Evde Doğal Ve Pratik Yoğurt Yapımı |
Evde Doğal ve Pratik Yoğurt Yapımı İçin Malzemeler:
1 litre süt (inek sütünün dışında koyun sütü ile de denemişliğim var, hepsi güzel oluyor)
2 yemek kaşığı mayalamak için yoğurt
2 adet 500 ml lik kapaklı cam kavanoz (ben daha önce satın aldığımız hazır yoğurt kaplarını kullandım)
1 adet tahta kaşık
Yoğurdu sarıp sarmalamanız için bolca örtü
Hazırlanışı: Ben güvenilir bir yerden aldığım çiğ süt ile yoğurdumu hazırladım. Onun için öncelikle, dibi ıslatılmış bir tencereye sütü boşalttım. Çelik tencerenin dibinin ıslatılmış olması, sütün yapışmasını engelliyor, tencerenin dibi tutmuyor. Sütü kaynattım, Kaynayan sütü bir tahta kaşığı ile havalandırarak 5-10 dakika daha kaynattım. Bu havalandırma işlemi, sütün buharının çıkmasını ve böylece yoğurdun daha katı olmasını sağlıyor. Kaynamaya başladıktan sonra aman sütün başından ayrılmayın. Süt taşırmadan yoğurt yapılmazmış diyenlere de inanmayın :)
Süt mayalama ılıklığına geldiğinde yani süte serçe parmağını bandırdınız, bu sıcaklığa 7 saniye dayanabiliyorsanız ideal mayalama sıcaklığına ulaşmıştır, kaplarımızı artık kıpırdatmamak üzere yerleştiriyoruz. Bu işlem için ben evin en sıcak köşesini seçtim, halının üzerine iki kat sofra bezi serdim. Kapları ortasına oturttum. Böylece ısının maksimum korunmasını sağlayacak bir ortam oluşturmuş oldum. Kaplara sütü yavaşça paylaştırdım.1-2 dakika bekledikten sonra tahta kaşık yardımıyla, mayadan birer kaşık alıp kaplara ekledim. Yavaş ve nazik hareketlerle, tahta kaşık ile dipten üste doğru, maya ile sütün karışmasını sağladım. 5 dakika bekleyip, kapların kapaklarını kapattım.
Kaplarımı sofra bezleri ile iyice sarıp sarmaladım. Üzerini de kalın bir nevresim ile örttüm. Üzerinde toplamda 3-4 kat örtü olmuş oldu. Bu şekilde 6-8 saat arası beklettiğinizde yoğurdunuz hazır olmuş oluyor. Ben ağız tadıma göre 8 saat beklettim.
Yoğurtlarımız oldu. Katı ve kıvamında bir yoğurt için, geriye son bir işlem kaldı. Mayalanan yoğurt kaplarının kapaklarını açtım. Fazla sarsmadan ağzı açık bir şekilde dolaba yerleştirdim. 1 saat kadar yoğurt dolapta soğuduğunda, kapaklarını tekrar kapatıp, buzdolabında dinlendirmeye devam ettim. Bu aşamadan sonra yoğurtlarınız her an yenmeye hazır...
Bayramdan önce iki kap daha yoğurt mayalamıştım. Bir kabını yedik, ikinci kabı ise hiç açılmamıştı. 10 gün Bayram tatiline Türkiye'ye gittiğimizde, dolapta kaldı. Döndüğümüzde bozulur diye üzülmüştüm ama hiç birşey olmamıştı. Bir güzel ayran yapıp içtik :) O nedenle yaptığınız bu doğal yoğurdu, kapağı kapalıyken 10 güne kadar dolapta saklayabilirsiniz.
Bu hamişlik dönemimde favorilerimden biri meyveli yoğurtlar oldu. Sanmayın ki hazır alıyorum, yoğurduma kendi hazırladığım çilek-vişne reçelini ekleyerek hazırlıyorum. Tadından da yenmiyor herkese tavsiye ederim.
