/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

27 Eylül 2016 Salı

54 Bayram Klasiğimiz: Tarihi Vefa Bozacısı


Boza denince akla ilk olarak elbette Vefa Bozacısı geliyor. Vefa Bozacısı denince de, İstanbul'da adını vermiş bir semt :Vefa. Resimde de görülen Vefa Bozacısı'nın ilk ve tek şubesi, büyük dedeleri Hacı Sadık Bey tarafından 1876 yılında açılmış. O dönemde 200'den fazla bozacı varmış ancak Vefa Bozacısının bu dükkanı, dünyadaki ilk resmi boza ticarethanesi olarak da tarihe geçmiş.


Vefa Bozacısı'nın içi adeta tarih kokuyor. Tablolar, seramikler, aynalar, tarihi şişeler... Ufak bir dükkan olmasına rağmen, 1800'lü yılların sonlarına götürmeye yetiyor sizi. Vefa Bozacısı'na geldiğinizde, şanslıysanız biraz bekleyip oturmaya ve bu ortamı teneffüs etmeye fırsatınız olacaktır. Biz bayramın 3. günü gittik, 5 dakika bekledikten sonra oturmaya yer bulduk ve bu harika ortamda bozalarımızın keyfini çıkardık.

Eskiden, bozanın bardakta kalan kısmı ziyan olmasın diye, insanlar yanında kaşıklarıyla gidermiş. Hatta kaşığı olmayanların, bir parmak hareketiyle bozanın kalanını aldıklarını da görmüşlüğüm olmuştu. Şimdi ise kolayı bulunmuş. Bardağın yanında tarçınınızı ve plastik kaşığınızı da ikram ediyorlar.


Boza, benim küçüklüğümden beri çok sevdiğim bir içecektir. Darı irmiği, su ve şekerden mayalandırılarak elde edilen bu faydalı içeceği, eskiden mahalle aralarında kış aylarında"Bozaaa, Booooozaaa" diye bağıran bozacıların güğümlerinden, tencere-sürahilere doldurarak satın alırdık. Sonralarda birçok şey gibi mahalle bozacıları da yok oldu. Tadı o bozacılardan aldığımız gibi olmasa da, paketlenmiş şişelerde satın almaya devam ettik. Tıpkı o bozalar arasındaki tat farkı gibi, Vefa Bozası'nın da dükkanında cam bardaklarda içtiğiniz boza ile, şişelenmiş hali arasında fark var. İmkan varsa, yerinde içerek bu lezzeti tatmalı. Farkın nedenini sordum; şişelenmiş ürünün içinde maya yokmuş, dükkandaki ise mayalandırılıyormuş. Maya katıldığında bozanın ömrü 3 güne düşermiş. Tadında ise nüans farkı olurmuş.Şişedeki Vefa Bozası 15 güne kadar dayanabiliyormuş. Türkiye'nin her yerine ulaştırabilmek adına, bozanın şişelenmesi gerektiği için, bu yöntem kullanılırmış. 


Boza ile leblebi ikilisi çoğu kişi için vazgeçilmezdir. Ben illa ki boza leblebi ile içilecek diyenlerden değilim, hatta olmasa daha tercihimdir. Ama isteyenler için  Vefa Bozacısı'nın hemen karşısında bir de Vefa Leblebicisi bulunuyor. Vefa Leblebicisinin hemen yanında da, Vefa Gazozcusu :)


Vefa Bozacısı'nda, bozanın yanı sıra, sirke, nar, limon sosu, limonata, şıra, Osmanlı şerbeti, demirhindi ve dondurma da satılıyor. Tarihi sirke şişeleri çok ilgimi çekti.


Vefa Bozacısı'nda cam bardaklarda boza içmek harika bir keyif. Bardağı 3 TL. İsterseniz, bu keyfi cam şişe ya da plastik kavanozlarda evinize de götürebiliyorsunuz. Biz bozamıza tarçınımızı ekledik, plastik kaşıklarımızı da alıp, oracıkta içtik. Yanımızda olmayan ev ahalisi için de, plastik kapaklı bardaklarda bozamızı satın alarak evimize götürdük.


Ve Vefa Bozacısı'nda tarih kokan bir köşe. Bu köşede oturabilmek adına özellikle bekledik. Atamız, 1937 yılında Vefa Bozacısı'nı ziyaret etmiş ve bu camekan içindeki bardakta boza içmiş. Ona saygı olarak ve bu güzel günün anısına bardağı saklanıp, Atatürk köşesi yapılmış. Gördüğümüzde gözlerimiz doldu.

Çoğu kişinin bildiği, ziyaret ettiği ama birçoğunun İstanbul'da yaşasa dahi henüz keşfetmediği bir yer Vefa Bozacısı. İster İstanbul'da yaşayın, ister şehir dışında, bu sağlıklı lezzeti yerinde tatmayı ihmal etmeyin.

