Kurutulmuş Molehiya |
Molehiya, Kuzey Kıbrıs'a gelmeden önce yemediğim hatta tanımadığım bir ottu. Buradaki marketlerde ilk gördüğümde, kurutulmuş ıspanak mı yoksa nane mi diye sormuştum. Kıbrıs'ın köylerinde molehiyalar bin bir emek ile ekiliyor. Biçildikten sonra rutubetsiz odalarda, çarşaflar üzerinde kurutuluyor. Eskiden bu bir rituel gibi yapılırmış. Kim evinin bahçesine ya da avlusuna, bağ bağ molehiyalar ile oturursa, konu komşular hemen yardıma gelirmiş. Bir yandan sohbetler edilir, bir yandan da saatlerce sürecek ayıklama işi, hızla bitirilirmiş.
Molehiya Yemeği |
Molehiya aslında Arap kökenli bir yemek. Ama Araplar kurutmadan, yeşil yapraklarını püre haline getirip çorba olarak tüketiyorlar. Kıbrıs'ta ise hem taze hali, hem de kuru hali ile yemek yapılabiliyor. Ama marketlerde uzun ömürlü satılabilmesi açısından, kurutulmuş ve paketlenmiş halini bulabilmek daha kolay.
Yemeğin kendine has değişik bir kokusu var. Pişerken otun kokusu mutfağınıza yayılıyor. Bu kokuyu kimisi sevmiyor ama beni rahatsız etmedi. Hatta iştah açıcı bulduğum da söylenebilir. Tavukla veya et ile yapılabiliyor. Kuyruk yağı eklenirse, ayrı bir lezzet katıyor. Eskiden molehiya yapılırken et ile beraber uzun saatlerce pişirilirmiş. Bu kadar uzun sürede pişen yemeğin güzel tadını varın siz tahmin edin. Şimdi ise ocaklardaki alevin kuvvetlenmesi ve düdüklü tencerelerin çıkmasıyla, çok daha kısa sürelerde pişirilebiliyor.
Molehiyanın tadını ben semizotu ile ıspanak karışımına benzettim. Ama yine de tam karşılamıyor bu benzetmem, kendine has çok hoş bir tadı var. Bol limonlu yapılıyor, ben hiç limonsuz yapmadım ama eklenmediğinde bamyaya benzer sümüğümsü bir yapı oluştuğunu söylemişlerdi.
Molehiya aynı zamanda faydalı da bir bitki. Kurutulmuş yaprakları ilaç yapımında kullanılıyormuş ve yüksek miktarda vitamin ve mineral içeriyormuş.
Molehiya Yemeği |
Molehiya Yemeği İçin Malzemeler:
1 paket Kurutulmuş Molehiya (250-500 gram arası oluyor)
1 kuru soğan
2 domates
1 yemek kaşığı salça
Yarım kilo et (tercihen kuzu eti yoksa tavuk ile de yapılabilir)
2 limonun suyu
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı:
Kurutulmuş molehiyalar ılık suda ıslatılıp, yumuşatılır. Süzgeç yardımıyla suyu süzülür. Tencereye soğan doğranır, pembeleşince kuşbaşı et eklenir. Etler piştiğinde, doğranmış domates, salça ve molehiyalar da eklenip, üzerine yaklaşık 1 litre sıcak su dökülür. Kuru molehiya, taze molehiyaya göre daha çok su isteyecektir. 15 dakika kadar pişen yemeğe, tuz, karabiber ve limon suyu eklenir. 1 saat 15 dakika sonra yemeğiniz hazır.
Molehiya Yemeği |
Kocaman sevgiler.
Okurken iştahım açıldı elinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilBeklerim, beklerim, ailenizi de alın gelin. İkramım olsun :)
Sevgiler.
Bakalım daha neler öğreneceğim sizden İstanbul Hanımefendisi!
YanıtlaSilBen sebze yemeklerine bayılırım, çok güzel gözüküyor :) Bir de yanına turşu dediniz... Neredeydi sizin ev? :)
Ellerinize sağlık
Blanacığım estağfurullah.
SilAtla gel, hemen gel :) Beklerim büyük bir memnuniyetle.
Teşekkür ederim. Kocaman sevgiler.
Hiç duymamıştım, ve denememistim. Merak ettim vallahi. .ismi de çok farklı. .
YanıtlaSilSevdicancığım, gerçekten değişik değil mi?
Silmolehiiiiyaaaa... Çat :)
Çin filmlerindeki karate sahnesi gibi :)
çok merak ettim. buralarda yok zannedersem. afiyet olsun. gelir yeriz tabi ki seve seve :D
YanıtlaSilBen pek görmedim. KKTC'nin iklimi Antalya, Adana'ya benzer olduğundan belki bir ihtimal oralarda yetişiyorsa, arkadaşlar bilgilendirirler diye düşünüyorum. Daha tanıyan çıkmadı bakalım.