Orijinal tarif için Neslice Tarifler'i ziyaret etmeyi ihmal etmeyin olur mu?
Sevgiler.
Öncelikle hoşgeldin şekercim özlemişim seni .
YanıtlaSilEv yapımı yoğurda ben de bayılıyorum aslında çok zor değil yapımı inceliklerine dikkat etmek gerekiyor
Tigris Hanım, hoşbulduk. Ben de özlemişim çok teşekkür ederim.
SilGerçekten de zor değil yoğurt mayalamak. Bana yoğurt yapmanın en zor yanı, güzel bir sütçü bulmak geliyor :) Sonrası kolay.
Hanımım sen nerelerdesin, özlettin :)) Oğluş nasıl??
YanıtlaSilBu yoğurt mayalamak gözümü hep korkutuyor Hanımım, bir de ben de katı seviyorum yoğurdu. Hazır sütle denesek olur mu ki??
Canım, bayram tatili sonrasında malum üzücü olaylar olunca elim yayınları paylaşmaya gitmedi. Biraz kendime geldikten sonra hemen blogcuğuma döndüm :)
SilOğluş büyüyor teyzesi, kocaman balkon şeklinde bir göbek oldu ya da taras mı demeliyim :)
Hazır kutu sütlerle maalesef güzel tutmuyor Blana. Eğer güvenilir bir sütçü bulamazsan, günlük sütler oluyor ya şişede marketlerde, onlarla yapabilirsin canım.
Bu arada hiç korkma, inan çok basit yapmak ve sonrasında benim gibi bu yoğurdu ben mi yaptım diye hayran hayran bakarsın :)
Bizim evdede babam yapıyor doğal yoğurt gerçekten cok daha güzel :) Teşekkürler yazı için
YanıtlaSilAh maşallah. Başımızdan eksik olmasın marifetli babalarımız :) Hazır yoğurda alıştıktan sonra kendi yaptığımız yoğurt bal kaymak gibi lezzetli geliyor.
SilHoşgeldiniz epeydir özlettiniz:) ah çok tembelim bu konuda, hayatımda hiç yapmadım, ne kadar güzel olmuş, elinize sağlık, üzerlerine örttüğünüz sofra bezleri bile çok güzel..afiyetle tüketin:) sevgiler...
YanıtlaSilMüjde Hanımcığım, bayramdır, üzücü olaylardır derken ancak toparlandım eski moduma dönebildim.
SilYoğurt yapmak benim çok gözümde büyüyordu ama aslında kolaymış. Güzel sütü bulunca ve birkaç püf noktaya dikkat edince gayet güzel oluyormuş. Tavsiye ederim.
Örtüler çeyizden :))
Sevgiler.
anacığım sağ olsun evde hiç eksik etmez:)
YanıtlaSilellerinize sağlık.
Oh oh afiyet olsun, elleri dert görmesin.
SilÇok teşekkürler ;)
Ayy resimleri görünce benimde ağzım sulanmadı desem yalan olur :)) ellerinize sağlık <3
YanıtlaSilDeğil mi? İnsanın canı yoğurt çekiyor :)
SilÇok teşekkürler.
Çok güzel görünüyor,okumuş not almıştım ben de bu tarifi.Sen yapınca tescillenmiş oldu,yapalım bakalım.
YanıtlaSilSevda Hanım inşallah siz de memnun kalırsınız. Ben birkaç kez denedim hepsi güzel oldu.Darısı başınıza ;)
SilYapmasına bir şey demem ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim:)
YanıtlaSilGerçekten de lezzetli, afiyet olsun Turgay Bey :)
SilAfiyet olsun. Ben de kendim yaparım yoğurdu. Cam kaplarda güzel oluyor ama bir de varsa bakır tencerede deneyin derim.
