/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

28 Mart 2016 Pazartesi

79 Mini Mini Kumkuat

Kumkuat

Kumkuatı market raflarında ilk gördüğümde, bu minnacık meyvelerin kabuğunu kim soymakla uğraşır ki, demiştim. Sonra sıklıkla gittiğimiz Botanik Bahçe 'de bir ağaca göre oldukça minik saksılar içinde, üstü mini minnacık meyvelerle dolu ağacını gördüm. İşte o gün, kendisiyle olan aşkımız başladı. O günden bu yana bu güzel meyvenin ağacının evimizi süsleyeceği günün hayalini kuruyorum. Balkonumuz ne kadar minik olsa da, kendisine çok yakın zamanda yer ayıracağım, kararlıyım!

Kumkuat Ağacı
Dünyada kabuğu ile yenebilen tek narenciye çeşidi, kumkuatmış. Ayrıca evde, balkonda yetiştirilebilecek nadir meyve ağaçlarından biri. Kumkuata kimi kamkat diyor, kimi kumkucuk, bilimsel ismi ise oldukça havalı: Fortunella Margarita. Kumkuat adı, ana vatanı olan Çin'den geliyormuş, anlamı ise "altın portakal".

Kumkuat
Tüm narenciye meyvelerinde olduğu gibi, kumkuat da C vitamini açısından oldukça değerli bir meyveymiş. Dolayısıyla bağışıklığınızı güçlendiriyor, gribal enfeksiyonlara karşı vücudumuzu koruyor. Ayrıca tansiyon ve kolesterol rahatsızlıkları olanlarda  da olumlu etkileri oluyormuş.

Kumkuat

Tatlı kaşığında kumkuat

Kumkuat, narenciye ailesi olması sebebiyle, rengi, dokusu, aynı minyatür bir portakalı andırıyor. Şekli ise biraz daha uzun, limona benziyor. Ama limon, portakal, mandalina gibi kabuğunu soymanıza hiç gerek yok. Büyüklüğü ortalama 1 tatlı kaşığı kadar var, yok. Olgun bir kumkuatın lezzeti ise enfes. Dış kabuğunda hafif ekşimsi tat alıyorsunuz ama içi şeker portakalı gibi. Meyvenin kendisi küçük ama mis gibi turunç kokusu var. Hatta yıkarken elleriniz bile kokuyor. Tek başına yemeyi çok seviyorum, ama çikolataya bandırdığımda da harika bir sunum oluyor. En son eşimin doğum gününde meyve buketi hazırlarken kullanmıştım kendisini, herkes de bayıla bayıla yemişti.

Meyve Buketinde Kumkuat
Kumkuatın reçeli de oldukça meşhur. Reçelini yaptığımda hiç fotoğrafını çekmemiştim ama yapılışı oldukça kolay. Acısı gitsin diye kaynamış suda 5-6 dakika kaynatıyorum. Soğutup ikinci kez kaynamış suda 5-6 dakika kaynatıyorum. Ardından 1 litre sıcak suya 750 gr toz çeker koyup hazırladığım şerbete kumkuatları atıyorum. Bir kaç damla limonu da ekleyip, reçel kıvamına gelene dek pişiriyorum. Bu reçel önce görsel olarak cezbediyor, sonra da lezzet olarak beğeni kazanıyor.

Kumkuat
KKTC'de neredeyse her evin bahçesinde bir narenciye ağacı bulunuyor. Yürüdüğünüz yollarda da üstü meyvelerle dolu portakal, limon, mandalina ağaçları. Hatta Pomelolar bile var, ağaç dalları meyvelerini zor taşıyor. Özellikle bahçesi olan evlerde de, bu güzel kumkuatları görebiliyorsunuz. Dalından mis gibi koparıp yemek müthiş zevk. Eğer benim gibi narenciye severseniz, değişik tatları keşfetmeye meraklı iseniz, kesinlikle tavsiye ederim.