Sevgiler.




54 yorum:

  1. Hoş geldiniz...

    http://www.degmesinyagliboya.com/2016/09/hangi-bloglar-okuyorum-4.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk.
      Siz de hoş geldiniz. Çok teşekkür ederim. Çok onur duydum beni de sayfanızda konuk ettiğiniz için.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Sabah komşusu geldiiii!!! :)
    hanfendiciğim işe bşlamadan elimde çay geziyorum :)
    Vefa semtini çok merak ediyorum sürekli sosyal medyada karşımıza çıkıyor.
    Tarihi dokularını yitirmemiş tatlar mekanlar ilgimi çekmiştir hep.
    Bir gün gitmek nasip olursa mtlaka çınlatırım kulağını. Sayende detylı görmüş oldum çok öperim hanfendiciiiiimmm <3 keyifli günlerin olsun şekerim ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldi :)
      Vefa'ya giderken benim en çok sevdiğim yol, Beyazıt- İstanbul Üniversite'sinden başlayıp, Süleymaniye'den aşağı inip, Vefa'ya ulaşmak. Biraz uzun bir yolculuk oluyor ayaklar için ama o tarihi dokuyu tam olarak hissediyorsunuz Demir Hanımcığım.
      inşallah yakınlarda birgün çınlatırsınız kulağımı :)
      Size de keyifli günler Demir Hanımcığım, çok öptüm ;))

      Sil
  3. Afiyet olsun, gencken haftada bır onunden gecerdım ama hıc ıcmedım. sıselenmıs ıle maualanmıs arasındakı tat farkı varsa mutlaka yerınde denemem gerek o zaman cunku sıselenmıs bozanın tadına bakmıs ama begenmemıstım. Zaten ben oyle farklı tatlara acık bırı degılımdır. Boyle geleneksel tadlarımıza sahıp cıkmak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence gerçekten büyük fark var. Tabi oradaki atmosferin, tarihi dokunun da etkisi vardır ama, bardakta içtiğinizde tadı çok daha güzel bence. Boza, değişik bir içecek. Seven çok seviyor, sevmeyen hiç. Ben Kıbrıs'ta çok bulamıyorum bozayı mesela, özlüyorum. İstanbul'a her gidişte, bol bol boza içmeye çalışıyorum. Laf aramızda bol süt yapıyormuş emziren annelere, şimdiden hazırlık olsun :)
      Sevgiler.

      Sil
  4. Çocukken sokaktan geçen ve derinden gelen bozaa sesini merakla dinlerdim. Bazen alırdık da hoşuma giderdi o zamanlar ama şimdi pek içemiyorum nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O Bozacı seslerini sizde duymuşsunuz.Çok sevindim. Kulağımda çınlar hala o hatıralar. Çocukken herşey daha güzeldi belki de, aile ortamında içilen, soba başında ısınarak içilen o boza daha tatlı geliyordu bize belkide.

      Sil
  5. bozayla pek aram olmasada öle güzel yazmışsınız ki en kısa sürede gitmeye karar verdim vefa bozacısına :) emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'daysanız muhakkak gidin, tavsiye ederim.
      İnşallah benim beğendiğim gibi, bozalarını da beğenirsiniz. Ara ara gidip anıları tazelemek gerek :)
      Sevgiler.

      Sil
  6. Bayılırım bozaya.. Annem bir kere evde yapmıştı, sürekli çoğalıyordu. Hiç bitmeyen boza :) Vefa Bozacısını bende çok severim, keşke daha çok gitme şansım olsa. Uzak kalıyor artık. Kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökçe Hanım, benim de annem evde birkaç kez boza yapmıştı. Akşamdan maya taşmasın diye altına koca bir leğen koyardı, sabah kalktığımızda leğen bile dolmuş olurdu :) Oldukça bereketliydi gerçekten.
      Boza güzel şey, hem de faydalı. Bir de tadını seviyorsanız daha da keyif veriyor.
      Sevgiler.

      Sil
  7. çok güzel yerlere benziyor :) bir gün içime sinerek gezmek istiyorum buraları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anısı, tarihi bol yerler. Umarım birgün yolunuz buralara düşer. Tavsiye ederim kesinlikle. Beni de anarsınız olur mu?
      Sevgiler :)

      Sil
  8. Hanımım İstanbul'a mı geldin sen?? Ben gittim bir kez Vefa bozacısına, tarih kokuyor gerçekten. Fakat bozayı sevemedim :-/ Alışkanlık sanırım... :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blanacığım, her fırsatta gelmeye çalışıyorum. Ailemiz İstanbul'da biliyorsun, eşim ve ben gurbetteyiz sadece ;) Bayram için gitmiştik. Sanırım doğuma kadar bir daha gidemem artık, kritik haftalara giriyoruz.
      Boza her ne kadar faydalı olsa da, sevemeyen sevemiyor işte. Ama Vefa Bozacısı'nda limonata, şerbet, dondurma vb. de var. EN azından oraya gidildiğinde, boza sevmeyen de içmek için seçenek bulabiliyor.
      Sevgiler canım.