YanıtlaSilEllerinize sağlık
Bakır tencerede nasıl olur merak ettim şimdi. Gözümde canlandığında bile ağzım sulandı :)
SilMuhakkak deneyeceğim. Sizlerin de eline sağlık.
Sevgiler.
Süpersin hanımım, ben de bir sene önce kendim yapıyordum, taşındıktan sonra güvenilir süt bulamadım ama günlük sütler de oluyor diye görmüştüm. Ellerine sağlık, afiyet şifa olsun ikinize de =))))
YanıtlaSilTeşekkür ederim Fenocuğum.
SilEvet evet günlük sütlerle de pekala yapılabiliyor.Güzel de oluyor.
Hepimizin eline sağlık canım benim.
Pambıkla öptük seni :)
Çilek reçeliyle yoğurt karışımına biz "karga beyni" deriz. Çok severim karga beyni yemeğe. Ben çilek reçeliyle severim; ama herkes istediğini ekleyebilir. Pekmez de eklenir :)))
YanıtlaSilAaa bu ismi hiç duymamıştım. Niye öyle demişler acaba?
SilBen de bayılıyorum, bazen evde ne varsa onu ekliyorum, kayısı, elma, hatta gül reçeli. Ama sanki en çok çilek yakışıyor :)
Pekmezi bir kez denemiştim. Güzeldi ama tekrar canım istemedi :)
Sevgiler.
Bende yogurdumu kendim mayaliyorum. Mayam ekşirse prebiyotik içerdiği için activia ile mayaliyorum.
YanıtlaSilNilgün Hanım 10 parmağınızda 1000 marifet maşallah. Ben ilk mayamı bu çok bildiğimiz Pınar, Danone vb gibi markalarla değilde, yöresel yoğurt buldum, onunla mayalamıştım. Ama activia da mantıklı geldi. Aklımda bulunsun teşekkürler ;)
SilTeşekkür ederim. Ah yöresel doğal maya bulursam ne ala. Ama bulamayınca inan activia iyi fikir. İyi gunler
SilÇok zor bulunuyor günümüzde, hele büyük şehirde haklısınız. Activia yı tuttum ;)
SilSevgiler.
Ellerinize saglik benide korkutuyor bakalim Becerebilicekmiyimm:))
YanıtlaSilTabi ki becerirsiniz emin olun. Benim daha ilk denememde tuttuysa, sizinki de kesin tutacaktır.
SilSevgiler.
Ellerine sağlık canım. Ben de yıllardır evde mayalıyorum aynı bu şekilde.
YanıtlaSilgeçen sene mayamı da kendim yaptım nohuttan(çam kozalağı ısırgan,sabah çiği,gibi pek çok şeyden organik maya yapılabiliyormuş onları da gördüm:) )
Sevgiler
Teşekkür ederim. EVde yoğurdunu kendi mayalayanlar kulübümüz bayağı kalabalıkmış, çok sevindim :)
SilNohut mayasını duymuştum ama çam kozalağı, ısırgan vb hiç duymamıştım. Daha neler öğreneceğiz.harikasınız.
Kocaman sevgiler.
çok güzel olmuş, bende annemle yapıyorum devamlı gayette sağlıklı :)
YanıtlaSilÇook sağlıklı. Aldığımız hazır yoğurtlar acaba ne kadar gerçek yoğurt?
SilEllerinize sağlık. Annenizin de elleri dert görmesin.
Hosgeldiniz diyeyim ben de 😊. Çok güzel görünüyor tam kıvamında. Neslice'nin tarifine, sizin ellerinize sağlık 😄. Ben daha önce hiç yoğurt mayalamadım. Ama annem yapar bizim ypğurtlarımızı hep. Yılların verdiği tecrübeden olsa gerek hep de tam kıvamında 😄. Sizin tarifinizi de not defterime ekledim. İlk fırsatta deneyeceğim 😊. Teşekkürler tarif için. Sevgilerimle 😊🤗
YanıtlaSilHoşbulduk efendim :)
SilYayında ve yapımda emeği geçen herkes adına ben de teşekkür ederim :)
Annenizin ellerine sağlık. Onların gerçekten hem ellerinin lezzeti var hem de ayarı. Benim annemde mesela hiç ölçüsüz göz kararı yapar birçok şeyi, ve harika olur. Ben milim milim ölçerim tutsun diye.