79 yorum:

  1. Geçen sene anneler gününde anneme almıştım . Meyveleri çok nefis yemeye doyulmuyor. Çiçek açmasını dört gözle bekliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah açar bir an önce. Buradakiler meyve vermeye başladılar. Nisan-Mayıs ayını çok severmiş kumkuat. Çok şirin bir meyve. Salona baş köşeye koyacağım ben bu gidişle :)

      Sil
    2. Baş köleyi hak ediyor ;))

      Sil
    3. Benim çilli begonyanın yeri sarsılıyor :))

      Sil
  2. Bahçemde var:))Çok zarif, çok lezzetli bir meyve.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy ne şanslısınız. Harika, bir gün benim de olacak inşallah. Minyatür bonsailer gibi harika duruyor.

      Sil
  3. Hiç yemedim ve yararlarını da ilk kez seninle okudum :) En yakın zamanda o ağacı misafir et evinizde diliyorum! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Misafir değil Dileğim, yatıya kalıcı gelecek inşallah o. Evimizin bir üyesi olacak :)

      Sil
  4. Meyveyi ilk defa görüyorum, adını da hiç duymamıştım. :)) Görüntü olarak portakalın küçüğü gibi çok hoş. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mini minnacık bir portakal, tek lokmalık.Mis gibi de kokusu var Kısanın Güncesi, inşallah en yakın zamanda tatma fırsatınız olur.

      Sil
    2. Buralarda hiç rastlamadım ama görürsem kaçırmam kesinlikle. :)

      Sil
    3. İnşallah.
      Sevgiler.

      Sil
  5. adını çok duydum ama tadını bilmiyordum. şu meyve ağacı ne hoş olmuş öyle hanfendiciğim :) ya nasıl yaptın ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Demir hanımcığım. Altında köpük strafor var. Mangal şiş çubuklarına gönlüne göre meyveleri yerleştiriyorsun. Artık tasarım hayal gücü sana kalmış. Hiç öyle BonnyFood'a 100 Tl ler vermeye gerek yok vallahi. Bi Yayın hazırlayıp, ip uçlarını paylaşayım senin için Demir hanımcığım. Doğum günlerine falan çok güzel hediye oluyor.

      Sil
    2. valla çok sevinirim hanfendiiiciiimm :) yayınını 4 gözle bekliyor olacağım canım ^.^

      Sil
    3. Sözüm söz, ilk fırsatta Demir hanımcığım ;)

      Sil
    4. ya bende hem meyve ve özellikleri ile hemde bu meyve ağacı sunumu ile ilk kez karşılaştım ve açıkçası hem eşinizin doğum günü için hemde böyle güzel süslemeli meyve ağacını tasarlama fikriniz için kutlarım sizi çok keyifli, fikre bayıldım :)

      Sil
    5. Çok teşekkür ederim Defne Hanım. Çok sevindim beğenmiş olmanıza. Aslında malzemeler olduktan sonra zor bir yanı yok, hayal gücünüze kalmış oluyor meyve buketi. Kumkuat ta harika bir meyve. hem değişik, kabuğuyla yenen. hem görseli güzel, biblo gibi :)
      Sevgiler.

      Sil
  6. meyve buketiniz muhteşem olmuş

    YanıtlaSil
  7. bu meyveyi merak ediyorum ama yemek hiç kısmet olmadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük marketlerde kutu içinde satılıyor artık. Tahminim nisan sonu, mayıs başı gibi raflarda olur. Bir daha karşılaşırsanız, muhakkak tadın, tavsiye ederim.

      Sil
  8. Ben de ilk kez bu sene gördüm ve denedim çok güzel gerçekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değişik değil mi, kabuklarıyla yenen bir meyvecik :) Afiyet olsun, şifa olsun.

