/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

30 Aralık 2015 Çarşamba

39 Tatlıların Kraliçesi :Trileçe Tarifi

Trileçe

Kraliçeyle ilk tanışmam geçen sene bu zamanlardı. Meşhur Balkan Tulumbaları satılan tatlıcının vitrininde görmüştüm kendisini. Aşkımız o gün başladı, ilk görüşte aşktı bu. Kendisine kavuşmam uzun sürmedi, parayı bastım aldım :) Tattığımda, "bu nasıl güzel bir şeymiş yahu" dedim. O günden beri benim için tatlıların kraliçesidir: Trileçe.

Balkan tatlısı diye bilindi, sevildi. Ama ufak bir araştırma yaptığımda adının İspanyollar'dan geldiğini öğrendim : Tres Leches. Yani üç sütlü tatlımız. Çünkü orjinalinde manda, inek ve keçi sütünün karışımından yapılıyormuş. Şimdilerde maalesef ki bu üçünü aynı anda bulabilmek çok zor. Hele ki şehirde yaşıyorsanız.

Trileçe



Ben İstanbul çocuğu olarak bol bol trileçeyi bulabiliyorum, yiyebiliyorum ancak Kuzey Kıbrıs'ta hiçbir yerde satılmıyor ve hatta çok az kişi tarafından biliniyor. O nedenledir ki, trileçeyi doya doya yiyebilmek ve sevdiklerime ikram edebilmek için, farklı farklı birçok tarif denedim. İstanbul'da bolca farklı tatlıcıdan yediğim için, trileçe ile ilgili iyi kötü bir ağız tadım oluştu. Denediğim tariflerden de en çok beğendiğim, en pratik ve hazır aldıklarımıza en yakın olan tarifi, püf noktalarım ve kullandığım malzemeler ile sizlerle de paylaşmak istedim. Bu arada hazır buralarda satan yokken, bu işe de girsem mi acaba :)

Trileçe Malzemeler:

Keki için:
5 yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
4 çorba kaşığı irmik
11 çorba kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Sütlü Kreması için:
1 litre süt (5 su bardağı)
1 su bardağı krema (Hopla şekerli pastacı kreması) yoksa normal 1 kutu krema
4 çorba kaşığı şeker

Üstü için:
Karamel Sosu (Mümkünse Limpo yoksa başka marka olabilir)
Kendisi yapmak isteyenler için:
2 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı sıcak su
1 kutu krema

Yapılışı:

5 yumurtanın akı ve sarısı dikkatlice ayrılır. Yumurta akları büyükçe bir kaba alınarak, köpük köpük olana dek mikser ile çırpılır. Yaklaşık 5 dakikada bu kıvamı bulmak mümkün oluyor. Yumurta akları kıvamını alınca 10 yemek kaşığı şeker eklenir ve şekerler tamamen eriyene kadar mikserle çırpılır.

Trileçe Tarifi

Bu aşamadan sonra metal kaşık ya da mikser kullanmıyoruz sadece tahta kaşık veya spatula yardımıyla karıştıracağız. Yumurta aklarının üstüne yumurta sarıları eklenir, alttan yukarıya doğru karıştırılır.

Trileçe Tarifi

Trileçe Tarifi

Sıvıyağ, irmik, un, kabartma tozu, vanilya da karışıma eklenir ve spatula yardımıyla köpük söndürülmemeye çalışılarak iyice karıştılır. Hiç topak kalmayınca yağlanmış borcam kalıba dökülür. Kek hamurunun orta kısmından kenarlarına doğru düzlenir ki kabardığında ortası daha düz olsun.

Trileçe Tarifi

Trileçe Tarifi

Trileçe Tarifi

Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kenar kısımları hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Yaklaşık 45 dakikada pişmiş hale gelecektir. Çıktığında yumuşacık puf puf bir kek ile karşılaşacaksınız.

Trileçe Tarifi

Pişen kek fırından çıkarılıp ilk sıcağının geçmesi için 5 dk beklenir ve isteğiniz büyüklüğe göre dilimlenir. Sütlü sosun her yere eşit yayılabilmesi için ve kekin sosunu daha iyi çekebilmesi için bu aşamada kürdan ile her yeri güzelce delik deşik edilir.

Trileçe Tarifi

Kremalı sosu yaparken, bugüne kadar birçok krema markası denedim. Aralarında en çok yakışan, tatlının buzdolabını açtığınızda mis gibi kokmasını sağlayan Hopla şekerli krema oldu. Eğer çevrenizde pasta malzemeleri satan bir yer varsa ya da Metro marketlere yakınsanız bu ürünü bulabilirsiniz.
1 su bardağı hopla  krema iyice çırpılır, üzerine 1 litre süt ve şeker eklenip tekrardan iyice çırpılır. Sos pişirilmez ve soğuk olur, sıcak haldeki fırından çıkıp 5 dakika bekletilmiş kekin üzerine dökülür.