SilBüyük bir zevkle ağırlarım sizi, memnuniyetle, buyurun gelin ;)
Sevgiler.
Aslında kültürümüz zenginleşiyor sayenizde. Yemek için yaşamaksak da yedirmek için yaşayanlardanız. İnsan yedirince kendisin de yemiş kadar zevk alıyor. Çocukluğumuzda annemizle ot toplamaya giderdik köyde. Tirenin köyleri bu açıdan verimlidir. Tam da ot zamanı bahar geldi ya. Paylaşyımın özlemiş olduğum Tire'mi ve köyümü anımsattı bana. Teşemkkür ederim.
YanıtlaSilProfesör Bey estağfurullah. Türk milleti olarak yemeyi de yedirmeyi de seviyoruz :) Ne kadar doğru söylemişsiniz. Biz de giderdik ot toplamaya. Teyzem hala topladığı otları temizleyip derin dondurucuda saklar. Sonra börek yapar onlardan, ne tatlı olur. Umarım siz de yakın zamanda Tire'yi ziyaret etme fırsatı bulursunuz.
SilTeşekkür ederim.Sevgiler.
Hiç duymamıştım molehiya otunu :) sayenizde öğrenmiş oldum, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok sevindim yeni bir tat ile tanıştırdığıma sizi. Teşekkür ederim.
SilKocaman sevgiler.
ot yemekleri her zaman favorim oldu zaten bu bitki de ilginç gördüğüm yerde denerim artık :)
YanıtlaSilÇok lezzetli değişik bir aroması olan bir yemek. Denerseniz beni anın :) Herhangi bir yerde karşına çıkmazsa da buyur gel canım, memnuniyetle pişiririm sana.
SilSevgiler.
bizim ege yemekleri gibi işte de miii. arapsaçı şevketi bostan gibii. :) bir de çipohorta var de mi amaaa kıbrıstaa:)
YanıtlaSilEvet Deep çok benziyor. Labadalar, ebegümeciler :)
SilÇipohortayı Kıbrıs'ta görmedim henüz ben. Ya da başka ad ile anıyorsalar bilmiyorum. Girit'te daha fazla yapıyorlar sanırım. Ne güzel kültürler, ne güzel yemekler çıkıyor ortaya.
hiç duymamıştım
YanıtlaSilDaha neler var öğreneceğimiz kim bilir. Ne güzel farklı tatlar, değişik kültürler.
SilVe Hanımın yine Dağınık'ı bilgilendirir :)))
YanıtlaSil'O nedir ki' demekten kurtulacağım bir bilgi daha :)
Bir sürü sebzenin karışımı bir tadı var demek?
Estağfurullah Dağınığım. Ne haddime, sadece ben değişik şeylerle karşılaşınca paylaşmaya bayılıyorum sizlerle de.
SilDeğişik bir aroması var otun, ben semizotuyla ıspanak arasında bir tat aldım ama kokusunu bir şeye benzetmem biraz zor.
Ve o değişik şeyler hakkında hep bir şeyler öğreniyoruz biz sayende ;) Her ne kadar ismine yakışsa da mütevazılık yapma :D Her yayınında yeni bir bilgi var maşallah :)
SilDeneme fırsatımız da olur bir gün de hava atarız biliyorduk diye :)
Bilmediklerimizi ve yeni öğrendiklerimizi paylaşalım ki herkes faydalansın dağınığım. Çok güzel sözler söylemişsin, çok teşekkür ederim.
Silİnşallah denersin canım, olmazsa da ben ne güne duruyorum :)
Değil mi? Baktım sen her şeyi biliyorsun ben de bıraktım artık o işleri :) Hehe teşekkür ederim canım :)
SilTövbe haşaaa Dağınığım:) Nereden bileyim herşeyi, öğreniyorum.
Silİlk defa duydum, ıspanağa benziyor görüntü olarak.
YanıtlaSilÇok benziyor evet. Kuzu etiyle de şahane oluyor.
Silİlk kez görüyorum, ıspanak sandım önce :)
YanıtlaSilKurutulmuş hali de benziyor. Pişmişi de, ama tadı bayağı farklı.
SilHiç tatmadığım bir yemek ama ot olduğu için beğeneceğim kesin:))
YanıtlaSilSevgiler..
Değil mi? Ot yemekleri sevilmez mi? İnşallah bir gün karşılaşırsınız bu ot ile ve deneme fırsatı bulursunuz. Olmazsa ben yaparım size, her zaman beklerim ;)
SilSevgiler.
Adı çok havalıymış tadı nasıl acaba :)
YanıtlaSilTadı da adı gibi havalı, tavsiye ederim ;)
SilNe kadar ilginçmiş, sayenizde yepyeni bir tad daha öğrenmiş oldum, resmine baktım dediğiniz gibi ıspanağa çok benziyor, tadı semizotuna da benziyormuş, severim sanırım, semizotunu çok severek yerim (ama limonlu, salata olarak)...tarif için de çok teşekkürler. :)
YanıtlaSilSevgiler....
