/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

27 Temmuz 2016 Çarşamba

46 Evde Doğal ve Pratik Yoğurt Yapımı

Evde Doğal Ve Pratik Yoğurt Yapımı
Uzmanlar her fırsatta, yoğurdumuzu hazır almak yerine kendimiz mayalamanın çok daha iyi olduğunu söylüyorlar.  Dolapta günlerce ekşimeyen, katkı maddeli yoğurtların vücudumuza pek de faydası yokmuş. Hal böyle olunca, uzun zamandır acaba ben de kendi yoğurdumu mayalayabilir miyim, tutturabilir miyim diye düşünüyordum. Sonra yoğurt makinelerini keşfettim. Özellikle bebekleri ek gıdaya geçen annelerin tercih ettiği, tasarımları şirin mi şirin makineler... Bir tanesini beğendim, fiyatı da makuldü.  Ama okuduğum kullanıcı yorumlarından vardığım sonuç, yaptıkları şey aslında sütün mayalanma ılıklığının korunmasından başka birşey değildi. Yine sütü kendiniz ılıtıyorsunuz, kaplarına aktarıyorsunuz, mayalamayı yapıyorsunuz. Sadece üzerini örtmüyorsunuz, kapağını kapatıp 6-8 saat boyunca ılık kalmasını sağlamak için voltajı düşük de olsa elektrik harcıyorsunuz. Sonucunda da genel olarak ufak ufak kaplarda ya da tek bir kapta yoğurdunuz oluyor. Hem 6-8 saat bekleyip, bana göre az miktarda yoğurda sahip olma, hem fazladan elektrik harcama, hem de normalde herhangi bir kaba mayalarken kullanacağım aşamaların hepsini yapacak olmam nedeniyle, yoğurt makinelerine de aklım yatmadı. Ama tezgah üstünde görsel olarak çok şık durduklarını da söylemeliyim :)
              


Yoğurt makineleriyle aram ısınmayınca, ben de güvenilir bir yoğurt tarifi aramaya koyuldum. Yoğurt tarifinin güvenilirliği mi olur demeyin. Püf noktalarıyla paylaşan, her ayrıntıyı anlatan tarif sahibi olursa bal gibi olur. Yoksa maksat aynı, sütü mayalama ısısına getir, mayayı paylaştır, sar sarmala. Tuttu mu, istediğiniz gibi oldu mu? Eee olabilir de olmayabilir de, Sürpriz...


Ben güvenilir tarif ararken, yazılarını severek takip ettiğim Neslice Tarifler, tam da aklımı okuyormuş gibi Ev Yapımı Yoğurt Tarifi paylaştı. İnsanın yoğurt görünce ağzı sulanır mı? Heh işte benim sulandı :) Baktım ki Nesli Hanım ile aynı yoğurt zevkini paylaşıyoruz, katı, sulu olmayan, cam kaplarda, tatlıya yakın, hatta üzerinde kaymak olursa da tadından yenmez, böylece ilk yoğurt denememi yaptım. Sonuç mükemmel. Sonra tekrar, tekrar, tekrar mayaladım. Hepsinde tam istediğim gibi oldu. Püf noktalarına dikkat edince gerçekten çok güzel yoğurdunuz oluyormuş.


Evde Doğal ve Pratik Yoğurt Yapımı İçin Malzemeler:
1 litre süt (inek sütünün dışında koyun sütü ile de denemişliğim var, hepsi güzel oluyor)
2 yemek kaşığı mayalamak için yoğurt
2 adet 500 ml lik kapaklı cam kavanoz (ben daha önce satın aldığımız hazır yoğurt kaplarını kullandım)
1 adet tahta kaşık
Yoğurdu sarıp sarmalamanız için bolca örtü


Hazırlanışı: Ben güvenilir bir yerden aldığım çiğ süt ile yoğurdumu hazırladım. Onun için öncelikle, dibi ıslatılmış bir tencereye sütü boşalttım. Çelik tencerenin dibinin ıslatılmış olması, sütün yapışmasını engelliyor, tencerenin dibi tutmuyor. Sütü kaynattım, Kaynayan sütü bir tahta kaşığı ile havalandırarak 5-10 dakika daha kaynattım. Bu havalandırma işlemi, sütün buharının çıkmasını ve böylece yoğurdun daha katı olmasını sağlıyor. Kaynamaya başladıktan sonra aman sütün başından ayrılmayın. Süt taşırmadan yoğurt yapılmazmış diyenlere de inanmayın :)


Tencerede oluşan süt kaymağını kaplara paylaştırdım, ılıştırma aşamasında kaymak oluştukça yine paylaştırmaya devam ettim. Kaynamış sütten 1 yemek kaşığı alıp, mayalanmak için bekleyen yoğurduma ekledim. Tahta kaşık ile bir güzel karıştırdım. Bu işlem, maya ile sütün eşit sıcaklığa gelmesini sağlıyor. Bu arada maya yoğurdumu ilk olarak maalesef ki hazır yoğurttan yapmıştım, yine de güzel olmuştu. Daha sonraki mayalayışlarımda kendi yoğurdumun mayasını kullandım. Çok daha güzel oldu.


