/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

6 Temmuz 2015 Pazartesi

20 Fırında Sütlaç Tarifi (Yumurtasız)

Herkesin yapmayı bildiği ama çoğu kez tutturamadığı, 7'den 70'e severek yenilen geleneksel bir tatlı tarifim var: Fırında Sütlaç. Aslında birkaç püf noktaya dikkat edildiğinde mükemmel bir sonuç ortaya çıkıyor. Üzerini kızartmak için ise yumurtaya hiç gerek yok, vereceğim püf nokta ile yumurta tadı ya da kokusu olmadan, istediğiniz kadar sütlacın üzerini yakabilirsiniz. Kendinize ve sevdiklerinize bir iyilik yapın ve bu çok kolay ama bir o kadar da lezzetli ve besleyici geleneksel tatlımızı, güzel yaz Ramazan'ı akşamında hazırlayıp, ikram edin.

Fırında Sütlaç Tarifi (Yumurtasız)

Malzemeler:


5 su bardağı süt (1 litre)
3 su bardağı su
Yarım su bardağı kırık (dolmalık) pirinç
1,5 su bardağı toz şeker
2.5 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya

Hazırlanışı:

Öncelikle kırık pirinci ayıklayıp, 1 kez güzelce yıkıyoruz ve tencereye alıyoruz. Kırık pirinç tercih etmemin nedeni, daha hızlı pişip, daha çabuk nişastasını bırakmasındandır. Eğer evde kırık pirinciniz yoksa, normal pirinç de kullanabilirsiniz. Tencereye aldığımız pirincin üzerine önce 2 su bardağı sıcak su ekliyoruz ve yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pirincin cinsine göre, eğer tam pişmediyse 3. bardak su da eklenebilir. Benim pirincim diri kaldığı için, 3. bardağını da ekledim ve pişirdim. Pirinç tüm suyunu iyice çekip helmelendiğinde, yani artık tencerenin dibinde su kalmadığında, sütü, şekeri, nişastayı ve vanilyayı da tencereye ekliyoruz.

Fırında Sütlaç Tarifi (Yumurtasız)
Bu aşamada tencerenin dibinin tutmaması için sürekli karıştırıyoruz. Tamamen pişip, koyulaşıp, göz göz kabarcıklar çıkarmaya başladığında, sütlacın altını kapatıyoruz.

Fırında Sütlaç Tarifi (Yumurtasız)
Sütlacı, pirinci ve sütü eşit miktarda olacak şekilde kaselere paylaştırıyoruz. Kaseleri tamamen doldurmamak gerekli çünkü fırına verildiğinde üstteki kaymağı önce kabaracak sonra inecek. Bunu hesaba katarak 1 parmak aşağısına kadar kaplar doldurulmalı. Fırına yerleştireceğimiz fırın tepsisinin içine, kaselerin yarısını geçecek hizada soğuk su dolduruyoruz. Eğer su ılık-sıcak olursa, fırında çok çabuk kaynayacaktır ve sütlacın hamurlaşmasına neden olacaktır. Su dolu tepsinin içine dikkatlice sütlaç kaselerini yerleştiriyoruz ve 210 derece önceden ısıtılmış fırında, fırının en üst rafında, sadece üst ısı ayarında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Fırında Sütlaç Tarifi (Yumurtasız)

Fırında Sütlaç Tarifi (Yumurtasız)

Üzerinin ne kadar kızaracağı sizin zevkinize bağlı. Eğer çok kızarmış isteseniz 5 dakika daha fazla bırakabilirsiniz. Benim için sadece ortalarında kızarma olması yeterliydi ve 10 dakikada hazır hale geldi.

Fırından çıkardıktan sonra,içlerine su sıçramayacak şekilde, kaseleri dikkatlice alın ve tezgaha çıkartın. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında soğutabilirsiniz.

