blog yazarı bile olursun, bu akşam itibari ile, böylece sayende Boraman'la bir ortak noktamız olur :)) Öpüyorum seni sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otomobil pahalı bir merak işi, eğer koleksiyon yapacak kadar paramız olursa bir gün, ben de müze yapmak isterdim. O kadar çok araç vardı ki, bunlar ancak benim resmedip, yazıya ekleyebildiklerim. İnşallah birgün Boraman ile gelirsiniz buralara, misafirimiz olursunuz da, otomobil müzesini de görürsünüz.
      Canım benim çok teşekkür ederim. Seveceğiniz paylaşımlar yapabiliyorsam ne mutlu bana. Enişteye selam ;)
      Sevgiler canım.

      Sil
  9. Paylaşım için teşekkürler.İstanbul'a yolunuz düşerse Rahmi Koç müzesini gezmenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bir ayağım hep İstanbul'da Gamze Hanım. İstanbulluyum, Sadece 3 senedir Kıbrıs'tayım. Rahmi Koç Müzesi'ni iki kez gezme fırsatım oldu. Çok da severim. Yeni şeyler eklenmiştir belki, tekrar giderim inşallah. Çok teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  10. Off çok iyiler. Teşekkürler fotoğraflar için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim.Beğenmene çok sevindim canım.
      Sevgiler.

      Sil
  11. hanfendiciğiiiim bu ne güzel müze böyle :) byıldım zevklerimiz de aynı ;)
    buick e binip gezelim mi kafamızda şapkalar elimizde dntel eldivenlerle :) çok beğendim hepsini kocaman teşekkürler. gezdik sayende müzeyi sevgiler canım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Of of ne güzel olurdu Demir Hanımcığım gerçekten. Eski Fransız filmleri gibi.
      Ben teşekkür ederim Demir Hanımcığım. Birgün inşallah buraları şereflendirirsiniz de, kendi güzel gözlerinizle bu müzeyi gezersiniz.Sevgiler.

      Sil
  12. Çok güzel bir müze . ayrıca profun oğullarının inceliği de çok duygulandırıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Tamam para olmazsa, o araba bulunup, restore edilemez ama, her parası olan da bunu akıl edemez. Nasıl duygulanmıştır kim bilir kendisi de.

      Sil
  13. Doğrudur gitmiş kadar olduk şükür :D Ford GT 1000 için bile saatlerce kalınabilecek bir müze gerçekten :D Birde Hunter elbette :d

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seç beğen al, insan hangisine bakacağını şaşırıyor. Hepsi benzersiz, çoğu parayla alınamayacak kadar değerli. Keşke benim olsaaa :)

      Sil
  14. ilginç ve bir o kadar güzel arşiv olmuş tebrikler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Çok teşekkür ederim.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  15. Super hanımım ya fotolar şahane, güzel oldu bizi de müzeye götürmen... austin türevleri ilgimi çekti, çok eğlenceli yaa benlikmis, teşekkürler 😉
    Senin maketler de iyi ki 😉 çok sempatik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyuncak arabalarım fenom :) Ne yapalım gerçeği olamayınca, imitasyonu ile idare ediyoruz :)
      Allah olmayanlara da versin. Dinimiz Amin :))

      Sil
    2. Taam onu dicektim hanımım ikisi de yok bizde böyleleri de var :)
      Amin inş ;)

      Sil
    3. Canımız sağolsun canım, Allah büyüktür :)

      Sil
  16. Kıbrıs gezi listelerinde olması gereken bir yer.Paylaşım için teşekkürler.Boş resim içinde ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de görülmeye değer bir müze. Ben teşekkür ederim ilginiz için. Hoşgeldiniz.
      Sevgiler.

      Sil