/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

1 Mart 2016 Salı

54 Molehiya


Kurutulmuş Molehiya

Molehiya, Kuzey Kıbrıs'a gelmeden önce yemediğim hatta tanımadığım bir ottu. Buradaki marketlerde ilk gördüğümde, kurutulmuş ıspanak mı yoksa nane mi diye sormuştum. Kıbrıs'ın köylerinde molehiyalar bin bir emek ile ekiliyor. Biçildikten sonra rutubetsiz odalarda, çarşaflar üzerinde kurutuluyor. Eskiden bu bir rituel gibi yapılırmış. Kim evinin bahçesine ya da avlusuna, bağ bağ molehiyalar ile oturursa, konu komşular hemen yardıma gelirmiş. Bir yandan sohbetler edilir, bir yandan da saatlerce sürecek ayıklama işi, hızla bitirilirmiş. 


Molehiya Yemeği


Molehiya aslında Arap kökenli bir yemek. Ama Araplar kurutmadan, yeşil yapraklarını püre haline getirip çorba olarak tüketiyorlar. Kıbrıs'ta ise hem taze hali, hem de kuru hali ile yemek yapılabiliyor. Ama marketlerde uzun ömürlü satılabilmesi açısından, kurutulmuş ve paketlenmiş halini bulabilmek daha kolay.

Yemeğin kendine has değişik bir kokusu var. Pişerken otun kokusu mutfağınıza yayılıyor. Bu kokuyu kimisi sevmiyor ama beni rahatsız etmedi. Hatta iştah açıcı bulduğum da söylenebilir. Tavukla veya et ile yapılabiliyor.  Kuyruk yağı eklenirse, ayrı bir lezzet katıyor. Eskiden molehiya yapılırken et ile beraber uzun saatlerce pişirilirmiş. Bu kadar uzun sürede pişen yemeğin güzel tadını varın siz tahmin edin. Şimdi ise ocaklardaki alevin kuvvetlenmesi ve düdüklü tencerelerin çıkmasıyla, çok daha kısa sürelerde pişirilebiliyor.

Molehiyanın tadını ben semizotu ile ıspanak karışımına benzettim. Ama yine de tam karşılamıyor bu benzetmem, kendine has çok hoş bir tadı var. Bol limonlu yapılıyor, ben hiç limonsuz yapmadım ama eklenmediğinde bamyaya benzer sümüğümsü bir yapı oluştuğunu söylemişlerdi.

Molehiya aynı zamanda faydalı da bir bitki. Kurutulmuş yaprakları ilaç yapımında kullanılıyormuş ve yüksek miktarda vitamin ve mineral içeriyormuş.

Molehiya Yemeği

Molehiya Yemeği İçin Malzemeler:

1 paket Kurutulmuş Molehiya (250-500 gram arası oluyor)
1 kuru soğan
2 domates
1 yemek kaşığı salça
Yarım kilo et (tercihen kuzu eti yoksa tavuk ile de yapılabilir)
2 limonun suyu
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı:

Kurutulmuş molehiyalar ılık suda ıslatılıp, yumuşatılır. Süzgeç yardımıyla suyu süzülür. Tencereye soğan doğranır, pembeleşince kuşbaşı et eklenir. Etler piştiğinde, doğranmış domates, salça ve molehiyalar da eklenip, üzerine yaklaşık 1 litre sıcak su dökülür. Kuru molehiya, taze molehiyaya göre daha çok su isteyecektir. 15 dakika kadar pişen yemeğe, tuz, karabiber ve limon suyu eklenir. 1 saat 15 dakika sonra yemeğiniz hazır.


Molehiya Yemeği
Molehiyayı daha önce duymadıysanız ve tatmadıysanız, herkesi beklerim. Buyurun gelin sizlere ben yanında pilav ve turşu ile ikram edeceğim :)

Kocaman sevgiler.


54 yorum:

  1. Okurken iştahım açıldı elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Beklerim, beklerim, ailenizi de alın gelin. İkramım olsun :)
      Sevgiler.

      Sil
  2. Bakalım daha neler öğreneceğim sizden İstanbul Hanımefendisi!
    Ben sebze yemeklerine bayılırım, çok güzel gözüküyor :) Bir de yanına turşu dediniz... Neredeydi sizin ev? :)
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blanacığım estağfurullah.
      Atla gel, hemen gel :) Beklerim büyük bir memnuniyetle.
      Teşekkür ederim. Kocaman sevgiler.