      Sil
  9. İstanbul Hanımefendisi'nin on parmağında on marifet :) Meyve buketleri, reçeller...
    Sayenizde yeni bir meyve daha öğrendim. İstanbul'da bulur muyuz acaba?!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminönünde veya metro marketlerde oluyor dalında turuncu turuncu :))

      Sil
    2. Bizde evimizde uzun bir süre bakmıştık arasıra salona alıyorduk balkondan .
      gerçekten çok güzel duruyor tadı biraz ekşi gibi ama vardır bi faydası diye düşünerek yiyordum
      mutlaka almalısınız<3

      Sil
    3. Canım benim, teveccühünüz efendim :)
      Çiçek pazarlarında bulunuyor canım. Ben ağacını Eminönü'nde görmüştüm. Bauhaus ve Tekzen'de de dönem dönem oluyor. Sadece meyvesini yemek istersen de, nisan-mayıs aylarında raflara çıkıyor. Böyle şeffaf kutucuklarda satıyorlar büyük marketlerde. Real de falan oluyor.

      Sil
    4. Süslü püslü,
      Bunun da aşılısı,aşısızı, tatlısı, cinsi var galiba, portakal, mandalina gibi. Benim Kıbrıs'ta yediklerim hep tatlıydı :) Çekirdekten yetiştirmeyi deneyeyim bakalım tutturabilecek miyim?

      Sil
    5. Aa bilmiyordum evet kutuda satın aldığımızda tatlı oluyor bazen demekki aşılı oluyor teşekkür e derim bilgi için bir dahaki sefere dikkat edicem bende :))

      Sil
    6. Ekşi denk gelirse reçel yapmak lazım :)

      Sil
  10. sittin sene yaşadım hala yeni yeni şeyler öğreniyoruz bu sayfalarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bilginin sonu yok Profösörüm. Daha neler öğreneceğiz, neler keşfedeceğiz kim bilir.
      Sevgiler.

      Sil
  11. Ben de görmüştüm sanırım Praktiker yapı marketinde. O zamanlar kabuğuyla yenen bir meyve olduğunu bilmiyordum. Süs bitkisi zannetmiştim. :)
    Portakal ve mandalina sevdalısı olarak hoşuma gideceğini düşünüyorum doğrusu. Hem de tatlıymış.

    Aslında geniş bir terasımız var. Yine görürsem almayı düşüneyim bari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yolcu, kesinlikle tavsiye ederim eğer ki yetiştirmek için yeriniz var ise.
      Hem dekoratif, hem uzun süre meyveleri üzerinde kalabiliyor, kaldıkça da tatlılanıyor.

      Bir daha görürseniz bence kaçırmayın ;)

      Sil
    2. İnşaallah buranın havasında yetişebilirler. Ben terasa çilek ektim. Ormandan getirmiştik. Şimdi çiçek açtılar. Bakalım çileklerini de görebilecek miyiz?

      Burada

      Sil
    3. İnşallah sağlık olsun da, tatlandırır güzel çilekleriniz ağzınızı. Bizim de çileklerimiz var. Geçen yıl bayağı meyve verdiydi bize. Bu sene de hazırlanıyorlar :)

      Sil
  12. A! İlk kez görüyorum! Çok şaşırdım ne kadar güzel bir meyve, mandalinaya benziyor gerçekten. Ağacı da çok hoşmuş. Balkonunuzda ne kadar güzel olur, çok iyi fikir. Çok teşekkür ediyorum yeni bir şey daha öğrendim bugün. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim canım.
      Lüks otellerde dekoratif amaçlı olarak da kullanıyorlar. Evde de harika olur. Yaptığı meyveleri de cabası.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  13. ya ben bu meyveyi çok merak ediyorum fakat nereden satın alabilirim bilemiyorum,sevgiler.
    sundaybunday.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayıs gibi büyük marketlere gelir diye tahmin ediyorum. Ağaç hali ise çiçek bahçelerinde satılıyor canım. Umarım denk gelirsin.
      Sevgiler.

