/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

9 Ağustos 2016 Salı

62 Cümbez: Nadir Kalan Bir Güzellik

Cümbez Ağacı

Cümbez, yakın zamanda tanıştığım ve şimdiye kadar sadece Kuzey Kıbrıs'ta görüp, tattığım bir meyve oldu. Henüz iki gün önce, eşim elinde bu meyvelerle geldi. Aaa! dedim, pembe incir ne değişik, ama aslında öğrendim ki, o koruma altına alınan, dünyada çok fazla kalmayan bir tropik incir ağacının meyvesi olan Cümbezmiş...

Lala Mustafa Paşa Cami- Mağusa

Bu ağacı aslında Kıbrıs'a ilk geldiğimde, Mağusa ziyaretimiz sırasında St. Nicholas Katedrali, şimdiki adıyla Lala Mustafa Paşa Cami'nin hemen önünde görmüştüm. Cümbez kelimesini de ilk kez duyduğum için, fotoğrafını çekmiştim. Sonradan araştırdığımda, bu cümbez ağacının, Kuzey Kıbrıs'ın bilinen en yaşlı ağacı olduğunu öğrendim. Ağacın 1298 yılında, Katedral inşa edilirken dikildiği tahmin ediliyor. Bu durumda ağaç 718 yaşında oluyor. KKTC Orman Dairesi'de 1991 yılından bu yana, bu ağacı ve türlerini koruma altına almış. Ağacın 5 metrelik gövdesi ve yaklaşık 15 metrelik boyunu gördüğümde, tarihi bir ağaç olduğunu tahmin etmiştim ama bu kadarını tahmin edememiştim.


Cümbez

Cümbezi, bildiğimiz incirlerden ayıran en dikkat çekici özelliği, meyvelerinin gövdeleri üzerinde olgunlaşmasıydı. Pıtırak gibi oldukça sık dallara sığmayan meyveler, olgunlaştığında pembe-turuncuya dönüyor. Ağacı iyi tanıyan bir Kıbrıslı amcaya sordum. Cümbeze halk arasında "Firavun Meyvesi" de deniyormuş. Küçükken ağaca çıkıp, oluşan meyvelere bıçakla çizikler attıklarını anlattı. Çizik atılan meyve yaklaşık 7-10 gün içinde kızarıp, olgunlaşıyor ve yenebilecek hala geliyormuş. Eskiden her büyük bahçede cümbez ağacı bulunurken, yıllar geçtikçe sayısı azalmaya başlamış. Halk arasındaki bir rivayete göre de, çocuğu olmayan kadınlara, cümbez yedirilirmiş.

Cümbez Ağacı- Mağusa

Lala Mustafa Paşa Cami

Cümbez

Eşim bu meyveyi bana, Lala Mustafa Paşa Cami önündeki tarihi ağaçtan değil ama, az sayıda kalan Girne'deki cümbez ağaçlarının birinden koparıp getirmiş. Dışı olgun bir incir kadar yumuşak değildi, daha sertti. Ortadan ikiye kestim, incir kadar yumuşak ve çekirdekli de değildi. Tadı ise hafif tatlımsıydı.  İncir kadar ballı değildi. Şekeri azdı ama çok hoş bir tadı vardı. Sanki incir ile nektarini aynı anda yiyormuşsunuz gibi.



Olgunlaşması için çizik atıldığından, içinden sinek, karınca çıkabilir demişlerdi ama benim cümbezlerimden hiçbir şey çıkmadı. Bende gönül rahatlığıyla yedim :)


Ve benden bir tavsiye; Kuzey Kıbrıs'a geldiğinizde ziyaret edilecek yerler arasına Gazi Mağusa'daki Lala Mustafa Paşa Cami'ni, önündeki cümbez ağacını eklemeyi, ve bu çok nadir bulabileceğiniz cümbez meyvesine rastlarsanız da muhakkak denemeyi unutmayın.

Sevgiler.



62 yorum:

  1. Sayende öğrendim, ne çok güzelliklere sahibiz de bilmiyoruz işte.. Çok güzel anlatmışsın, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de her yöreye ait farklı tatlar, keşfedilecek güzellikler var. Ben de her gün daha neler öğreneceğim kim bilir diye seviniyorum :)
      Sevgiler.

      Sil
  2. Afiyet olsun, ne ilginç bir meyve ve adlandırmalar hanımım, bizi de aydınlattığın için teşekkürler, afiyet şifa olsun ikinize de 😙😙😙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Fenocuğum. Cümbez ne acaip bir isim gerçekten de. Neycedir araştırdım bulamadım :)

      Sil
  3. Sayende neler öğreniyorum Hanımım :) 700 yıllık ağaç, muhteşem ve ne güzel ki korumuşlar. Burada toprağa ben kök salsam beni bile keserler, öyle bir yeşil düşmanlığı var bazılarında. :-/ Çok merak ettim inşallah yolum oralara düşerse mutlaka ziyaret edeceğim. Öpüyorum Hanımım, oğluşa da sevgilerimi ilet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı Rujum, o ağaç yüzyıllardır ne savaşlar, ne nesiller, ne kışlar ne baharlar gördü kim bilir. Kaç ülke kuruldu, dağıldı. Dili olsa da anlatsa bize :)
      Meşhur koruma altındaki cümbez ağacının dışında, çok da fazla bu türden kalmamış maalesef. Burada da bitirmişler.
      İnşallah gelirsiniz eşinle birgün buralar, ne güzel olur misafirimiz olursunuz gezdiririm ben sizi.
      Oğluşla öptük güzel Blanamı ;)