      Sil
  3. Hiç duymamıştım, ve denememistim. Merak ettim vallahi. .ismi de çok farklı. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdicancığım, gerçekten değişik değil mi?
      molehiiiiyaaaa... Çat :)
      Çin filmlerindeki karate sahnesi gibi :)

      Sil
  4. çok merak ettim. buralarda yok zannedersem. afiyet olsun. gelir yeriz tabi ki seve seve :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pek görmedim. KKTC'nin iklimi Antalya, Adana'ya benzer olduğundan belki bir ihtimal oralarda yetişiyorsa, arkadaşlar bilgilendirirler diye düşünüyorum. Daha tanıyan çıkmadı bakalım.
      Büyük bir zevkle ağırlarım sizi, memnuniyetle, buyurun gelin ;)
      Sevgiler.

      Sil
  5. Aslında kültürümüz zenginleşiyor sayenizde. Yemek için yaşamaksak da yedirmek için yaşayanlardanız. İnsan yedirince kendisin de yemiş kadar zevk alıyor. Çocukluğumuzda annemizle ot toplamaya giderdik köyde. Tirenin köyleri bu açıdan verimlidir. Tam da ot zamanı bahar geldi ya. Paylaşyımın özlemiş olduğum Tire'mi ve köyümü anımsattı bana. Teşemkkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Profesör Bey estağfurullah. Türk milleti olarak yemeyi de yedirmeyi de seviyoruz :) Ne kadar doğru söylemişsiniz. Biz de giderdik ot toplamaya. Teyzem hala topladığı otları temizleyip derin dondurucuda saklar. Sonra börek yapar onlardan, ne tatlı olur. Umarım siz de yakın zamanda Tire'yi ziyaret etme fırsatı bulursunuz.
      Teşekkür ederim.Sevgiler.

      Sil
  6. Hiç duymamıştım molehiya otunu :) sayenizde öğrenmiş oldum, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim yeni bir tat ile tanıştırdığıma sizi. Teşekkür ederim.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  7. ot yemekleri her zaman favorim oldu zaten bu bitki de ilginç gördüğüm yerde denerim artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli değişik bir aroması olan bir yemek. Denerseniz beni anın :) Herhangi bir yerde karşına çıkmazsa da buyur gel canım, memnuniyetle pişiririm sana.
      Sevgiler.

      Sil
  8. bizim ege yemekleri gibi işte de miii. arapsaçı şevketi bostan gibii. :) bir de çipohorta var de mi amaaa kıbrıstaa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Deep çok benziyor. Labadalar, ebegümeciler :)
      Çipohortayı Kıbrıs'ta görmedim henüz ben. Ya da başka ad ile anıyorsalar bilmiyorum. Girit'te daha fazla yapıyorlar sanırım. Ne güzel kültürler, ne güzel yemekler çıkıyor ortaya.

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Daha neler var öğreneceğimiz kim bilir. Ne güzel farklı tatlar, değişik kültürler.

      Sil
  10. Ve Hanımın yine Dağınık'ı bilgilendirir :)))
    'O nedir ki' demekten kurtulacağım bir bilgi daha :)
    Bir sürü sebzenin karışımı bir tadı var demek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah Dağınığım. Ne haddime, sadece ben değişik şeylerle karşılaşınca paylaşmaya bayılıyorum sizlerle de.
      Değişik bir aroması var otun, ben semizotuyla ıspanak arasında bir tat aldım ama kokusunu bir şeye benzetmem biraz zor.

      Sil
    2. Ve o değişik şeyler hakkında hep bir şeyler öğreniyoruz biz sayende ;) Her ne kadar ismine yakışsa da mütevazılık yapma :D Her yayınında yeni bir bilgi var maşallah :)
      Deneme fırsatımız da olur bir gün de hava atarız biliyorduk diye :)

      Sil
    3. Bilmediklerimizi ve yeni öğrendiklerimizi paylaşalım ki herkes faydalansın dağınığım. Çok güzel sözler söylemişsin, çok teşekkür ederim.
      İnşallah denersin canım, olmazsa da ben ne güne duruyorum :)

      Sil
    4. Değil mi? Baktım sen her şeyi biliyorsun ben de bıraktım artık o işleri :) Hehe teşekkür ederim canım :)

      Sil
    5. Tövbe haşaaa Dağınığım:) Nereden bileyim herşeyi, öğreniyorum.

      Sil
  11. İlk defa duydum, ıspanağa benziyor görüntü olarak.

    YanıtlaSil
  12. İlk kez görüyorum, ıspanak sandım önce :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurutulmuş hali de benziyor. Pişmişi de, ama tadı bayağı farklı.

      Sil
  13. Hiç tatmadığım bir yemek ama ot olduğu için beğeneceğim kesin:))
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Ot yemekleri sevilmez mi? İnşallah bir gün karşılaşırsınız bu ot ile ve deneme fırsatı bulursunuz. Olmazsa ben yaparım size, her zaman beklerim ;)
      Sevgiler.