Süt mayalama ılıklığına geldiğinde yani süte serçe parmağını bandırdınız, bu sıcaklığa 7 saniye dayanabiliyorsanız ideal mayalama sıcaklığına ulaşmıştır, kaplarımızı artık kıpırdatmamak üzere yerleştiriyoruz. Bu işlem için ben evin en sıcak köşesini seçtim, halının üzerine iki kat sofra bezi serdim. Kapları ortasına oturttum. Böylece ısının maksimum korunmasını sağlayacak bir ortam oluşturmuş oldum. Kaplara sütü yavaşça paylaştırdım.1-2 dakika bekledikten sonra tahta kaşık yardımıyla, mayadan birer kaşık alıp kaplara ekledim. Yavaş ve nazik hareketlerle, tahta kaşık ile dipten üste doğru, maya ile sütün karışmasını sağladım. 5 dakika bekleyip, kapların kapaklarını kapattım.


Kaplarımı sofra bezleri ile iyice sarıp sarmaladım. Üzerini de kalın bir nevresim ile örttüm. Üzerinde toplamda 3-4 kat örtü olmuş oldu. Bu şekilde 6-8 saat arası beklettiğinizde yoğurdunuz hazır olmuş oluyor. Ben ağız tadıma göre 8 saat beklettim.


Yoğurtlarımız oldu. Katı ve kıvamında bir yoğurt için, geriye son bir işlem kaldı. Mayalanan yoğurt kaplarının kapaklarını açtım. Fazla sarsmadan ağzı açık bir şekilde dolaba yerleştirdim. 1 saat kadar yoğurt dolapta soğuduğunda, kapaklarını tekrar kapatıp, buzdolabında dinlendirmeye devam ettim. Bu aşamadan sonra yoğurtlarınız her an yenmeye hazır...


Bayramdan önce iki kap daha yoğurt mayalamıştım. Bir kabını yedik, ikinci kabı ise hiç açılmamıştı. 10 gün Bayram tatiline Türkiye'ye gittiğimizde, dolapta kaldı. Döndüğümüzde bozulur diye üzülmüştüm ama hiç birşey olmamıştı. Bir güzel ayran yapıp içtik :) O nedenle yaptığınız bu doğal yoğurdu, kapağı kapalıyken 10 güne kadar dolapta saklayabilirsiniz.

Bu hamişlik dönemimde favorilerimden biri meyveli yoğurtlar oldu. Sanmayın ki hazır alıyorum, yoğurduma kendi hazırladığım çilek-vişne reçelini ekleyerek hazırlıyorum. Tadından da yenmiyor herkese tavsiye ederim.

Orijinal tarif için Neslice Tarifler'i ziyaret etmeyi ihmal etmeyin olur mu?


Sevgiler.




46 yorum:

  1. Öncelikle hoşgeldin şekercim özlemişim seni .
    Ev yapımı yoğurda ben de bayılıyorum aslında çok zor değil yapımı inceliklerine dikkat etmek gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tigris Hanım, hoşbulduk. Ben de özlemişim çok teşekkür ederim.
      Gerçekten de zor değil yoğurt mayalamak. Bana yoğurt yapmanın en zor yanı, güzel bir sütçü bulmak geliyor :) Sonrası kolay.

      Sil
  2. Hanımım sen nerelerdesin, özlettin :)) Oğluş nasıl??
    Bu yoğurt mayalamak gözümü hep korkutuyor Hanımım, bir de ben de katı seviyorum yoğurdu. Hazır sütle denesek olur mu ki??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, bayram tatili sonrasında malum üzücü olaylar olunca elim yayınları paylaşmaya gitmedi. Biraz kendime geldikten sonra hemen blogcuğuma döndüm :)
      Oğluş büyüyor teyzesi, kocaman balkon şeklinde bir göbek oldu ya da taras mı demeliyim :)
      Hazır kutu sütlerle maalesef güzel tutmuyor Blana. Eğer güvenilir bir sütçü bulamazsan, günlük sütler oluyor ya şişede marketlerde, onlarla yapabilirsin canım.
      Bu arada hiç korkma, inan çok basit yapmak ve sonrasında benim gibi bu yoğurdu ben mi yaptım diye hayran hayran bakarsın :)

      Sil
  3. Bizim evdede babam yapıyor doğal yoğurt gerçekten cok daha güzel :) Teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah maşallah. Başımızdan eksik olmasın marifetli babalarımız :) Hazır yoğurda alıştıktan sonra kendi yaptığımız yoğurt bal kaymak gibi lezzetli geliyor.