Kesinlikle tavsiye ederim deneyin, annenizin kadar güzel olmasa da güzel olacaktır.
Kocaman sevgiler.
Sayfanızda yer almak beni çok memnun etti inanın. Ama en çok da yoğurdumu beğenmeniz, denemeniz ve sonuçtan memnun kalmanız mutlu etti. Detayları öyle güzel anlatmış ve fotoğraflamışsınız ki hayran kaldım. Bundan sonra "Yaşasın ev yapımı yoğurt" :) Yaşasın doğal hayat..
YanıtlaSilEstağfurullah ne yaptım ki, sadece bu güzel tarifi denedim ve memnuniyetimi paylaştım. Ben teşekkür ederim ederim asıl, bana yoğurt yapma cesareti verdiğiniz için :)
SilBence de slogan harika, Yaşasın ev yapımı yoğurt :)
Kocaman sevgiler.
Elinize sağlık bayılırım ev yoğurduna :))
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Size de tavsiye ederim yapma imkanınız varsa, gerçekten muhteşem tadı oluyor.
SilSevgiler.
Resmen böyle tane tane anlatmışsın canım. Bu anlatımla hiç yoğurt mayalamayan ben bile yapabilirim yani. Ellerine sağlık :) Yiyenlere afiyet bal olsun :)
YanıtlaSilSevgi ve selam ile.
Yapabilirsin tabi, ben ilk denemede becerdiysem, herkes tutturabilir bence. Çok da tatlı oluyor, ayranı, cacığı herşeyi :)
SilÇok teşekkürler.
Sevgiler.
En iyisi evde yapmak. Şu katkı maddelerinden uzak durmak gerek. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilGerçekten de öyle. Alışınca o kadar kolay geliyor ki yoğurt yapmak. Ama hazıra, kolaya alışmışız. Değil mayalamak, marketten almaya üşenir olmuşuz :(
SilElinize sağlık.Aslında en doğrusu evde mayalamak :)
YanıtlaSilHerşeyin evde yapılanı en sağlıklısı ve en güveniliri. Ama işte bazen yoğunluk, bazen tembellik hazır gıdalara yöneliyoruz.
SilSevgiler.
Ben de yoğurdu bir türlü tutturamayınca (yani sulu yoğurtlar elde ediyordum hep) makine almaya karar verdik ve aldık. Belki ısıyı ayarlayamıyoruz diye eşim derece de aldı. :) Fakat maya da çok önemli sanırım. Ben de ilk olarak hangi mayayı kullandınız diye soracaktım ki, yazının ortasında açıklamışsınız. Ben de hazır yoğurtlardan yaptım fakat markaya göre bile değişiyor. Helal sertifikası olan bir yoğurt kullanmıştım o daha iyi oluyor mesela. Bir ünlü markadan yaptım sakız gibi uzuyor yoğurt. :)
YanıtlaSilÜnlü markaların yoğurtlarından mayalamak çok başarısız sonuçlar doğuruyor gerçekten de. Ben adı çok duyulmamış, köy yoğurdu gibi bir yoğurt almıştım. Ondan kullandım ve tutmuştu. Sonra da hep kendi mayalarımı kullandım. Nilgün Hanım tavsiye etmişti, eğer hiç biri yoksa Activia ile mayalıyorum, güzel oluyor demişti, belki o da denenebilir.
SilSüzme gibi tatlı yoğurtlarımız olsun inşallah :)
Sevgiler.