      Sil
  14. İlk senden duydum ve bahçeye eksek mi diye düşündüm ve ekilmez dikilir bir meyve:) dikmek için işin uzmanı esime bir soralım bakalım Denizli de yetisirmi? Heyecanlandim valla...tesekkurler cnm bilgi ucin cok faydalı bir yayın olmuş benim açımdan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekilir tabi ki harika olur bence. Eee İstanbul'da bile yetişiyorsa bence Denizli'de de yetişir. Ev - balkon ortamında yaşayabilen bir bitki imiş çünkü. Tabi eşiniz daha iyi bilir.
      Ben teşekkür ederim . Sevgiler.

      Sil
  15. Hiç duymamıştım. Eminim çok güzeldir. Balkonda sa yetiştirilşyırsa denenebilir. Çocuklarda sever ama karasal iklime uyar mı ki...hep böyle farklı şeyler yayınlıyırsunuz. Sayeniz de çok şey öğreniyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de yeni şeyler öğreniyorum, öğrendiklerimi de paylaşmaya çalışıyorum ki, bir kişiye bile faydası olsa ne mutlu benim için.
      Bence yetişir, ev ortamında yetişebilen bir bitki olduğuna göre. Çocukların nasıl da hoşuna gider kim bilir. Ben bile bayılıyorum kendisine :)

      Sil
  16. ben de marketlerde bir kaç kez görmüştüm.ama ya tadını beğenmezsem diye düşünüp koca paketi almaya cesaret edememiştim.tarif ettiğiniz kadarıyla tadını beğeneceğimi düşünüyorum :) ilk fırsatta alıp deneyeceğim ben de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah beğenirsiniz. Eğer tam olgunlaşıp da topladıysalar, çok tatlı ve esanslı oluyor. Yoksa biraz ekşi olabiliyormuş. Size de olgunlaşmışları denk gelir umarım.
      Sevgiler.

      Sil
  17. Ben bu meyveyi ilk kez duydum ve inan çok merak ettim. Hurma zeytin büyüklüğünde. Hemen yemek istiyorum. Gördüğümde alicam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytinden biraz büyükçe değişik bir meyve. İnşallah denk gelirsiniz, tadına bakıp, beğenirsiniz Nilgün Hanım. Denerseniz bana da görüşlerinizi yazarsınız di mi?

      Sil
  18. AA ilk kez duydum ve gördüüm diye yazarken baktım aynı şeyleri Müjde annemde söylemiş ana işte kalbimiz bir:) Ne kadar şanslısınız. bir gün tatmak kısmet olur inşAllah. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bazen ne olduğunu bilmediğimiz şeylerde, denk gelsek de dikkatimizi çekmiyor. İnşallah size de tatmak kısmet olur.
      Sevgiler.

      Sil
  19. Görüntüsü çok güzel, bayıldım. Yazları ailemin yanina gidiyorum o yuzden hic cicek vs. yetistiremiyorum. Meyvesini de merak ettim dogrusu bulursam yiyecegim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah deneyimli anne bende de o problem var.
      KKTC çok sıcak, güneşi kavurucu. Benim de bir ayağım hep İstanbul'da. Ne kadar önlemini alsam da çiçekler boynunu büküveriyorlar susuz kalıp da.
      Denk gelirseniz, kumkuatları yerken beni anın :)
      Sevgiler.

      Sil
  20. Bende duydum, gördüm kumkuatı merakta ediyorum ama casaret edemiyordum çok faydalı olmuş anlatımınız. Artık almaktan çekinmem deneyeceğim özellikle kokusu için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin mutlaka Zehra hanım, tavsiye ederim. Kim bilir daha tanımadığımız ne meyveler vardır. İmkan varken yiyelim, tadını çıkaralım :)

      Sil
  21. Yanıtlar
    1. Aksesuar gibi kullanılsa bile olur gerçekten :)

      Sil
  22. ne duydum ne gördüm valla.Merak ettim, rastlarsam deniyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin, inşallah seversiniz.
      Sevgiler.

      Sil
  23. Oyy,bayılırım.Hastasıyım,aşığım.Bende de üç tane var.Balkonumdakinin meyvelerini yedik bu kış.Çiçekçilerde çok pahalı,ben yolda satan birinden almıştım,fidancılarda da ucuz oluyor :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten mi? Ne güzel Sevda Hanım. Darısı başıma :) Afiyet olsun ne güzel olmuş. Burada pazarlarda da satıyorlar. Daha uygun oluyor.

