/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

25 Mayıs 2016 Çarşamba

73 Tarihi Kıbrıs Evlerinin Kapıları

Tarihi Kıbrıs Evlerinin Kapıları


1974 ve öncesinde, Girne'de yoğun olarak Rumlar yaşarmış. Türkler ise, genel olarak "Türk Mahalleleri"nde bir arada yaşamayı tercih ederlermiş. Fırınları, kahvehaneleri, lokantaları, terzileri ve tabi ki camileri de bu mahallede, evlerinin yanı başında bulunurmuş.



Girne, Çok Şükür ki  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetiminde bir şehir. Şu anda Türklerin yaşadığı bir şehir olması ile birlikte, yabancılar da huzurla barış içinde yaşayabiliyorlar. Bununla birlikte Girne'nin tam merkezinde, bizim de şu anki evimize oldukça yakın mesafede "Türk Mahallesi" adıyla anılmaya devam edilen bir mahalle bulunuyor. Daracık sokakları, eski ama tam Kıbrıs mimarisindeki evleri,  evler ile bitişik camisiyle, çok sevdiğim bir mahalle. Sokaklarında her yürüyüşümde, ki bunu sıklıkla yapıyorum, evlerin kapılarını da ayrı bir hayranlıkla inceliyorum. Bu güzel yapılara, bir o kadar güzel kapılar takmışlar. Önlerinden geçerken insanın içi açılıyor, adeta bu evlerde yaşamak istiyor.






Birbiri peşi sıra sokaklar içerisinde böyle değişik ve bakımlı kapılar görmek merak uyandırıyor. Aslında ev sahiplerini de tebrik etmek lazım. Bakarsan bağ olur misali, evlerinin ve kapılarının bakımlarını, boyalarını yaptıkları için, biz de bu görsel şölen ile karşı karşıya kalabiliyoruz.




Şimdi oturduğumuz ev bir apartman dairesinin 6. katı. Ne mutlu ki, gönlümüze göre, hem Beşparmak Dağları hem de Akdeniz manzaralı. Ama insan hep olmayana özenirmiş ya, benim de içimde bahçeli, müstakil ev isteği hep olmuştur. Çeşit çeşit çiçeklerimi, sebze- meyvelerimi yetiştireceğim, gölgesinde limonatalarımızı yudumlayıp, dostlarla hoş sohbetler edebileceğimiz bir müstakil ev. Kıbrıslılar " yer evi" diyorlar bu evlere. Ne hoş bir ifade, yer evi...









Bir şehri gerçekten tanımak istiyorsanız, turistik merkezlerinin, herkesin tavsiye ettiği yerlerin dışına, sokak aralarına da girmelisiniz bence. Çünkü o şehri, yaşadıklarını anlatan, asıl o ara sokaklardır. Siz de eğer bir gün Girne'ye gelirseniz, hemen merkezdeki bu güzel mahalleyi yürüyerek gezmeyi unutmayın.

Sevgiler.


73 yorum:

  1. Çok güzeller, eşim ailesi ile Kıbrıs' da birkaç yıl yaşamış zamanında. Annesi öve öve bitiremedi. Ben hiç gitmedim ama hedefimde...

    Güzel paylaşım ve tanıtım için teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel Gamze Hanım. Büyük şehirden gelince, ilk etapta biraz sıkıldım açıkçası. Aileden uzak, sadece eşim ve ben. Ama zaman geçtikçe, farklı yerler, insanlar ve ilgi alanları keşfederek, Kıbrıs'ta nasıl mutlu zaman geçirilir öğrenmiş oldum. Burada sürekli yaşamak da güzel ama kısa süreli tatiller için çok zevk alacağınıza eminim.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  2. Mavi olana bayıldım özellikle. Muğlanın merkezinde de daracık sokaklar ve böyle birbirinden güzel kapılar var. Gittiğimde ben de yayın yapayım bu konu hakkında. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de mavi kapı çok güzel Nazcığım. Benim favorim ilk resim oldu, nasıl bir oymacılıktır. Ne güzel olur gerçekten Muğla'nın kapılarının yayınını yapsan. İnşallah en kısa zamanda gitme fırsatın olur ve biz de bir an önce o güzellikleri sayende görmüş oluruz.
      Sevgiler canım.