      Sil
  4. Hoşgeldiniz epeydir özlettiniz:) ah çok tembelim bu konuda, hayatımda hiç yapmadım, ne kadar güzel olmuş, elinize sağlık, üzerlerine örttüğünüz sofra bezleri bile çok güzel..afiyetle tüketin:) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanımcığım, bayramdır, üzücü olaylardır derken ancak toparlandım eski moduma dönebildim.
      Yoğurt yapmak benim çok gözümde büyüyordu ama aslında kolaymış. Güzel sütü bulunca ve birkaç püf noktaya dikkat edince gayet güzel oluyormuş. Tavsiye ederim.
      Örtüler çeyizden :))
      Sevgiler.

      Sil
  5. anacığım sağ olsun evde hiç eksik etmez:)
    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh oh afiyet olsun, elleri dert görmesin.
      Çok teşekkürler ;)

      Sil
  6. Ayy resimleri görünce benimde ağzım sulanmadı desem yalan olur :)) ellerinize sağlık <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? İnsanın canı yoğurt çekiyor :)
      Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Çok güzel görünüyor,okumuş not almıştım ben de bu tarifi.Sen yapınca tescillenmiş oldu,yapalım bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevda Hanım inşallah siz de memnun kalırsınız. Ben birkaç kez denedim hepsi güzel oldu.Darısı başınıza ;)

      Sil
  8. Yapmasına bir şey demem ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de lezzetli, afiyet olsun Turgay Bey :)

      Sil
  9. Afiyet olsun. Ben de kendim yaparım yoğurdu. Cam kaplarda güzel oluyor ama bir de varsa bakır tencerede deneyin derim.
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakır tencerede nasıl olur merak ettim şimdi. Gözümde canlandığında bile ağzım sulandı :)
      Muhakkak deneyeceğim. Sizlerin de eline sağlık.
      Sevgiler.

      Sil
  10. Süpersin hanımım, ben de bir sene önce kendim yapıyordum, taşındıktan sonra güvenilir süt bulamadım ama günlük sütler de oluyor diye görmüştüm. Ellerine sağlık, afiyet şifa olsun ikinize de =))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Fenocuğum.
      Evet evet günlük sütlerle de pekala yapılabiliyor.Güzel de oluyor.
      Hepimizin eline sağlık canım benim.
      Pambıkla öptük seni :)

      Sil
  11. Çilek reçeliyle yoğurt karışımına biz "karga beyni" deriz. Çok severim karga beyni yemeğe. Ben çilek reçeliyle severim; ama herkes istediğini ekleyebilir. Pekmez de eklenir :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa bu ismi hiç duymamıştım. Niye öyle demişler acaba?
      Ben de bayılıyorum, bazen evde ne varsa onu ekliyorum, kayısı, elma, hatta gül reçeli. Ama sanki en çok çilek yakışıyor :)
      Pekmezi bir kez denemiştim. Güzeldi ama tekrar canım istemedi :)
      Sevgiler.

      Sil
  12. Bende yogurdumu kendim mayaliyorum. Mayam ekşirse prebiyotik içerdiği için activia ile mayaliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün Hanım 10 parmağınızda 1000 marifet maşallah. Ben ilk mayamı bu çok bildiğimiz Pınar, Danone vb gibi markalarla değilde, yöresel yoğurt buldum, onunla mayalamıştım. Ama activia da mantıklı geldi. Aklımda bulunsun teşekkürler ;)

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Ah yöresel doğal maya bulursam ne ala. Ama bulamayınca inan activia iyi fikir. İyi gunler

      Sil
    3. Çok zor bulunuyor günümüzde, hele büyük şehirde haklısınız. Activia yı tuttum ;)
      Sevgiler.

      Sil
  13. Ellerinize saglik benide korkutuyor bakalim Becerebilicekmiyimm:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki becerirsiniz emin olun. Benim daha ilk denememde tuttuysa, sizinki de kesin tutacaktır.
      Sevgiler.