      Sil
  14. Adı çok havalıymış tadı nasıl acaba :)

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar ilginçmiş, sayenizde yepyeni bir tad daha öğrenmiş oldum, resmine baktım dediğiniz gibi ıspanağa çok benziyor, tadı semizotuna da benziyormuş, severim sanırım, semizotunu çok severek yerim (ama limonlu, salata olarak)...tarif için de çok teşekkürler. :)
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ada'ya ilk geldiğimde, uzun süre, bu yemeğe ve ota uzak kaldım. Çünkü Türkiye'den gelen arkadaşlarım pek sevmemişlerdi, tavsiye etmemişlerdi. Ama keşke onları umursamayıp, daha önce deneseydim diyorum. Güzel bir tadı var. Umarım siz de seversiniz.
      Sevgiler.

      Sil
  16. bugün yeni bir şey daha öğrendim Molehiya, semizotu ve ıspanak arasında bir tatsa sebze canavarı bana nasıl hitap ediyor demek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, harika bir tat, inşallah bir gün siz de denersiniz ve beğenirsiniz.

      Sil
  17. Molehiya, ilk kez duyduğum bir bitki. Kurutulup satıldığına göre aktarlarda bulunabilir belki. Sormak lazım. Küçükken ot cinsini sevmezdim ama şimdi sağlık için nerede bulsak yiyor olduk :) Teşekkürler bilgi için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de bulunabilir aktarlarda. Ama daha önce İstanbul'da rastlamadım. Belki Akdeniz yöresinde bulmak daha kolay olabilir.
      Ben teşekkür ederim ZÜlal Hanım. Bulamazsanız, Kıbrıs'a buyurun gelin, ikram ederim size.
      Sevgiler.

      Sil
  18. Hiç duymadigim bir bitki iyi ki tanittiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir şey öğrenmeye vesile olduysam ne mutlu. Teşekkürler;)

      Sil
  19. sende ki tarifler tam benlik. otçul biri olarak...hımm çok çok severim. bir karadenizliden ne beklenir başka...kesin bizim orda farklı bir adı vardır bunun:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet, aradım bende çok başka ismi var mıdır diye. Bulamadım. Ama bence vardır mutlaka. Bunun üstüne yumurta kırıp da denemek gerekir bir de, bi dahakine öyle yapayım :)
      Of sizin kara lahananız olaydı şimdi de yiyeydik :)

      Sil
  20. Ne ilginç, hiç duymadığım bir bitki :)

    YanıtlaSil
  21. Daha nice yenebilen otlar vardır. Bunu ilk defa duyuyorum. Bizim buralarda ebegümeci, hindiba, efelek ve kazayağı benim bildiklerim.
    Toplaması da ayrı bir zevk ama ayıklaması için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teyzem Çanakkale'de adını bile bilmediğim karışık otları toplar, bir güzel ayıklar, derin dondurucuya atar. Sonra da bir misafir geldi mi hemen börek yapar onlarla. Aman Allahım o ne lezzet.
      Ispanak, marul yıkarken bile üşeniyorum ben :)Ayıklamak sabır ister, zor zanaat gerçekten. Sevgiler.

      Sil
  22. seninle farkli bitkileri sebzeleri kesfetmeyi seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sultan Hanım. Keşke ikram edebilsem de, tadına da bakabilseniz.

      Sil
  23. Güzel bir paylaşım olmuş. Kıbrısa birkaç kez gitmeme rağmen hiç görmedim oysa. Demek ki kıbrıs helimden ceviz reçelinden harnupundan ibaret değilmiş. Paylaştığınız için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Sedat Bey,
      Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Tabi ki değil, ama sizin gibi ilgili olmak gerekli. Daha neler neler var, ben de burada bulundukça öğreniyorum ve paylaşıyorum. Burada "Kıbrıs Evi" isimli bir restaurant var mesela, yerel lezzetler yiyebiliyorsunuz. Ya da Rum lokantaları. İnşallah bir kez daha gelirsiniz ve tatma fırsatınız olur.
      Sevgiler.

      Sil
  24. Hayırlı günler biz nereden bulabiliriz mulhiye sipariş vereceğimiz yerler var mı Yardımcı olursan sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Hangi şehirde oturduğunuzu bilmiyorum ancak eğer Türkiye'deyseniz, ben daha önce Türkiye'de satış yapan bir yer görmedim. KKTC'de ise neredeyse her markette, manavda kurutulmuş halini paketli olarak satın alabilirsiniz.
      Sevgiler.

      Sil
  25. Nerede bulabiliriz Ben Afyon'da yaşıyorum lütfen arıyorum bir cevap yazarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KKTC de satıldığını gördüm şu ana kadar. EĞer buraya gelip-giden bir yakınınız varsa, temin edebilirsiniz.
      İyi günler dilerim.

      Sil