      Sil
  9. Hep merak ettiğim bir yer bir sonraki istanbul seyahatimde inşallah nasip olur gitmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Kadriye Hanım, Atamızın köşesi gerçekten görmeye değer.
      Sevgiler.

      Sil
  10. Merhaba, Blog Atlası'nda blog sayfanızdan kısaca bahsettim. Bilgi vermek istedim. Bu adresten ulaşabilirsiniz: http://blog-atlasi.blogspot.com.tr/2016/09/istanbul-haninefendisi.html

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuna Bey,
      Çok teşekkür ederim beni de tavsiye listenize eklediğiniz için. Her zaman beklerim.
      Sevgiler.

      Sil
  11. Çok güzel yerler canım bebiş nasıl bakalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebiş iyi büyüyor kuğucuğum. 1,5 kilo olduk artık :) Benim göbek de balkonlu evden, terasa doğru geçiş yapıyor :)

      Sil
  12. Afiyet olsun. Bozaya ben de bayılırım istabula gidince mutlaka denemeliyim4. Kış mevsiminin vazgeçilmezidir boza ah olsa da icsek ;) tesekkurler bu güzel paylasim2 icin. Blogumda cekilis var sizi de beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yaz kış farketmeden boza içmeyi seviyorum ama tabi yazın bulmak biraz daha zor oluyor. Bloğunuzdaki çekilişe destek sağlamak için hemen geliyorum. Bol katılımlı olur inşallah.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Çok güzel yansılmışsınız inanın. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nilgün Hanım. O sizin yüreğinizin güzelliği.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  14. Oraya fidip boza içmişliğim,mekanın ambiyansına hayran olmuşluğum var ama Atatürk köşesini görmemiştim.Her fittiğimde çok kalabalıktı ve biz hep ayakta içtik bozamızı,bu köşe arkada galiba.Şimdi gidip göreyim desem ,artık ora değilim.Sen bol bol iç boza,vitamin mineral deposu çünkü.Özellikle B vitaminleri yoğun,ki bu da mide bulantısına ilaç demek.Kuzucuk ve sen iyisiniz değil mi,hem sen öyle sık uçma 😜

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevda hanım, Atatürk Köşesi sağ arka köşe oluyor. Altında oturmanız için koltuklar var ama tabi çok kısıtlı sayıda oturulabiliyor. Biz bayramda gittik diye mi bilmiyorum, şansımıza 5 dk bekleme ile o köşe boşaldı. Çok teşekkür ederim, zaten bozayı seviyorum, vitaminleri, faydası da cabası. Bebiş de ben de iyiyiz çok şükür, bir sıkıntı yok. Artık bu bayram son oldu uçuşumuz. Doğuma kadar bir daha uçmam diye tahmin ediyorum :)
      Sevgiyle öperim szi.

      Sil
  15. Nostaljik bir yazı olmuş, kaleminize sağlık ve afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Nostalji iyidir, huzur veriyor insana.
      Sevgiler Gazeteci.

      Sil
  16. Ne güzel anlatmışsın resmen içime sindirdim bozayı da Vefayı da. Ben hiç boza içmedim ama hep merak etmişimdir tadını 😊. Cesaret edemediğim bir tat. Ben de hatırlıyorum çocukken bozacıların sokaklardan geçtiğini. Bizim burada hala bir bozacı var kışın saat 9-10 arası bozaaa diye bağırıyor. Ama eskisi kadar çok değil. Teknoloji işte bazı güzel şeyleri elimizden alıyor. Yolum İstanbul'a düşerse birgün mutlaka uğrayacağım Vefa'ya. Sevgilerimle 💖💖

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen, bazı şeyleri denemeye, tatmaya fırsatımız olmuyor. Bence tatsanız seveceksiniz ;) Bol tarçınlı oh mis :) Ne kadar güzel, benim o bozacının sesi kulağımda çınlar hep. Çocukluk belkide ama tadı da damağımdadır. İnşallah en yakın zamanda Vefa'ya yolunuz düşer.
      Kocaman sevgilerimle.