Ada'ya ilk geldiğimde, uzun süre, bu yemeğe ve ota uzak kaldım. Çünkü Türkiye'den gelen arkadaşlarım pek sevmemişlerdi, tavsiye etmemişlerdi. Ama keşke onları umursamayıp, daha önce deneseydim diyorum. Güzel bir tadı var. Umarım siz de seversiniz.
SilSevgiler.
bugün yeni bir şey daha öğrendim Molehiya, semizotu ve ıspanak arasında bir tatsa sebze canavarı bana nasıl hitap ediyor demek :))
YanıtlaSilAynen öyle, harika bir tat, inşallah bir gün siz de denersiniz ve beğenirsiniz.
SilMolehiya, ilk kez duyduğum bir bitki. Kurutulup satıldığına göre aktarlarda bulunabilir belki. Sormak lazım. Küçükken ot cinsini sevmezdim ama şimdi sağlık için nerede bulsak yiyor olduk :) Teşekkürler bilgi için.
YanıtlaSilBelki de bulunabilir aktarlarda. Ama daha önce İstanbul'da rastlamadım. Belki Akdeniz yöresinde bulmak daha kolay olabilir.
SilBen teşekkür ederim ZÜlal Hanım. Bulamazsanız, Kıbrıs'a buyurun gelin, ikram ederim size.
Sevgiler.
Hiç duymadigim bir bitki iyi ki tanittiniz.
YanıtlaSilYeni bir şey öğrenmeye vesile olduysam ne mutlu. Teşekkürler;)
Silsende ki tarifler tam benlik. otçul biri olarak...hımm çok çok severim. bir karadenizliden ne beklenir başka...kesin bizim orda farklı bir adı vardır bunun:))
YanıtlaSilEvet evet, aradım bende çok başka ismi var mıdır diye. Bulamadım. Ama bence vardır mutlaka. Bunun üstüne yumurta kırıp da denemek gerekir bir de, bi dahakine öyle yapayım :)
SilOf sizin kara lahananız olaydı şimdi de yiyeydik :)
Ne ilginç, hiç duymadığım bir bitki :)
YanıtlaSilAdı da bır değısık, tadı da Handan Hanım :=)
SilDaha nice yenebilen otlar vardır. Bunu ilk defa duyuyorum. Bizim buralarda ebegümeci, hindiba, efelek ve kazayağı benim bildiklerim.
YanıtlaSilToplaması da ayrı bir zevk ama ayıklaması için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. :)
Teyzem Çanakkale'de adını bile bilmediğim karışık otları toplar, bir güzel ayıklar, derin dondurucuya atar. Sonra da bir misafir geldi mi hemen börek yapar onlarla. Aman Allahım o ne lezzet.
SilIspanak, marul yıkarken bile üşeniyorum ben :)Ayıklamak sabır ister, zor zanaat gerçekten. Sevgiler.
seninle farkli bitkileri sebzeleri kesfetmeyi seviyorum
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sultan Hanım. Keşke ikram edebilsem de, tadına da bakabilseniz.
SilGüzel bir paylaşım olmuş. Kıbrısa birkaç kez gitmeme rağmen hiç görmedim oysa. Demek ki kıbrıs helimden ceviz reçelinden harnupundan ibaret değilmiş. Paylaştığınız için teşekkür ederim..
YanıtlaSilHoşgeldiniz Sedat Bey,
SilBen teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Tabi ki değil, ama sizin gibi ilgili olmak gerekli. Daha neler neler var, ben de burada bulundukça öğreniyorum ve paylaşıyorum. Burada "Kıbrıs Evi" isimli bir restaurant var mesela, yerel lezzetler yiyebiliyorsunuz. Ya da Rum lokantaları. İnşallah bir kez daha gelirsiniz ve tatma fırsatınız olur.
Sevgiler.
Hayırlı günler biz nereden bulabiliriz mulhiye sipariş vereceğimiz yerler var mı Yardımcı olursan sevinirim
YanıtlaSilMerhabalar,
SilHangi şehirde oturduğunuzu bilmiyorum ancak eğer Türkiye'deyseniz, ben daha önce Türkiye'de satış yapan bir yer görmedim. KKTC'de ise neredeyse her markette, manavda kurutulmuş halini paketli olarak satın alabilirsiniz.
Sevgiler.
Nerede bulabiliriz Ben Afyon'da yaşıyorum lütfen arıyorum bir cevap yazarsanız sevinirim
YanıtlaSilKKTC de satıldığını gördüm şu ana kadar. EĞer buraya gelip-giden bir yakınınız varsa, temin edebilirsiniz.
Silİyi günler dilerim.