Krema

Trileçe Tarifi

Üzerine sosu dökülmüş ve artık hazırlanmasına bir tık kalmış trileçemiz soğuyana kadar oda sıcaklığında, soğuduktan sonra ise en az 1-2 saat buzdolabında kremalı sosunu çekene kadar bekletilir.
Bir başka püf noktam, üzerine kullandığım karamel sosu. Evde yapılan karamel sosları tutturmak büyük emek istiyor. Tecrübe ile oturuyor yaptığınız tarif çoğu zaman. Benim de hazırladığım bir karamel sosum var. Eğer evde yapmak isterseniz;  2 su bardağı  toz şeker yüksek ateşte sürekli karıştırılır. İyice eriyip karamel rengini alınca, dikkatli bir şekilde 4 yemek kaşığı sıcak su eklenir ve biraz daha karıştırılır. Bu aşamada altı biraz kısılır. Tamamen kıvama geldiğinde krema eklenir, pürüzsüz olunca ocaktan alınır. Bu defalarca yaptığım bir tariftir ancak pratiklik açısından, kıvamını da çok beğendiğimden, yine pasta malzemeleri satan dükkanlarda ya da Metro marketlerde bulabileceğiniz Limpo Karamel Sosu tavsiye ederim. Kıvamı çok iyi, tadı kararında, uygulaması şişesi ile çok kolay.

Karamel Sos (Pizza Kulesi :)

Buzdolabında yeteri kadar dinlenmiş trileçenin üstüne karameli dökülür. Artık güzeller güzeli kraliçemiz yenmeye hazır.

Trileçe Tarifi

Trileçe Tarifi


Yılbaşı sofralarına çok yakışacak trileçeyi muhakkak deneyin.

Şimdiden trileçe kadar tatlı ve lezzetli bir yıl olsun.

Hoşgeldin 2016. Hepinize mutlu yıllar.






39 yorum:

  1. Bir kere yedim ve sevdim bu tatlıyı hatta tarif çok işime yarayacak zira kendim de yapmak isterim :) İsminin anlamına şaşırdım İspanyolcadanmış demek hakikaten Balkan Tatlısı sanıyordum ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsminin ispanyolca olmasına ben de çok şaşırmıştım. Tarifi en az 5 kere yapmışımdır, umarım siz de beğenirsiniz canım.
      Kocaman Sevgiler.

      Sil
  2. ne kadar güzel ayrıntılı anlatmışsınız yapamamal mumkun degıl. Balkanlar cok zengın kultur aslında doğu ve batı arasında... Bu tatlıyı duymuştum daha once sıze de afıyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah beğenirsiniz siz de yaptığınızda. Bizim evde çok sevilen bir tatlı. Çok hafif aynı zamanda. Puf puf. Afiyet olsun
      Sevgiler.

      Sil
  3. Şu trileçeyi denemeyen bi ben kaldım heralde :D ama karamelli şeyleri sevmiyom ben yaa başka bişeyle de olmuyo muu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece sen değil ben de denemedim daha :(
      Anlatım kolay ve pratik sevgiler.

      Sil
    2. hii yalnız değilim demek :)

      Sil
    3. ben de denemek isteyip de bir türlü denemeyenlerdendim az önceye kadar :)o kadar açık anlatılmış ki yapmamak elde değildi.Şu an soğumada bakalım merakla bekliyorum.teşekkürler tarif için :)

      Sil
    4. Bi Poşet Kitap,
      Canım sadece karamelle yapılması gerkmiyor. Frambuaz/Böğürtlen sos ile ya da çikolata sosu ile yapılan da var. Ama en çok yapılan ve bilinen karamelli. Ve benim favorim de karamel. Üstünü ne ile soslayacağınız size kalmış.

      Değmesin yağlı Boya,
      Yapın inşallah beğeneceksiniz. Sevgiler.

      Barış Ege'nin Annesi,
      Çok merak ediyorum, inşallah güzel olmuştur ve tarifte bir aksilik olmamıştır. Beğendiniz mi acaba?
      Kocaman Sevgiler..

      Sil
  4. yeni yılda bu tarifi uygulamak şart oldu.... şimdiden iyi seneler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyince umarım beğenirsiniz. Kocaman Sevgiler. Mutlu yıllar.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor.Balkan göçmeni olmama rağmen ben de yakın zamanda tanıştım trileçe ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir tatlı, benim damak zevkime çok uydu açıkçası. Hoş ben hepsini severim, yeter ki tatlı olsun da, trileçenin yeri başka :)

      Sil
  6. Hemen çaldım tarifi,elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek tabi ki, benim çok beğendiğim ve sonuçlarından memnun kaldığım bir tarif. İnşallah siz de beğenirsiniz.
      Sevgiler.

      Sil
  7. Harika bir anlatım, ayrıntılı resimler bu tatlıyı taçlandırmış. Ellerinize sağlık. Mutlu bir yıl dileklerimle . Sevgiyle ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok sağolun. Keşke imkan olsa da resimlerden ziyade tatlının kendisini ikram edebilsem size.
      Mutlu seneler,
      Sevgiler.