      Sil
  17. Tarihi yerlerde bu tür lezzetler daha da tatlanıyor. Buralarda oturmak ve vakit geçirmek insanı başka yerler götürüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle Turgay Bey, atmosfer mi güzel diye boza tatlıydı yoksa boza güzel diye mi atmosfer güzel geldi bilemiyorum :)
      Sevgilerimle.

      Sil
    2. Blogunuzu mimledim. Yazmak isterseniz beklerim. Selamlar. http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/2016/10/satirarasi-mim-1.html

      Sil
    3. Teşekkür ederim Turgay Bey, tabi ki geliyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  18. Ooo çok harikaymış.eski şeyleri tarihi yerleri eşyaları mekanları çok severim. Yorumlarınızı görüyordum bir kaç blogta ama hiç gelmemiştim. Değmesin yağlı boyanın sizi tavsiye ettiği yazıyı okuyunca geldim. Ve burayı keşfettiğime memnun oldum. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim hoşgeldiniz. Çok mutlu oldum sizi burada gördüğüme. Güzel sözleriniz için ayrıca teşekkür ederim. Ben de sizi ziyarete geleceğim şimdi.
      Sevgiler.

      Sil
  19. Ya ben daha bir kere bile gitmedim oraya,hımm, ilk fırsatta gideyim,canım çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsimi de geldi artık mutlaka ziyaret edin Handan Hanımcığım. Afiyet Olsun Şimdiden.

      Sil
  20. Afiyet olsun ben de boza severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Şifadır boza, oh miss ;)

      Sil
  21. Bozayı pek sevemedim nedense. Halbuki farklı tatlara çok açığımdır. Belki böyle tam yerinde içersem fikrim değişir :) Sevgiler bebişli hatun :) ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortamın egzotikliği önemli EMineciğim ;) Hiç sevilmeyen şeyi bile içirir ;)
      Sevgiler canım.

      Sil
  22. Aaay İStanbul Hanımefendisi ne güzel yapmışsınız :)) Hazırlık okurken, yurdum bozacının hemen yanındaydı, o yıl içtiğim kadar bozayı bi daha hiç içmedim. :D Kışın, gece yarısı bile Vefa Bozacısı dolu oluyor, sokaklarda içenler mi dersin, sıra bekleyenler mi... Bozası ayrı güzel cidden :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa çok sevindim. Nostalji oldu sizin içinde.İstanbul Üniv. de mi okudunuz? Ne şahane, çok severim. Vefa Bozacısı, gerçekten her daim kalabalık oluyor, o minnacık dükkana ne kadar çok kişi geliyor. Ambiyansı harika. Afiyet olsun sizlere de.
      SEvgiler.

      Sil
  23. Çocukken giderdik. Boza sevmem ama leblebi yerdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi Vefa Leblebicisi :) O da mevcut Bozacının hemen karşısında :)
      Mazi canlanıyor gözünde insanın.
      Sevgiler.

      Sil
  24. Bu kadar İstanbul sever ve gezer biri olarak daha siftah yapmadım, ama bozayı seviyorum havalar biraz soğusun bir vefa bozacısı günü yapacağım inşaallah. Şimdilerde kış geldi mi bazen gece yine duyuyorum yanık bozaaa sesini öyle hoşuma gidiyor. Tanıştığıma memnun oldum.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidersiniz inşallah olsun, ne mutlu hatırlatabildiysem size Vefa'yı. Bozayı ben hem kış hem yaz sevenlerdenim. Tabi yazın daha kuvvetli gelebilir bünyeye :)
      Sevgiler.

      Sil
  25. Bizim sokakta da kış geceleri aynen yazdığınız gibi Booooozaaaa diye bağırırlardı, rahmetli babam çok severdi. İnşallah İstanbul'a bir gün yolum düşerse mutlaka uğramak isterim, hele Atatürk köşesi çok hoşuma gitti, Atatürk'e, Anıtkabir'e saldırıların yoğun olduğu şu günlerde içime su serpildi. Binanın mimarisi, renkleri de çok hoş. Kalemine sağlık sevgili arkadaşım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala kulağımda çınlar benim Müjde Hanım. Bozaaaa... :)
      Allah rahmet eylesin tekrar tekrar babanıza.
      Atatürk köşesi gerçekten tüylerimizi dike diken etti, çok duygulandık Ata'nın boza içtiği bardağı görünce. Yıllarca korumaya çalışmışlar bardağı başına birşey gelmesin diye. Tarih kokuyor gerçekten de. İnşallah siz de en yakın zamanda ziyaret edebilirsiniz.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  26. 6-7 ay önce ilk defa yerinde içme fırsatı buldum.Gerçekten çok güzeldi.Ayrıca elma sirkesi de çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sİrkeleri gerçekten çok güzel katılıyorum. Boza ise efsane. Afiyet olsun ;)
      Sevgiler.

      Sil