      Sil
  3. Hanfendicim ne güzel fotoğraflar çekmişsin canım .Ellerine sağlık . Gerçekten dediğin gibi arka sokaklara dalmak lazım. Kapılar çok güzel evler de güzeldir diye tahmin ediyorum.
    hepsi güzel özellikle tarihi dokuya sadık kalan kapılar çok daha güzel :) şimdi orası çok sıcaktır di mi . buralar henüz serin gidiyor hanfendicim.
    kıbrısın sıcağı felaket diyordu eltim.
    Beşprmak dağlarına karşı Akdeniz manzaralı oh süper , keyifle oturun tatlım. Müstakil evin de zorlukları çoktur kesin. Bahçe börtü böcek fare:p diyiyim de üzülme :D
    sevgiler canım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demir Hanımcığım, evler de ayrı bir yayın konusu olmayı hakediyor. Gerçekten hoş yapılar. Yani o güzel kapılara yaraşır evler. Genelde beyaz boyamayı tercih etmiş ev sahipler. Akdeniz mimarisinden geliyor sanırım.
      Az önce iş yerinde öğle arasına çıktım. Sıcaklık 35 dereceyi gösteriyordu :) Bunlar iyi günlerimiz Demir hanımcığım, çöl sıcakları kapıda :) Yazın zaten öğle arasına çıkasım gelmiyor. Çıksam, arabanın direksiyon ateş gibi, tutulmuyor :))
      Allah'a bin şükür, uzun bir kiracı hayatından sonra evimizi çok beğenerek aldık, içimize, gönlümüze sinerek. İnşallah Allah borcunu da bitirmeyi nasip etsin. Bir gün Kıbrıs'a gelirseniz, balkonda beraber vakit geçiririz, ne çok isterim.
      İstanbul'da eski evimiz müstakildi, sıkıntılarını iyi biliyorum, National Geography belgeseli çekiliyordu her gün bahçede :) Zaten müstakilde oturanlar da, daireye geçeyim şöyle temiz temiz diyorlar :) Herkesin özendiği farklı oluyor işte :)
      Kocaman sevgiler canım benim.

      Sil
  4. Bayılıyorum bu tür işlemeli kapılara. Hepsi de birbirinden güzel. Özellikle tokmakları şekilli olanlar ilgimi çekmiştir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, evet katılıyorum. Bazı kapılar gördüm mesela, tokmağı kapıdan güzel. Öyle tokmağım olsa, çalınırsa falan üzülürüm yani. Tabi şimdi böyle söyleyince biraz komik oldu :)
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Kocaman sevgiler.

      Sil
  5. Her biri ayrı güzel. Sanatın kapılara yansıması olmuş bu. Görsel şölen için teşekkürler.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzeller. Bu güzellikleri bir arada bulunca, herkes görebilsin diye paylaşayım istedim. Beğenmenize, ortak beğeniye sahip olmamıza çok sevindim. Teşekkürler.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  6. KKTC de 4 yıl lisans dönemini geçirmiş biri olarak ozledigimi fark ettim fotoğrafları gorunce 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa... Ne kadar güzel. Hangi üniversitede okumuştunuz acaba? Üniversite günleri de, üniversite şehri de özleniyor gerçekten. Ama okuduğunuz şehre yıllar sonra turist olarak geldiğinizde, asıl o zaman zevk alacaksınız. Birşeyleri başararak geride bırakmanın mutluluğuyla.
      Sevgiler.

      Sil
  7. Bir zamanlar ben fena takmistim kapilara her ilginc gelen kapinin fotografini cekiyor ve kendimde kapiyla fotograf cekiliyordum, resimlere bayildim ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı ben :) Kendimi gördüm bir an, ortak zevklere sahipmişiz, ne mutlu. Kapılar o evin yansıması gibi geliyor bana. Kimler geldi, kimler, girdi ve çıktı. Evlilik, doğum, ölüm... Herşeyin tanığı onlar.
      Çok teşekkür ediyorum. Sevgiler.

      Sil
  8. Benim de hayalim yer evlerinde yaşamak. Tarih kokan , otantik şeyleri ee çok seviyorum. Çok güzel hepsi.İnşallah yolum düşerse mutlaka gezerim. Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden müstakil evler gecekondu vb. denir, kötü, küçük görünürdü. Şimdi öyle müstakil evler var ki, adı villa oldu :) İnşallah sizin de, bizim de, tüm isteyenlerin de gönlüne göre olur.
      Kocaman sevgiler Şükran hanım.