      Sil
  14. Ellerine sağlık canım. Ben de yıllardır evde mayalıyorum aynı bu şekilde.
    geçen sene mayamı da kendim yaptım nohuttan(çam kozalağı ısırgan,sabah çiği,gibi pek çok şeyden organik maya yapılabiliyormuş onları da gördüm:) )
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. EVde yoğurdunu kendi mayalayanlar kulübümüz bayağı kalabalıkmış, çok sevindim :)
      Nohut mayasını duymuştum ama çam kozalağı, ısırgan vb hiç duymamıştım. Daha neler öğreneceğiz.harikasınız.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  15. çok güzel olmuş, bende annemle yapıyorum devamlı gayette sağlıklı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook sağlıklı. Aldığımız hazır yoğurtlar acaba ne kadar gerçek yoğurt?
      Ellerinize sağlık. Annenizin de elleri dert görmesin.

      Sil
  16. Hosgeldiniz diyeyim ben de 😊. Çok güzel görünüyor tam kıvamında. Neslice'nin tarifine, sizin ellerinize sağlık 😄. Ben daha önce hiç yoğurt mayalamadım. Ama annem yapar bizim ypğurtlarımızı hep. Yılların verdiği tecrübeden olsa gerek hep de tam kıvamında 😄. Sizin tarifinizi de not defterime ekledim. İlk fırsatta deneyeceğim 😊. Teşekkürler tarif için. Sevgilerimle 😊🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk efendim :)
      Yayında ve yapımda emeği geçen herkes adına ben de teşekkür ederim :)
      Annenizin ellerine sağlık. Onların gerçekten hem ellerinin lezzeti var hem de ayarı. Benim annemde mesela hiç ölçüsüz göz kararı yapar birçok şeyi, ve harika olur. Ben milim milim ölçerim tutsun diye.
      Kesinlikle tavsiye ederim deneyin, annenizin kadar güzel olmasa da güzel olacaktır.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  17. Sayfanızda yer almak beni çok memnun etti inanın. Ama en çok da yoğurdumu beğenmeniz, denemeniz ve sonuçtan memnun kalmanız mutlu etti. Detayları öyle güzel anlatmış ve fotoğraflamışsınız ki hayran kaldım. Bundan sonra "Yaşasın ev yapımı yoğurt" :) Yaşasın doğal hayat..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah ne yaptım ki, sadece bu güzel tarifi denedim ve memnuniyetimi paylaştım. Ben teşekkür ederim ederim asıl, bana yoğurt yapma cesareti verdiğiniz için :)
      Bence de slogan harika, Yaşasın ev yapımı yoğurt :)
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  18. Elinize sağlık bayılırım ev yoğurduna :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Size de tavsiye ederim yapma imkanınız varsa, gerçekten muhteşem tadı oluyor.
      Sevgiler.

      Sil
  19. Resmen böyle tane tane anlatmışsın canım. Bu anlatımla hiç yoğurt mayalamayan ben bile yapabilirim yani. Ellerine sağlık :) Yiyenlere afiyet bal olsun :)

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapabilirsin tabi, ben ilk denemede becerdiysem, herkes tutturabilir bence. Çok da tatlı oluyor, ayranı, cacığı herşeyi :)
      Çok teşekkürler.
      Sevgiler.

      Sil
  20. En iyisi evde yapmak. Şu katkı maddelerinden uzak durmak gerek. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Alışınca o kadar kolay geliyor ki yoğurt yapmak. Ama hazıra, kolaya alışmışız. Değil mayalamak, marketten almaya üşenir olmuşuz :(

      Sil
  21. Elinize sağlık.Aslında en doğrusu evde mayalamak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşeyin evde yapılanı en sağlıklısı ve en güveniliri. Ama işte bazen yoğunluk, bazen tembellik hazır gıdalara yöneliyoruz.
      Sevgiler.

      Sil
  22. Ben de yoğurdu bir türlü tutturamayınca (yani sulu yoğurtlar elde ediyordum hep) makine almaya karar verdik ve aldık. Belki ısıyı ayarlayamıyoruz diye eşim derece de aldı. :) Fakat maya da çok önemli sanırım. Ben de ilk olarak hangi mayayı kullandınız diye soracaktım ki, yazının ortasında açıklamışsınız. Ben de hazır yoğurtlardan yaptım fakat markaya göre bile değişiyor. Helal sertifikası olan bir yoğurt kullanmıştım o daha iyi oluyor mesela. Bir ünlü markadan yaptım sakız gibi uzuyor yoğurt. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ünlü markaların yoğurtlarından mayalamak çok başarısız sonuçlar doğuruyor gerçekten de. Ben adı çok duyulmamış, köy yoğurdu gibi bir yoğurt almıştım. Ondan kullandım ve tutmuştu. Sonra da hep kendi mayalarımı kullandım. Nilgün Hanım tavsiye etmişti, eğer hiç biri yoksa Activia ile mayalıyorum, güzel oluyor demişti, belki o da denenebilir.
      Süzme gibi tatlı yoğurtlarımız olsun inşallah :)
      Sevgiler.

      Sil