Karabuğday Nedir?-Karabuğday Pilavı |
Diyet yapanların birçoğunun bildiği ama aslında ülkemizde çok fazla tanınmayan ve kullanılmayan bir bitki türü karabuğday. Bitki türü diyorum, çünkü adı buğday olmasına rağmen aslında kuzukulağıgiller bitki familyasından geliyormuş. Kendisi de zaten bir çeşit tohum görüntüsünde. Rusya-Ukrayna bölgesinde yaygın bir yiyecek olmasından dolayı oradaki adıyla da anılıyor: Greçka...
Faydaları ise say say bitmiyor. Buğday, bulgur gibi gluten içermediğinden, çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar rahatlıkla kullanabiliyor. Lif oranı oldukça yüksek olduğu için, bağırsakların çalışmasını kolaylaştırıp, tokluk hissi veriyor, böylece ideal kilonun korunmasına da yardımcı oluyor. Bu nedenledir ki; son zamanlarda karabuğday, diyetlerde oldukça ön plana çıktı. Protein ve magnezyum açısından çok zengin ve yağ oranı diğer besinlere göre oldukça az. Bu özellikleri ile de kötü kolesterolü düşürüyor. Kan şekerini dengelediği için, şeker hastalığının da önlenmesinde etkili oluyor. Kandaki pıhtılaşmayı sağlıyor.
Karabuğday (Greçka) |
Karabuğday, bir süredir pişirilmek üzere bakliyat dolabımda bekliyordu. Kendisi ile spor- fitness hocası dostumuz sayesinde tanıştım. Açıkçası diyete faydalı yiyeceklerin çekici tatlarının olmaması ön yargısından dolayı, karabuğday ile yapılan yemeklerin tadının da cazip geleceğini düşünmüyordum. Ama gayet güzel bulgura yakın bir tadı var. Pirincin ya da bulgurun kullanılabileceği her yerde kullanılabiliyor karabuğday. Yani pilavını, salatasını da yapabilirsiniz, dolma içi olarak da kullanabilirsiniz, çorba olarak da. Hatta sütlaç tariflerinde bile kullanılabiliyor. Ben bu kullanımımda tıpkı bulgur pilavında ki gibi sebzeli pişirdim. Siz isteğinize bağlı olarak mısır, kapya biber, mantar hatta et vb. ile çeşitlendirebilirsiniz.
Karabuğday (Greçka) |
Malzemeler:
2 su bardağı karabuğday
1 adet soğan
1 adet çarliston biber
2 adet kırmızı süs biber
2 adet domates
3 yemek kaşığı tereyağ
3,5 su bardağı sıcak su
Kimyon, tuz, pul biber, karabiber.
Hazırlanışı:
Karabuğdaylar yıkanır, süzülür. Soğan yemeklik doğranır. Tereyağ ile tencerede kavrulur, doğranan çarliston biber ve kırmızı biber de eklenir. Karabuğdaylar tencereye konur ve karışım birkaç dakika pişirilir. Kabuğu soyulup yemeklik doğranan domatesler ve baharatlar da tencereye eklenir. En son 3,5 su bardağı kaynamış su koyularak suyunu çekene kadar pişirilir.
Karabuğday pilavı |
Karabuğday pilavı |
Karabuğday pilavı |
Karabuğday pilavı |
Karabuğday pilavı |
Siz daha önce karabuğday ile yemek yaptınız mı? Deneyimlerinizi benimle paylaşır mısınız?
Afiyet, şifa olsun..
Merhaba bloğunuzu takibime aldım bende beklerim sevgiler.....
YanıtlaSilHoşgeldiniz, teşekkür ederim :) Tabi ben de geliyorum memnuniyetle. Sevgiler..
Sil