      Sil
  9. Canım benim senin de benden az kalır yanın olmamış ki ....
    Ne kadar güzel kapılar onlar ...
    İnstagram kurdu olarak sırf kapı fotoğrafları için özel gruplar olduğunu bildiğimden ilk aklıma o geldi , hepsi ödüllük ...
    Şahane fotoğraflar , emeğine sağlık arkadaşım ...
    Umarım senin gibi hayalleri olan hepimizin birer mutlu , sağlıklı 'yer evi' olur inşallah ...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Didem Hanım, çok teşekkür ederim, ne güzel sözler bunlar.
      İnstagram da kapı sever gruplar olduğunu bilmiyordum, sizden öğrendim. Araştırayım bakayım ben de, teşekkür ederim.
      Umarım, siz de yakın zamanda buraları ziyarete gelirsiniz ve bu güzel sokaklarda siz de dolaşmış olursunuz.
      Hepimizin gönlüne göre huzurlu bir evi olsun inşallah.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  10. Annem Kıbras'a gidelim dedikçe anlıyorum şimdi :) En iyisi reddetmeyip gitmek diyorum bu güzel fotoğraflar ve anlatımdan sonra :)) Girne'yi merak edişim üniversite dönemi tercihlerimi hatırlattı. 6 yıl önce filan gitmek çok istemiştim okumak için sonra cesaret edemedim. O zamanlar internetten bakıp dururdum fotoğraflara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annenizi dinleyip gelin, pişman olmazsınız kesinlikle. Ramazan'da biletler de çok uygun oluyor, değerlendirmek için fırsat olabilir. Bir üniversiteli de benim eşim :) O cesaret edip gelmiş, sonra da iş güç sahibi olunca kalmış buralarda, ben de bu vesileyle yanına gelmiş oldum :) Sizin için de hayırlısı buymuş demek ki. Abim mesela, zamanında kazanıp da, gelememişti. Sonra başka okulda okudu. Yıllar sonra benim bahanemle gelmiş gezmiş oldu buraları. Şimdi siz de gezmek için, doya doya zaman geçirmek için gelirsiniz, ne mutlu. Geldiğinizde haber verin bak ;)
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  11. biribirinden harika kapı resimleri... kapılar hele ki böyle otantik eski olanlar beni hep çekmiştir, çok estetik bulurum. bir şeyin üzerine kapanması değil de yeni yerlere açılması aklıma gelir hep ilk önce :) kıbrısa hiç gitmedim ancak büyüdüğüm yer olan fethiye'den uygun fiyatlı turlar olduğunu duydum, uygun bir zamanda mutlaka gitmek istiyorum. emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hep merak ederim, o kapıların ardında nasıl evler var, nasıl insanlar yaşıyor. Şimdiye kadar da kimler geldi, kimler geçti kim bilir o kapılardan. Bir düşünce sarıyor beni kapıları incelerken. Kıbrıs'a kesinlikle tavsiye ederim. Gelin ne güzel olur. Tam vakti gezmek için, sıcaklar başlıyor :)
      Sevgiler.

      Sil
  12. Kapılar benimde herzaman ilgimi çeker.Kapı tokmakları daha çok ilgimi çeker.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak zevklerimiz varmış ne güzel Sertaç Hanım. Kapı tokmaklarını ben de çok seviyorum. Kimisi sanat eseri oluyor adeta.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Çok güzelmiş gerçekten de hanımım, sayende biz de gezik gibi oldu mahallede...
    Kapılara dediğin gibi ne güzel özen gösterip bakmışlar, çok hoş gerçekten, özellikle mavili kolları gold olanı çok sevdim ;)
    İnş gölüne göre bir yer evin olur... Baba evim öyle olduğu için keyfini biliyorum, sen de yaşarsın inş ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, hepimiz için gönlümüze göre huzurlu bir evimiz olsun inşallah. Kapılar tokmaklar, evler çok güzel. Güle güle otursunlar bu güzel evlerinde.