      Sil
  8. Mexican arkadaşlarım bu tatlıyı çok seviyor haklısın ispanyollarin da yaptığı bir tatlı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok enteresan. Ne güzel dünyanın diğer uçlarından kültürlerin buluşması gibi, aynı tatlıyı yiyip, sevmemiz.

      Sil
  9. ay nefis görünüyor ve en güzel tarifi de bence sen yapmışsın basit ve anlaşılır mutlaka deneyeceğim bunu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tarif var trileçe ile ilgili. Bir çoğu çok zahmetli, fazla malzemeli, hemen hemen ulaşabildiğim tüm tarifleri denedim, en pratik ve en güzel sonuç alınan buydu. Umarım sizde de aynı sonuca ulaşılır.
      Afiyet bal şeker olsun ;)

      Sil
  10. Enfes gözüküyor ama hayli zahmetliymiş, benim yeğenim çok seviyor, yapmasını bilmiyordum şimdi yapabilirim artık. :) Elinize sağlık, çok teşekkürler tarif için. Sevgiler....:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok pratik, hazır soslar artık hayatımızı kolaylaştırıyor, yoksa karamel yapmak, krema tutturmak hayli tecrübe isteyen, meşakkatli işler. İnşallah tarifim yüzümü kara çıkarmaz, bendeki kadar güzel sonuçlara ulaşırsınız.
      Şimdiden afiyet olsun.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
    2. Yahu bunak ben, bu tarife ocak ayında yorum bile yapmışım ama bunadığım için unutmuşum (ya da zahmetli gelip üşenmişimdir:))ama şimdi kesin, kesin, kesin deneyeceğim. Karamelanın zor olduğunu yazmışsınız size güveniyorum o yüzden hazır alacağım. Yalnız hazır karamela o yazdığınız markayı bulamayabilirim burada. (Ankara'da)olmazsa başka marka bulurum:))tekrar tarif için çok teşekkürler bu hafta içinde deneyeceğim. :)
      Sağolun, benden de kocaman sevgiler.

      Sil
    3. Estağfurullah o nasıl söz :)
      İnsan hep trileçe düşünmüyor ya, ben neleri neleri unutuyorum artık bir bilseniz...
      Karamel herhangi bir marka olabilir, CarteDor çok yaygın bu ara her yerde veya Dr Ouetker'in ki. Yalnız kullanmadan önce dolaptaysa dışarı çıkarmak oda sıcaklığına gelmesini beklemek daha iyi oluyor. Böylece üstüne daha rahat yayılabiliyor.
      İnşallah utandırmaz beni tarif :)
      Yaparsanız iyi de olsa, kötü de olsa bana yazın olur mu? Sevgiler.

      Sil
  11. Ilginç bir tatli. Hiç duymamistim. Sütlü tatlilari severim özel bir günde deneyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz, ya da yolunuz birgün İstanbul'a düşerse, bu işin ustaları tatlıcılardan deneyebilirsiniz.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  12. Tarifi birebir uyguladım ve sonuç mükemmel.... Ertesi gün daha lezzetli bir hal aldı. Teşekkür güzel anlatım ve tarif için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok sevindim. Afiyet olsun. Benim eklemeyi unuttuğum bir noktayı siz yazmışsınız. Evet ertesi gün, tam sütünü çektiğinde ve tabir-i caizse demlendiğinde daha lezzetli oluyor.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
    2. A! Harika! Şimdi daha bir cesaret geldi bana:)))

      Sil
  13. Çok sevdiğim bir tatlı... Emeğinize sağlık çok güzel görünüyor... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, görüntüsüyle, tadı ve kokusuyla sevilmeyecek gibi değil ki ;)
      Sevgiler...

      Sil
  14. Trileçeyi bende çok seviyorum.
    Favorim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilmez mi bu lezzet. Mis gibi süt kokusu burnumda tüttü, canım çekti birden :)
      Sevgiler.

      Sil
  15. Off offf ne güzel şu sıralar sadece resimlere bakabilicemm çok kilo aldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyy. Olsun Nilgün Hanım ucundan azıcık tatsak birşey olmazmış :)

      Sil
  16. Bak bak Trileçe de yapmış :)
    Bir ben mi sevmiyorum bilemedim bir türlü sevemedim bu tatlıyı :( İlk denememde revani gibi gözükmüştü bir hevesle yedim ama beğenemedim ve bir daha yiyemedim :D

    Bence de kesinlikle gir sen bu işe ;) Madem yok! ilkler her zaman kazanır :D Olmadı kargoyla bize gönderirsin :D

    Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trileçeyi çok seviyorum ben Dağınığım. Belki yapan güzel yapmamıştır senin yediğini :=)
      Bir ara ciddi ciddi kafaya koymuştum pastanecilik işini. Ama bankacılık kariyerimi bir çırpıda silip atmayı göze alamadım :) Dur bakalım zaman ne gösterecek. Belki emeklilikte, o günleri görürsek :)

      Sil