/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

31 Temmuz 2015 Cuma

14 Bir Lezzet: Biga Peynir Helvası

Biga Peynir Helvası
Çanakkale'ye gidildiğinde almadan, tatmadan dönülmemesi gerekenlerdendir, "Peynir Helvası". Çanakkale'nin merkezinde de, birçok ilçesinde de bulunabiliyor ama ben en çok Biga'dan yemeyi seviyorum. Bayram tatilimizde Çanakkale'nin deniz kıyısındaki sakin, huzurlu ve güzide beldesi Karabiga'ya gitmiştik. Yazımı BURADAN okuyabilirsiniz. Karabiga - Biga arası 20 km. ve Karabiga dönüşünde muhakkak Biga'dan geçiyorsunuz. Biga'da peynir helvası yapan birçok firma mevcut, Karpuzoğlu, Gegeler gibi, hepsinin kendine göre lezzeti güzel ama ailecek tercihimiz hep Şüheda'dan yana oldu. Lezzetini ve tazeliğini çok beğeniyorum, firma sahipleri ise oldukça cana yakın ve sizi memnun etmek için çabalıyorlar. Öyle ki bayram günü dönüş yoluna girdiğimizde, lezzetli peynir helvasını almadan dönmek istemedik, tüm dükkanlar olduğu gibi Şüheda'da kapalıydı. Dükkan camında bulunan telefon numaralarından kendilerini aradığımızda bizi kırmadılar, hemen gelip dükkanı açıp, tazecik peynir helvalarını almamızı sağladılar. Gerçekten çok memnun olduk ki; Biga'dan aldığımız peynir helvası taa Kuzey Kıbrıs'a kadar geldi :) Kısmeti olan herkes de sebeplendi...

Biga Peynir Helvası
                                     



Biga Peynir Helvası
Peynir helvası, Balıkesir'in meşhur höşmeriminden farklı. Höşmerim daha sulu kıvamdayken ve içindeki lor daha ağıza gelirken, peynir helvası; yoğun sütlü ve tereyağlı irmik helvasını andırıyor. Evde yaptığımız irmik helvalarıyla alakası yok, şahane bir tat. İnternette bulabildiğim peynir helvası tariflerini hep denedim ama sütünden mi yumurtasından mı bilmem hiçbir zaman bu lezzeti tutturamadım. En iyisi işi ustalarına bırakmak ve onların emeğinin kıymetini bilmek ;) 

Biga Peynir Helvası
Peynir helvasını  istediğiniz gramajda alabiliyorsunuz. Resimde görünen yarım kiloluk paket. Taze hazırlanmış tepsilerde, alacağınız an gözünüzün önünde paketleniyor.

Biga Peynir Helvası
Çanakkale'de peynir helvasının fırınlanmışı da satılıyor Hazırlanmış peynir helvası fırına veriliyor ve üzerinin kızarması sağlanıyor. O da çok güzel bir lezzet ama benim favorim fırınlanmamış haliyle yemek...

Biga Peynir Helvası
 Bu lezzeti Çanakkale'ye giderseniz ya da yaşadığınız şehirde (ki İstanbul'da da mevcut) hazırlayıp satan bulursanız, muhakkak tatmanızı tavsiye ederim. Eğer yolunuz Biga'ya düşerse de Şüheda'nın tazecik peynir helvalarından almayı sakın unutmayın.

Biga Peynir Helvası
Siz daha önce peynir helvasından yemiş miydiz?

Sevgiler...

14 yorum:

  1. çok ilginçmiş ilk defa görüyorum. eminim tadı çok güzeldir :) bak merek ettim şimdi :)

    blogumada beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ikram edebilseydim size, evet çok lezzetli..

      Sizi ziyarete geldim, hatta bir mailde bıraktım takipçi olma ile ilgili. Sevgiler.

      Sil
  2. sizi blog keşif etkinliğinde keşfettim.Sizi takibe aldım. Bana da takibe beklerim.

    www.nilgunozenaydin.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Nilgün Hanım, teşekkürler.

      Tabi geleceğim. Sevgiler...

      Sil
  3. ay bu biga helvası mıymış yaa. iyi ki söledin. bunu istanbulda bikaç tatlıcıda yiyiom hafız mustafada özellikle, ama ben trakya diye biliyodum ya da tahmin ediyodum oleeey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ee Çanakkale'de bir nevi Trakya sayılır, bir bölümü Avrupa yakasında ne de olsa :) Güzel olan şeyleri sahiplendiğimiz için, Tekirdağ'da falan da satıldığını gördüm, favorim Biga'da üretileni.
      Sevgiler.

      Sil
  4. duymadığım bilmediğim ne kadar lezzet var benim ya :) peynir sever olarak bunu da beğenirim bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin aynı aslında, her yöreye has, bilmediğim, tatmadığım kim bilir ne kadar lezzet vardır. Muhakkak deneyin, bence de çok seveceksiniz.
      Sevgiler.

      Sil
  5. melabaaaağğğğ. peynir helvası gibi yorum yapmışsıııın :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Dilden değil, Gönülden geldi ;)

      Sil
  6. evet bak tost makinasında dene bak çok güzel kahvaltı için lavaş da olabiler :)

    YanıtlaSil
  7. peynir helvasiyla bu yaz Edirne'de tanistim, harika bi lezzet fiirnlanmisi da vardi sicak sicak ama ben boyle tercik ettim ustune de 1 top keçi sutunden yapilmis sade dondurmayla offff misti mis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerine dondurma gerçekten şahane oluyor. Afiyet olsun. Ben de bu halini, fırınlanmamışı daha çok seviyorum. Fırınlanmışı sanki börek gibi geliyor, tadını bozuyormuş gibi düşünüyorum :) Ama her hali güzel, bulursam affetmem yerim :))

      Sil