      Sil
  14. Kapı değil sanat eseri hele mavi olana bayıldım, yer evi ha? Ah ben de çok istiyorum bir 'yer evi' :))) kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi sanat eseri gerçekten. Yer evi güzeldir :)) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  15. aaaahhhhh o kapılar...
    İçinde ne hikayeler barındırır...
    Kaç sevince şahit olmuştu kimbilir... Belki kaç mutsuzluğa...
    Severim kapıları bende...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kapıların içindeki hayatları merak etmişimdir. Neler neler yaşandı kim bilir.
      Sevgiler.

      Sil
  16. Bayıldımmmm, o kapıların nerelere açıldığını da merak etmedim değil. O kapılardan tek tek girmek ve içindeki dünyayı hayal etmek isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de merak ediyorum Tigris Hanım :) SOkaklarda gezerken, aslında uygun bir davranış değil ama, açık kapılardan içeriye bakmadım değil. Ne hayatlar, ne yaşamlar...

      Sil
  17. Çok beğendim bende. Bayıldım diyebilirim. Yine yeni paylaşımlarınızı bekleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok sevindim.
      Selamlar Profösör.

      Sil
  18. Kapıları çok severim ben de. Hepsi de birbirinden güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de çok güzeller Handan Hanım. Ne hikayeler barındırıyorlar kim bilir.

      Sil
  19. Ben de bir "yer evi" istiyorum Hanımım :) Bahçesinde çiçeklerim olsun, domates, salatalık ekeyim, çocukken pamuk arasında filizlendirdiğim fasulyeler bahçemde büyüsün:)) Evlerin özellikle kapılarının özenine güzelliğine hayran olmamak elde değil gerçekten :) Öpüyorum seni Hanımım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olurdu yer evi değil mi kırmızı rujum? Herkesin gönlünde yatan farklı işte. Sebzeler, meyveler, fesleğenler, kasımpatılar.
      Ben de öpüyorum seni, sağlıcakla kal canım.

      Sil
  20. Ne güzel anlatmışsınız :)kapılarda çok güzel mavi kapı ile eski kapıya bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim. Gerçekten çok güzeller.
      Sevgiler.

      Sil
  21. Sırf bu kapıların bulunduğu sokakları adımlamak için gelmek vardı oraya :)))

    YanıtlaSil
  22. Kapılar bizi geçmişe götüren zaman makinesi gibi. Önünde durup uzun uzun seyretmek istiyor insan. Güzel bir yazı yazı olmuş. Blogunuzu takibe aldım. Ben de beklerim. http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Turgay Bey,
      Gerçekten de zaman makinesi gibi, çok güzel bir benzetme yapmışsınız. Ben de geleceğim tabi ki, her zaman beklerim.
      Selam ile.

      Sil
  23. Güzel bir kompozisyon. Kapılar da görmeye değermiş. :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi birbirinden güzeldi, imkan varsa gelip yerinde görmek en güzeli ;)

      Sil
  24. Güzel Paylaşımlar için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, ben teşekkür ederim ziyaretiniz için.
      Sevgiler.

      Sil
  25. Yanıtlar
    1. Gerçekten de çok estetikler, işçilikleri şahane.

      Sil
  26. Bayildim hayran kaldim. Zaten eski kapilari çok severim nasil el isi yapmis insanlar. Ben lefkoseye gitmistim belki 20yila yakin olmustur. O zaman çok sevememistim. Ama böyle mahalleler de görmedim ne yazik ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala gelişmesi ve şehir planlaması açısından düzeltilmesi gereken çok şey olmasına rağmen, her geçen yıl daha iyi bir şehir çıkıyor karşımıza. O yüzden 20 yıl öncesine nazaran çok büyük değişikliklerle karşılaşacaksınız Derya Hanım eminim. Gezilecek çok yer var, eğer standartların dışına çıkmak isterseniz hele ki. İnşallah yine gelirsiniz buralara. Sevgiler.

      Sil
  27. Bozcaada evlerinin kapılarına benzettim pek çoğunu. Ee, ne de olsa aynı kültürün insanları. Kıbrıs'takilerde daha ince işçilik var sanki.. Keyifle baktım tek tek. Kim bilir içleri daha da güzeldir ;)
    Teşekkür ediyorum emeğiniz için. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bozcaada'yı da çok severim. Aynen, Ege-Akdeniz mimarisi ve evleri, insanları birbirine çok benziyor. Hepsi ayrı güzel. İçlerini merak etmemek mümkün değil :)
      Ben teşekkür ederim. Kocaman sevgiler.

      Sil
  28. sayende görüyoruz böyle güzellikleri:)
    emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  29. Binlerce kapı, pencere, mimari detay fotoğrafı çekip dosyalamış biri olarak tam yerine düştüm. Hepsi de birbirinden güzel kapıların. Kıbrıs'ta bir ay yaşamışlığımız var 1977 yılında. Babam orada görevliydi. Biz de yazı orada geçirmiştik o yıl. Ama ne yaz. Buzdolabı artık soğutmuyordu 1-5 dakika bile arası sürmeyen açılıp kapatmalar nedeniyle. Çok beğendim. Çok selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin çekimleriniz yanında benimkiler çok amatörce kalmıştır eminim.
      Ne güzel burada yaşamış olmanız.Şimdi gelseniz ki inşallah bir gün yolunuz düşer buralara, eminim çok şey değişmiştir 77 den bu zamana. Hala çok sıcak, klimasız yaşamak zor, öğlen dışarı çıkmak da.
      Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  30. Her kareye bayıldım hepsi harika :)) çok güzel fotoğraf çekinilir önlerinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Gerçekten de şahane fotolar çekilir önlerinde.
      Sevgiler.

      Sil
  31. Sayenizde bu güzellikleri görmüş oldum.Hepsi çok güzel ama mavi kapıya bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mavi kapı genel olarak en beğenilen oldu. Sahibi gerçekten çok zevkliymiş.
      Sevgiler.

      Sil
  32. Şu postu görene kadar kapılarla ilgili güzel bir paylaşım olabileceği aklıma gelmezdi. Ne iyi akıl etmişsin. Ve hepsi de gerçekten çok etkileyici. Teşekkürler, sevgiler. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenilmesine gerçekten çok sevindim. Ne mutlu bana.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  33. Kıbrısa gidersem ilk gideceğim adres belli bence ;) Onun da kapısı önemli değil ;)
    Böyle güzel kapılar fotoğraf kareleri için harika! Her fotoğrafı güzelleştiriyorlar. Senin fotoğrafların da harika, eline sağlık arkadaşım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk bize gelirsiniz ama değil mi başka seçenek düşünemiyorum ;)
      Çok teşekkür ederim canım, gözler güzel görebiliyorsa herşey güzel aslında.
      Kocaman optum seni.

      Sil
  34. Çok güzeller emeğinize sağlık :) oymalı olanlara bayıldım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Hepsi çok güzeller. Ne kadar zevklilermiş yaptıranlar değil mi?

      Sil
  35. Eğer Zaman varsa mutlaka ara sokaklarda yürümek gerek yoksa şehrin ruhunu anlamak mümkün olmaz kı. Uzak değil sizin biraz güneyinizde Tunusda hayranlıkla izlemiştik mavi ve değişik desenli kapıları. Akdeniz kültürü çok farklı insan ayrı bir keyif alıyor o coğrafyada. İns gelmek gezmek ve şehrin ruhunu hissetmek bize de nasip olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tunus'u merak etmişimdir hep Deniz Hanım. Belki birgün görmek bana da nasip olur. Gerçekten de asıl şehri anlamamızı sağlayan ara sokakları, insanların halkın içine girmek. Yoksa oteller, eğlence yerleri, havuzlar her yerde aynı...

      Sil
  36. Eşim Kıbrıs'ta 15 ay askerlik yaptığı için tatil veya gezme maksatlı Kıbrıs'ı tercih etmiyor:) Ben ise henüz görmedim. Ama ayarlayacağım mutlaka, yavaş yavaş alışıyor Kıbrıs gezisi fikrine, zira askerliğinin üzerinden yıllar geçti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışarıdan bakıldığında, oh ne güzel yerde askerlik yapıyorsun dense de, buradaki askerlerin nasıl zor şartlarda askerlik yaptıklarına ben tanık oluyorum. Bir kere oldukça sıcak, nöbetler, idmanlar bu nedenle çok zor. Unutamamış olması eşinizin çok normal :)
      AMa o günden bu güne Kıbrıs eminim çok değişmiştir. Umarım birgün tekrar buralara yolunuz düşer.
      Sevgiler.

      Sil