/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

1 Temmuz 2015 Çarşamba

5 Güzelyurt (KKTC) Portakal Festivali'ni Benimle Gezer Misiniz?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 5 ilçesinden biridir Güzelyurt. İlçe diyorum, çünkü idari bölgelere yani bizim deyimimizle şehirlere, KKTC'de ilçe deniliyor. Lefkoşa'nın komşusu olan bir ilçe Güzelyurt, zaten daha önce de Lefkoşa'ya bağlıymış. Adanın her yerinde yollarda, bahçelerde portakal, mandalina, limon ağaçlarına rastlayabilirsiniz. Güzelyurt'un da simgesi portakaldır. O nedenle her yıl narenciyeyi ön plana çıkarabilmek, tüketimi arttırabilmek adına hasat sezonunun sonunda bir festival düzenleniyor : Güzelyurt Portakal Festivali

Nedendir bilmem, KKTC'deki tüm festivaller içinde en çok bu festivali seviyorum. O nedenledir ki her yıl muhakkak festival alanını ziyaret ediyoruz. Bu yıl festivalin 38.'si düzenleniyor ve biz festival açılışını duyar duymaz soluğu orada aldık. Yolu, bu zamanlarda KKTC'ye düşecekleri bilgilendirmek ve gidemeyecek olanları bir nebze olsun o atmosfere taşıyabilmek adına, bol bol fotoğraf çektim. Festivali ayağınıza kadar getirdim :) Haydi buyurun 38. Güzelyurt Portakal Festivali'ne...

Güzelyurt Portakal Festivali

Festival alanına girişte sizi tarihi tren karşılıyor. Bu tren, festival-etkinlik olmadığı zamanda da parka gelen ziyaretçileri selamlıyor. Eskiden Güzelyurt'un girişinde KKTC'nin ana tren istasyonu bulunuyormuş.  Şu an bu gar kullanılmıyor ancak onun anısına bu treni inceleyebiliyoruz.

Güzelyurt Portakal Festivali


 Parkın girişinden itibaren sıra sıra yöresel ürünlerin, oyuncakların, hediyelik eşyaların satıldığı tezgahlari, yemek yiyebileceğiniz kafeleri görebilirsiniz. Yürüme alanında çok sayıda portakal ağaçları, palmiyeler mevcut.

Güzelyurt Portakal Festivali

KKTC'de yazlar oldukça sıcak ve nemli geçer. Biz de sıcağın etkisiyle serinlemek istediğimizde fıskiyeli havuzun başındaki banklardan birine oturduk.

Güzelyurt Portakal Festivali
Güzelyurt Portakal Festivali

Sepetinde portakal taşıyan kız heykelinin çevresi, çiçekçinin tezgahı sayesinde, çiçek bahçesine dönmüştü.
Güzelyurt Portakal Festivali

Festivalin ana sponsorun Telsim idi ve bu alanda PlayStation turnuvaları düzenleniyordu.
Bu arada evet; KKTC'de hala Telsim var! Vodafone alt yapısı altında bu isimle hizmet veriyor. Bunun nedeni de KKTC'yi tanımayan ülkelerin uluslararası markalarının, aynı isimle ülkede hizmet vermemesi. Ülkede McDonalds, Burger King, Starbucks vb. göremezsiniz. Ama Burger City, Telsim vb. isimler altında aynı hizmetlere ulaşabilirsiniz.

Güzelyurt Portakal Festivali

KKTC'ye özgü çok sayıda macun var. Hepsi de birbirinden güzel lezzetlerde. Hurma, Karpuz, Ceviz, Bergamut, Turunç, Alıç bunlardan bazıları. Benim favorim ceviz ve turunç macunu. Hem tatlı gibi yanına kaymak- dondurma ekleyip yenilebilir, hem kahvaltıları şenlendirebilir. Marketlerde de macunları bulabilirsiniz ancak ev yapımı bulursanız kaçırmayın derim. Biz de öyle yaptık, yanında da kara zeytin yağını almayı unutmadık.

Güzelyurt Portakal Festivali

Güzelyurt Portakal Festivali

Hanımlar oturmuş gözleme için yufka açıyorlar, bir yandan da sac ocakta pişiriyorlardı.

Güzelyurt Portakal Festivali

Güzelyurt Portakal Festivali

KKTC'nin geleneksel el emeklerinden birisi elek işçiliği.. Ne mutlu ki hala bu güzelliği yaşatmaya çalışan insanlar mevcut. Eleklerin üzerinde şahane işlemeler ve süsler bulabilirsiniz. Büyükten küçüğe her boy, nasıl isterseniz...

Güzelyurt Portakal Festivali

Güzelyurt Portakal Festivali

Bir diğer yok olmaması gereken sanat ise sandalye örgüsü. Sanatkar bey boş durmayıp, örmeye devam ediyordu sandalyesini.

Güzelyurt Portakal Festivali

Güzelyurt Portakal Festivali

Güzelyurt Portakal Festivali alanında bir de mini hayvanat bahçesi bulunuyor. Hepsi birbirinden güzel hayvanlar... Özellikle de bodur keçileri sev sev doyamadım.








Güzelyurt Portakal Festivali


Güzelyurt Portakal Festivali
Güzelyurt Portakal Festivali
Festival alanında çocukların vakit geçirmesi ve eğlenebilmesi için lunapark ve su parkları da düşünülmüş.

Güzelyurt Portakal Festivali
 Park alanındaki tezgah ve eğlence yerlerinin dışında kurulan iki sahnede, günün programına göre dans gösterileri, stand up lar ve konserler düzenleniyor. Bu yıl ki festival programı için buraya TIK TIK
Güzelyurt Portakal Festivali
Festival alanına girdiğiniz andan itibaren, görevli gençler size birçok ikramda bulunuyorlar. Öncelikle Güzelyurt Belediyesi'nin çıkardığı gazete dağıtıldı. Sonrasında da herkese ücretsiz file file portakallar. Mis kokulu organik portakallar ayağımıza kadar gelince mutlu olmadım değil :)
Bununla birlikte köşe başlarında ikram edilen ücretsiz taze sıkılmış portakal sularını sakın reddetmeyin, sıcak havada soğuk portakal suyu, çok leziz...

Güzelyurt Portakal Festivali
Festival ve Güzelyurt ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya  TIK TIK...

Festival ziyaretçilerine verilen piyango biletimi de aldım. Hediyesi otomobil ve Atv. Belki de talihli ben olurum ne dersiniz? Nasreddin Hoca gibi; ya tutarsa :))

Güzelyurt Portakal Festivali
KKTC'deki diğer gezilerim için burayı da inceleyebilirsiniz:

Karaman (Karmi) Köyü

Girne'de Bir Çiçek Bahçesi


5 yorum:

  1. Güzelmiş, ben şu el işlerini beğendim kabartma sanırım. Bende kabarma yaptım öyle denemek için 1-2 tane önceleri:)) kimle gittiniz acaba :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özel bir çekici vardı yapan kişinin, döve döve desenler oluşturuyordu. Orta okuldayken el işi dersinde biz de kalın folyo kağıtlarına desenler ve kabartmalar hazırlamıştık. Burada kullandığı kalın sac demir gibiydi. Ailem ile gittim :)

      Sil
    2. Aynen bende folyo ile yapmıştım ama inceydi folyo, biaz daha kabartma için kalın folyo daha iyi oluyor. Aile ile ohh ne güzel :)

      Sil
  2. harika bir gezi olmuş bende bloğa beklerim :)

    YanıtlaSil