/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

6 Ekim 2016 Perşembe

42 Kıymalı Karnabahar Graten

Karnabahar Graten


Sebze Graten yemekleri, "bu akşam hafif, yapımı kolay ama şık görünümlü ne yemek yapabilirim" sorusuna cevap aradığım zamanlarda hep kurtarıcım olmuştur. Hem çok kolay hazırlanması, hem birçok sebzeden yapılıp isteğinize göre şekillendirilebilmesi, hem de oldukça lezzetli olması beni bu seçime iten nedenlerden olmuştur.

Sebze graten yaparken, bazen brokoli, bazen brüksel lahanası, bazen de karnabahar kullanıyorum. Hepsini karıştırdığım da oluyor. Bu tarifte ise sadece karnabahar kullanmayı tercih ettim. Karnabahar ve kıyma çok yakışıyor. Salça vb de eklenebilir ama ben en beyaz haliyle, pamuk pamuk bir yemek hazırlamak istedim. Bu arada Kıbrıs'ta karnabahara "çiçek lahanası" deniyor. İlk duyduğumda çok şirin bulmuş ve yakıştırmıştım bu ismi.


Kıymalı Karnabahar Graten İçin;

Malzemeler:

1 adet orta boy karnabahar
Az miktarda süt
250 gram kıyma
1 küçük soğan
Tuz, karabiber

Beşamel Sosu İçin;

2 yemek kaşığı tereyağı
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Tuz, karabiber

Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri.



Karnabaharın dallarını çok küçük olmayan parçalara ayırıyoruz. Güzelce yıkıyoruz. Buharlı haşlama makinasında ya da tencerede bol suda haşlıyoruz. Burada bir püf nokta bulunuyor. Eğer haşlama suyuna biraz süt eklerseniz, hem karnabaharın kokusu çıkmaz hem de beyaz rengini kaybetmez. Karnabaharları çok yumuşayıp parçalanmaması için,  biraz diri bırakıyoruz. Ardından haşlanmış karnabaharın suyunu süzüp cam fırın kabına alıyoruz.


Kıymayı bir tavada kendi suyunda-yağında pişiriyoruz. Piştiğinde ince doğranmış soğanı da ekleyip kavuruyoruz. Tuzunu ve karabiberini de ekleyip, karnabahar ile karıştırıyoruz.


Diğer yandan beşamel sosu hazırlıyoruz. Bunun için tereyağını bir tavada eritip, üzerine unu ilave ediyoruz. Unu biraz kavurduktan sonra, yavaş yavaş sütü ekleyip, topaklanmaması için sürekli çırpıyoruz. En son karabiber ve tuzunu da ekleyip, koyulaşınca altını kapatıyoruz.


Hazırladığımız beşamel sosu, cam fırın kabındaki kıymalı karnabahar karışımının üzerine döküyoruz. Rendelediğimiz taze kaşarı da üzerine ekleyip, 180 dereceli fırında üzeri pembeleşip, kaşarlar eriyinceye kadar pişiriyoruz.



Kıymalı Karnabahar Graten

Karnabahar graten aslında herkesin bildiği pratik bir tarif. Ama eğer şimdiye kadar denemediyseniz, bu akşam yapmanın tam vakti ;)

Afiyet olsun.


42 yorum:

  1. Hanımım ellerine sağlık... :) Ben et pek sevmediğimden bunu sadece karnabahar ve kaşarla yapıyorum tabi eşimin yüzünü sen hayal et :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahhaa :) Arada yesin eşin de Blanam. Çocuğa protein de lazım :)
      Ama şunu söylemeliyim ki, kıymasız da çok güzel oluyor. Brüksel lahanası, havuç, brokoli, karnabahar karışımı, üzerine beşamel sos ve kaşar peyniri... Yeme de yanında yat oluyor. hem pratik hem çok lezzetli.
      Afiyet olsun canım benim.

      Sil
  2. Ellerine sağlık Hanımefendi! :) Ben Karnabahar'a bayılırım ama evdekiler kokusuna dayanamadığı için çok yapmazlar. Ben Karnabaharın yumurtalı kızartmasını çok seviyorum. :) Bu tarif de oldukça kolay. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnabaharın kokusu beni hiç rahatsız etmez, hatta severim de, kimisinin hoşuna gitmiyor. Ama püf noktasını deneyin istersiniz canım, kaynama suyuna biraz süt ekleyince koku çıkmıyor.
      Yumurtalı kızartmasını bende çok severim. Oh mis..

      Sil
  3. Graten kelimesi bana çok uzak geliyor :) hiç yapmadığım için heralde. elinize sağlık, kış geliyor özlemiştik karnıbahar ve brokoliyi ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında gratenin Türkçesini kullanmam gerekir ama tam karşılığını bulamadım, haklısınız :) Çok teşekkür ederim. Karnabaharı özledik gerçekten de, tam mevsimi.
      AFiyet olsun. Sevgiler.

      Sil
  4. Kıyma ve karnabaharı ben de yakıştırırım :)
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Çok yakışıyor ve lezzetli oluyor gerçekten de.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Ellerine sağlık, karnabaharı çok severim hiç graten halini pişirmemiştim. Tam da zamanı, yapayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnabahar yumurtalı da güzel oluyor, yemeği de graten hali de. Yapın, deneyin inşallah beğenirsiniz.
      Sevgiler.

      Sil
  6. Eline sağlık arkadaşım, çok güzel görünüyor. Ben et yemediğimden haşlayıp, kızartıp, sarımsaklı yoğurtla yiyordum ama o da bayağı yağlı oluyordu. Benim yaşımda o kadar yağ zararlı tabii..Sonunda hiç yapmamaya başladım. :((
    afiyet bal olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off, öyle de çok lezzetli olur Müjde Hanım, sarımsak dediniz mi, lezzet patlamasıdır benim için. Ama estağfurullah, ne var ki yaşınızda. Allah sağlık versin.
      Sizlere de afiyet olsun. Sevgiler.