      Sil
  4. Subhanallah ne kadar da ilginç. ..yetiştirmek mümkünse eğer mutlaka yetiştir derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koruma altındaki ağaçtan alamayız ama, başka bir yerde bulursam fide bulup, cümbez ağacı yetiştirmek istiyorum bende. Sanırım bu kadar nadir bir ağaç için kolay olmayacak işim.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Değişik coprafyalardab ilginç meyveler öğrenmeyi çok seviyorum. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizden çok şey öğreniyorum Handan Hanımcığım. Ben teşekkür ederim size ;)

      Sil
  6. Şubat tatilinde Kıbrıs'a gittiğimde görmüştüm. Özellikle ağacın gövdesinden çıkmasına ve yılda bir kaç kez meyve vermesine çok şaşırmıştım. Ama tadına bakmak kısmet olmadı. Bir dahaki sefere inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gövde de meyvelerin görüntüsü gerçekten çok ilginç Kadriye Hanım. "Allah Allah" deyip durmuştum incelerken :) Evet dediğiniz gibi yılda birkaç kez meyve veriyormuş. Tam tüm yapraklarını döktü derken, tekrar tekrar yeşeriyormuş ağaç. Bir dahakine inşallah tadına da bakarsınız.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  7. Ben de sizden görüyorum, zaten meyve ile hic aram yoktur hic iyi birsey olmasa da... Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle her zaman bulamayacağımız meyvelere rastlayınca denemek lazım Deneyen Bayan :)
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  8. Değişik tatlara fazlasıyla açık biri olarak pek ilgimi çekti :) ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bir de ikram edebilsem, resme tıklayınca hooop kucağınıza bir tane cümbez düşebilse :)

      Sil
  9. İlk kez duyuyorum. Ağaç ne kadar da yaşlı ve hala meyve veriyor. Maşallah diyelim. İnşallah Kıbrıs'a gelirsem tavsiyenizi mutlaka dikkate alacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağaç, kaç nesil gördü, kaç çağ açıp kapadı kim bilir :) Hani denir ya şu dünyada bir dikili ağacım olsun. Arkamdan meyvesini yiyenler dua etsin diye, ağacı diken yaşadı :)
      Sevgiler.

      Sil
  10. Çok ilginç bir meyve... Azalmasına yönelik bir tedbir alınmıştır her halde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağaç koruma altına alınmış ama ayrıca bu ağacın çoğaltılmasının desteklenmesi ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım maalesef. Keşke fideleri dağıtılsa, ekilmesi desteklense...

      Sil
  11. Nasil da değişikmiş adı da görüntüsü de rengi de.tesekkurler paylasim içiin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rengine bayıldım ben de gerçekten. Tadı aman aman bir tat değil ama insan yerken nadir bulunan bir meyve yediği için mest oluyor :)

      Sil
  12. Tam benlik bir yayın. Duymamıştım. Görmemiştim. Şimdi adresini biliyorum :)) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim Acemi Demirci.Adres belli, her zaman bekleriz ;)

      Sil
  13. Ahhh bilmiyordum yeni bir şey öğrendim teşekkür ederim canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de her geçen gün yeni birşeylerle tanışmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum Tigris Hanımcığım. İnşallah birgün siz de tadına bakma fırsatını yakalarsınız.

      Sil
  14. Ne kadar farklı bir meyveymiş teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de, ağaçtaki görüntüsü, tadı, rengi herşeyi değişik bir meyve.Ben teşekkür ederim.
      Sevgiler :)

      Sil
  15. Ne güzel görüntü bunlar böyle. Sayende daha neler öğrenicez kim bilir :) Çok teşekkürler, hem paylaştığın hem de paylaşmayı sevdiğin için.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana değişik gelen şeyleri paylaşmayı çok seviyorum Sadeciğim. Çok şükür ki, Rabbim de karşıma çıkartıyor böyle nimetleri, fırsat çıkıyor önüme. Sizlere de aktarabilmeyi becerebiliyorsam ne mutlu bana.
      Sevgiler ;)

      Sil
  16. Denemek lazım çok tatlı olmaması da iyimiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, incirden daha az tatlı, ballı da değil. Benim gibi tatlıyı seven biri olarak, az tatlı geldi hatta :)

      Sil
  17. Cümbez meyvesini ilk defa duydum, gördüm. Bugün de bunu öğrenmiş oldum yani:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adını zor öğrendim ben bu meyvenin Sezer Hanım. Gümbez dedim, cümbüz dedim :) En sonunda cümbezi öğrendim :) Daha neler keşfedeceğiz kim bilir:)
      Sevgiler.