Fırında Sütlaç Tarifi (Yumurtasız)

Gelelim, sütlacın kıvamına... Bu ölçülerde yapılan sütlaç ne lapa, ne çok sulu tam kıvamında oluyor. Pirinci çok yıkamamanız, fazla nişastasını bırakmamasını sağlayacağından, kıvamını daha rahat tutturabileceksiniz. Tencereden alınan sütlacın sulu olması normaldir, soğudukça koyulaşacaktır.
Bu ölçülerden resimdeki gibi 10 kase sütlaç elde edebiliyoruz. 1 gece buzdolabında dinlenmiş sütlacın kıvamı enfes oluyor...

Fırında Sütlaç Tarifi (Yumurtasız)
                         
Afiyet Olsun... Sizin sütlaç ile ilgili püf noktalarınız var mı?

20 yorum:

  1. bende aynen böyle yapıyorum yumurtasız cokda güzel oluyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de ellerinize sağlık. Yağız ile Ela'ya afiyet şifa olsun ;)

      Sil
  2. Harika görünüyor fakat ben bir erkek olarak üşenirim evde annemler varken yapamam, annemdende isteyemem ayıp olur :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ikram edebilseydim :)) Afiyet Olsun.

      Sil
  3. Merhaba :)
    Ellerinize sağlık harika görünüyor!
    Blogunuzu bir keşif etkinliği sayesinde keşfettim ve takibe aldım.İlginizi çekerse bana da beklerim.Sevgiler..
    http://somurtkansirine.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hoşgeldiniz..
      Teşekkür ederim. Tabi ki geleceğim ;)
      Sevgiler..

      Sil
  4. son yazıma bi baksana yaaaaa amaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm ve çok mutlu oldum. Teşekkür ederim destekleriniz ve tanıtımınız için. Sevgiler.

      Sil
  5. Elinize sağlık ben fırın sütlacı çok tercih etmiyorum normalini daha çok seviyorum ama eşim hastasıdır.
    Geçenlerde yaptım ama benimkisi el alışkanlığından olacak fırının yine turbo ayarını açtım. Oysa sizin de bahsettiğiniz gibi üst ayarını açma k ve üst kata koymak daha mantıklı :) Bi dahaki sefere bu şekilde yapıcam zamandan tasarruf edeceğim teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Teşekkür ederim, sizin de ellerinize sağlık. Sütlacın her hali güzel, eskiden fırında sütlaç mı varmış :) üst ayar ve soğuk su çok işe yarıyor, adım adım kızarmasını görüp, istediğiniz an fırından alabiliyorsunuz. İnşallah istediğiniz sonucu alırsınız. Sitenizi takibe aldım,çok güzel yazılarınız var. Benim de yazılarımı takip ederseniz çok mutlu olurum. Sevgiler..

      Sil
  6. Merhabaaaa,
    Blogunuzu keşif etkinliğinde kesfettim ve yazılarınızı çok beğendim. Hemen takibe aldım. Ben de kendi bloguma bekliyorum. Umarım ilginizi çeker :)
    http://sizleriizliyorum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz...
      Ben de takibe aldım, beğenmenize çok sevindim. Sevgiler...

      Sil
  7. Ayy ne güzel görünüyorlar, canım çekti :)) Anneme söyleyeyim de yapalım :)))

    YanıtlaSil
  8. Sütlaç mükkemmel görünüyor ellerinize sağlık.
    Püf noktaları paylaşımınızda çok güzel teşekkür ederim.
    Sizi takibe aldım bende beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Çok teşekkürler. Tabi hemen geliyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  9. Harikasın yahu :))) Ben de uzun süre yumurta yüzünden cesaret edememiştim. Aynen bu şekilde -fırsatım olursa- deneyeceğim, çok severim sütlacı!
    Haftanın blogunu da tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Dağınığım,
      Dene mutlaka, garantili tarif :) Yalnız sütlaçları tabağa koyduktan sonra bi 10 dk beklemeni tavsiye ederim. 10 dk sonra fırına ver ki, üzeri hafif kabuk tutsun, daha rahat yansın.
      Kocaman sevgiler canım arkadaşıma.

      Sil
    2. Harikasın Hanımım!!! Püf noktayı da kaptık, sayfayı favoriye ekledik.... Her şey tamam! Sıra yapmada...

      Sil
    3. Yap yap, kuzucuğa şifa olsun :)

      Sil