      Sil
  7. Çok güzel görünüyor... Ellerine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Sİzlere de afiyet olsun.
      Sevgiler.

      Sil
  8. Genelde patates ve kabak karışımından yapıyordum bunu. Hatta bazen sos yapmaya üşenip, sadece kaşarla yaptığımda oluyordu. :) Tembellikte üstüme yoktur.

    Karnabaharı da denemek isterim. Haşlanırken içine süt konulduğunu bilmiyordum. Bunu da öğrendiğim iyi oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patates ve kabak ile de çok güzel olur gerçekten de. O haşlanmış haliyle hiç birşey olmasa da yenir ;)
      Ben kokusundan rahatsız olmadığım için süt çok koymam ama beyaz renk için iyi oluyor. Denemekte fayda var. Sevgiler.

      Sil
  9. Üniversitedeyken bir arkadaşım yapmıştı, ders arasında gidip evine yemiştik. Döndüğümüzde herkes karnıbahar yemeğe mi gittiniz gerçekten diye dalga geçmişti. Hahaha. Tabi onlar nasıl güzel bir şey olduğunu bilmiyorlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seviyoruz işte, var mı diyeceğiniz :)
      Bamyaya, fasulyeye, patlıcan yemeğine de laf atarlar. Bence güzel yapılıyorsa bir sebze, sevilmemesi için bir neden yok. Eşimin sevmediği birçok yemek vardı Handan Hanım evlendğimizde, ben yaptıkça sevdi, hatta ister hale geldi.
      Karnabahar candır :) Sevgiler.

      Sil
  10. Ellerine sağlık canım. Lezzetli görünüyor. Çiçek lahanası ne güzel isimmiş öyle :) Karnabaharı çok severim. Salatası ayrı güzel, kızartması ayrı güzel, turşusu ayrı güzel oluyor. Bu şekilde hiç denememiştim. Aklımda olsun. Teşekkürler.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçek lahanası ne kadar hoş değil mi? Evet iyi hatırlattın canım, turşusu da güzel oluyor. Rabbim ne güzel yaratmış her sebzenin ayrı lezzeti var.
      inşallah beğenirsiniz ailecek bu tarifi. Sevgiler.

      Sil
  11. Görüntü iştah açıcı, ellerinize sağlık... Sütü ilk kez duyuyorum. Gerçekten kokusunu bastırıyorsa, bu püf noktası için size çok dua ederim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyince bana da haber verir misiniz, süt eklediğinizde kokunun çıkıp, çıkmadığına dair? Ben süt ekliyorum ama karnabahar kokusu rahatsız etmediği için çok da anlayamıyorum.
      Sevgiler ;)

      Sil
  12. ayyy leziz gözüküyor :) afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, sizlere de afiyet olsun.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Ellerine sağlık harika görünüyor :)

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor ben bunun yumurtaya batırıp kızarmasını çok severim üstüne sarımsaklı yoğurt oldu mu tamamdır :))) Ebeydir yemiyorum iyi hatırlattın teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel oluyor öyle de gerçekten de.Of canım çekti yapayım bu akşam :)

      Afiyet olsun.
      Sevgiler.

      Sil
  15. Ayy çok severim, elinize sağlık :))

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel olur bence tadı. Hiç yapmadım. İyi pratik bir tarif. Teşekkür ederim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah deneyince beğeneceğiniz bir tat olur.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  17. Çok severim karnabahar ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. Çok teşekkürler Gamze Hanımcığım.
      Sevgiler.

      Sil
  18. Nasıl lezzetli görünüyor :) Blog keşif etkinliğinden geldim blogunuza. Bana da mutlaka bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Çok teşekkür ederim ;) Tabi geleceğim. Kocaman sevgiler.

      Sil
  19. Aslında uzun süredir diğer bloglarda yorumlarınızı görüyor ve bir fırsat bulunca bloğunuzu incelerim diyordum. Zamansızlıktan hep ihmal ettim, az önce etkinlik yorumlarını okurken (çocuklar da uyanmamışken) fırsat bu fırsat dedim. Oldukça sık yaptığım ve daha haşlama aşamasında karnabahaların yarısı çocuklara kaptırdığım bir tarif. Çok seviyorlar karnabaharı ve bu beni mutlu ediyor.Elinize sağlık. Bir bakmak isterseniz dikiş için açtığım ara ara farklı konularda da yazılar hazırladığım bir bloğum var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, hoş geldiniz.
      Çok memnun oldum sizleri bloğumda gördüğüme. Karnabarın en pratik tariflerinden aslında, hemen hemen herkesin de bildiği bir tarif. Ne mutlu ki sebze seven evlatlarınız var. Afiyet olsun. Ben de küçükken çiğ çiğ yermişim karnabaharı :)

      Bloğunuza da elbette geliyorum. Kocaman sevgiler.

      Sil
  20. Gerçekten hafif ve şık görünümlü bir yemek olmuş, elinize sağlık harika görünüyor efendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Gazeteci.
      Sizlere de afiyet şifa olsun.
      Sevgiler.

      Sil
  21. hanfendiciiim bu ne güzel bir sunum olmuş. karnabahar karnabahar olalı böyle sunum görmemiştir:) ellerine sağlık çok severim çok . not ediyorum dur pinleyeyim sonra dönüp bakarım panocuğuma :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demir hanımcığım güldürdünüz beni. Çok teşekkür ederim :)
      İnşallah beğenirsiniz. Afiyetler olsun.

      Sil