      Sil
  18. Hayran kaldığım yerlerden biridir Lala Mustafa Paşa camii....Ama keşke daha fazla ışıklandırılsa geceleri...Şahaser bir eser çünkü...O cümbez ağacının altında oturmuşluğum o camiiyi doya doya gezmişliğim var..unatamadığım yerlerden biridir.Severek taktığım lefkara işi kolyemde de bana oraları hatırlatır.Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lala Mustafa Paşa Cami, ayrı bir yayın konusu başlı başına. Gezip görülmesi, havasının solunması gereken yerlerden biri gerçekten. Ağaca 700 yıllık diyoruz ama, Cami tabi o zamanki yapılış amacıyla Katedral de aynı yaşta, o da ayrı bir tarih eseri. Hangi sene gittiğinizi bilmiyorum ama şu anda biraz daha iyi durumda olduğunu düşünüyorum. Yine de tarihi eserleri korumak adına yapılacak çok şey vardır elbette.
      Lefkara işi çok güzeldir Sertaç Hanım, iyi ki bir hatıra siz de edinmişsiniz.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  19. Bayağı farklı bir meyveymiş. Ben de ilk kez duyuyorum.
    Rengi çok şeker :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembiş pembiş çok tatlı bir rengi var meyvenin :) Kendi de güzel, ağacı da, tadı da, rengi de. İnşallah birgün tatma fırsatınız da olur.
      Sevgiler.

      Sil
  20. bende bilmiyordum, ismi de garibime gitti :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni öğrendim desem yalan olmaz. DAha neler öğreneceğiz :)

      Sil
  21. Cümbez çok güzel bir ismi varmış aslında. Herkes gibi bende daha önce ne duydum ne de gördüm 😊. Çok teşekkür ediyorum Hanımefendi'ciğim böyle güzel bir ağaçla bizi tanıştırdığın için 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de, değişik bir ağaç, ilk gördüğüm de bende çok şaşırmıştım. Ağaç gövdesinde meyveler...
      Ben teşekkür ederim, benim ilgimi çeken bu ağaca, sevgili arkadaşlarımın da ilgili olmasına çok sevindim.
      Sevgiler.

      Sil
  22. Kıbrıs'da çok çeşitli meyve varmış.Hepsini yazılarınızdan öğreniyorum.Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tropikal iklime daha yakın diye sanırım. Akdeniz iklimi bu değişik meyvelerin yetişmesi için uygun ortam sağlıyor.
      Hepimize afiyet olsun. Keşke ikram edebilsem :(

      Sil
  23. Buraya gönder canım onlardan. Ben hiç cumbez meyvesi yemedim. Kibrisa da yolum hiç düşmüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AH keşke Nilgün Hanım, keşke öyle bir imkanım olsa da yazıya tıkladığınızda ekrandan bir cümbez fırlasa :)

      Sil
  24. Öncelikle blog adınıza bayıldım:)Kıbrıs'ı çok seviyorum.Sık sık gitmeye çalışırım.Bu meyveyi ilk kez duydum sayenizde.Teşekkürler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, hoşgeldiniz. İnşallah bir gün Kıbrıs'ta yollarımız kesişir. Nice paylaşımlarda bulunuruz.
      Ben teşekkür ederim. Kocaman sevgiler.

      Sil
  25. İlk defa gördüm ve duydum. Teşekkürler güzel bilgiler için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Daha neler duyacağız ve karşılaşacağız değil mi? İklimler ne farklı bitkiler sunuyor bize.

      Sil
  26. Bu meyveyi ben de bilmiyordum teşekkürler bu güzel bilgiler için. Bu blogun da bir harika. Emeğine sağlık. Başarıların daim olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yeni şeylerle karşılaştıkça, sizlerle de paylaşmayı seviyorum. Sizin de ilginizi çekiyorsa ne mutlu bana.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  27. İLk kez duyuyorum, gerçekten incire benziyor. Sayende yepyeni şeyler öğreniyorum canım, çok teşekkürler. Nereden de bulup çıkartıyorsun valla bravo. Kocaman sevgilerimi bıraktım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de incir sanmıştım ilk gördüğümde ama bir tuhaflık vardı :) Vallahi Müjde Hanım, ben böyle tuhaf değişik şeyleri keşfetmeyi sevdiğimden midir nedir, hep karşıma çıkıyor, ne mutlu ki hep birlikte öğreniyoruz.
      Benden de kocaman sevgiler ;)

      Sil
  28. hiç duymamıştım, sayende bir şey daha öğrendik 😌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni öğrendim doğrusu, daha neler göreceğiz :)

      Sil
  29. Afiyet olsun canım bebişko yesin :)

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar!
    Blogger keşif etkinliğinden geliyorum, bloğunuzu takibe aldım^^
    Siz de takip ederseniz çok sevinirim:

    vintagenmakeup.blogspot.com

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  31. İlk defa duydum. Teşekkür ederim yeni bir meyve öğrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Abdullah Bey,
      Ben de yeni tanıdım bu meyveyi, çok ilginç gerçekten.
      SElamlar.

      Sil