      Sil
  24. Ne kadar sirinler. Eve kis bahçesi yaparsam alabilirim. Yoksa bizim iklimde yasamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz. Soğuğu çok sevmiyorlar bildiğim kadarıyla, acaba oralarda hiç fidanıyla karşılaştınız mı? Var mı meyvesi?

      Sil
  25. Ablamda da var o kamkat diyor hatta. Gidince hemen koparır bir tanesi ye kardeşim diye. Ben çok beğenmedim tadını kabuk tadı var ya ondan sanırım. Ama evde çiçek yerine meyve ağacı yetiştirmek hoş oluyor. Bakımı da kolay zahmetsiz. Bu arada meyve sepetini yazdım aklımın bir köşesine ee bende yapayım sevdiklerimin doğum gününde teşekkürler bu güzel faydalı paylaşım için. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kumkuatları aşılıyorlar. Ve de cinsinden dolayı daha tatlı/ekşi olabiliyor. Nasıl ki bazı portakallar daha tatlı, bazısı ekşidir ya. Ama dışında hafif bir kabuk tadı kaçınılmaz :)
      Meyve sepetini mutlaka deneyin, çok güzel oluyor ve ucuza maloluyor. Yakın zamanda yapılışı ile ilgili bir yayın hazırlayacağım inşallah. Oradan faydalanabilirsiniz.

      Sil
  26. Ağaçtaki görünümü çok güzel... Evin her yerini doldurası geliyor insanın bunlarla.::)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Hem dekoratif, hem lezzetli, hem mis gibi kokuyor.

      Sil
  27. Ne görmüş ne de duymuştum. Çok güzel bir meyveye benziyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem kendi güzel, hem görüntüsü, hem tadı :)

      Sil
  28. Şahane bir meyve ama her yerde bulunmuyor maalesef.
    Her iklimde yetişmemesi de kötü.
    Size afiyet olsun. Bizim yerimize de yiyin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Zeugma. Evet maalesef her yerde bulunmuyor. Ama şimdi zamanı geldiğinde büyük marketlerde satılmaya başladı. Umarım denk gelirsiniz siz de birgün.
      Sevgiler.

      Sil
  29. Biraz keskin ama lezzetli bir tadı var. Saksıda yetişebilmesi de ayrı bir güzellik. Benim de tazecik bir blogum var. Ziyaret ederseniz pek sevinirim :) 👉 İçimdeki Masal Dünyası 1masalgibi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabuk kısmı cinsine göre ekşi yada tatlı olabiliyor. Bazı hazır aldıklarım da hafif keskinlik vardı, bu son aldığımda ise, iyice olgunlaşmıştı ve kabuğu bile çok tatlıydı.
      Tabi ziyaret ederim. Ben de tekrar tekrar beklerim.
      Sevgiler.

      Sil
  30. Çok sseverim bu meyveyi. Tatlılara verdiği aromada güzeldir. hEM dekoratif hem kullanım alanı geniş lezzetli daha ne olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Bir tatlı yapınca üzerine süs olarak kumkuat koysam yetecek adeta. Harika bir şey.

      Sil
  31. ilk sende görüyoom ne şirin duruşu var amaa :)

    YanıtlaSil
  32. ilk sende gördüm ama görüntüsü şirinmiş kiiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deepciğim, tavsiye ederim görürsen bir yerlerde kaçırma muhakkak dene.

      Sil
  33. Kumkuat tanıtımınıza teşekkür ederim. Talebi görünce yüzlercesini alıp İstanbulda yetiştiriciliğine başladım. Kumkuatlarım şu an yeşil yeşil meyvelerini vermeye başladı, görmeye değer. Önümüzdeki ay yenilecek duruma gelecekler. Meraklısı için adres ve telefon - 0541 393 65 53 Büyükçekmece.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil