/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

26 Eylül 2014 Cuma

2 Evde Organik Tereyağ Yapın

O mis gibi süt kokulu köy tereyağları, her zaman, herkesin hoşuna gitmiştir. Ama hazır aldığımız tereyağlarında umduğu tadı bulamayanlar, tereyağını tamamen katkısız kendi yapmak isteyenler için çok pratik, ucuz  ve lezzetli bir tarifimiz var. İnanın o kadar kolay yapılıyor ki, poğaça yapmak bile daha çok vaktinizi alır.

Gerekli olan sadece, süt kreması yani bildiğimiz krema. Kremanın biraz yoğun olması gerekiyor dolayısıyla marketlerde satılan kutu kremalar yerine, özellikle süt -yoğurt fabrikalarının fabrika satış mağazalarında ya da şarküterilerde satılan kremalardan bulursanız kaçırmayın derim. Hem daha lezzetli oluyor, hem de daha az sıvı süt çıktığından, daha fazla tereyağ elde ediliyor. Gelelim tarifimize:




Malzemeler:

2 adet 500 gramlık krema.



Yukarıda gördüğünüz gibi dolaptan çıkarttığımız 1 kg lık kremayı yoğurma kabımıza boşaltıyoruz. Ve yoğurmaya başlıyoruz.



Krema gördüğünüz gibi yoğun bir kıvamda, Kremamız yoğurulmaya başladıkça kıvam alıp toparlanacak, bir yandan da sütünü bırakacak.




Aşağıda gördüğünüz gibi sütünü bıraktıkça, ayrı bir kaba alıyoruz ve böylelikle daha rahat toparlanacaktır.

Artık süt çıkmayınca ve kremamız adeta tereyağ-margarin kıvamına gelince, şekillendirmek istediğiniz, kapaklı bir kaba alıyoruz ve dinlenip donmasını sağlıyoruz. Afiyet olsun.




Püf Noktası: Bu şekilde yapılmış 1 kglık kremadan yaklaşık 750 gram tereyağ çıktı. Tereyağının kullanacağınız kadar kısmını buzdolabının alt bölümünde saklayıp, kalanını derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçinde hiçbir koruyucu katkı  maddesi olmadığından, derin dondurucuya koyarak tereyağının daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlamış ve çabuk bozulmasını önlemiş oluruz. Kullanmak istediğinizde derin dondurucudan çıkartıp tereyağ kabınıza koyup afiyet ile yiyebilirsiniz.

Ayrıca kremanın saldığı sütü sakın atmayın. Bu sütü her türlü sütlü tatlılarınızda, keklerinizde, tatlı-tuzlu hamurişlerinizde kullanabilirsiniz ;)

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Estağfurullah efendim, elimizden geldiğince ufak ufak yapmaya çalışıyoruz ;)

      Sil