/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

22 Haziran 2016 Çarşamba

52 Cehennem Topuzu- Alabaş

Cehennem topuzu- Alabaş


İstanbul'da hiç karşılaşmadığım bir sebze: Cehennem topuzu. İlk gördüğümde mutasyona uğramış bir turp gibi görünmüştü gözüme. Sonradan öğrendim ki, İzmir Ödemiş'te bolca üretilip, ülkemizin farklı illerine gönderilen bir turp çeşidiymiş. Ege Bölgesi'nde alabaş adıyla biliniyormuş. Kıbrıs'ta ise cehennem topuzu-gulumbra olarak biliniyor.  Yurt dışında ise kohlrabi ismiyle anılıyor.


Büyüklüğü ortalama bir kavuna yakın olabiliyor. Açık yeşil ve eflatun olmak üzere iki rengi bulunuyor. Hem şalgama hem de turpa benziyor. Ancak tadı turp gibi acımtırak değil. Tarif etmesi güç ama hem tatlı bir turp yemiş, hem de elma yemiş gibi bir tat bırakıyor ağzınızda. Ayrıca hem yumru kısmı, hem de yaprakları yenebilen nadir sebzelerden biri.


Cehennem topuzu- Alabaş

Cehennem topuzu, Kıbrıs'ta genellikle, dilimlenip limon ve tuz ilavesi ile salata-meze gibi tüketiliyor. Acı bir tadı olmadığı için, sabah, öğle, akşam her öğünde yeniliyor. Yanına çakıstes zeytin de çok yakışıyor. Bu şekilde çiğ tüketilmesinin yanında, çorbasını, dolmasını, yemeğini de yapanları gördüm. Ancak ben en çok bol limonlu çerez gibi tüketildiği halini seviyorum. Gerçekten alışkanlık yapıyor, başladığınızda tabağı bitirmeden duramıyorsunuz. Daha önceden bu lezzeti nasıl tatmamışım diye üzüldüğümü biliyorum.



Cehennem topuzu- Alabaş


Cehennem topuzunun oldukça lifli bir yapısı var. Faydaları ise saymakla bitmiyor. Kuvvetli bir antioksidan olduğu için birçok kanser türüne karşı koruyucu etkisi olduğu söyleniyor.Yüksek miktarda A, B1, B2, B3, B6, C vitamini, kalsiyum, potasyum, demir ve fosfor da içeriyormuş. Sinir sistemi hastalıklarında tedavi edici özellikleri bulunuyormuş. Tansiyona, nefes darlığına, astıma, öksürüğe, bronşite de iyi geliyormuş. Böbrek taşı oluşumunu azaltıyormuş. İçeriğinde bulunan demir nedeniyle, kansızlığa iyi geliyormuş. Emziren annelerin ise sütünün artmasına fayda sağlıyormuş.


Cehennem topuzu- Alabaş

Alabaşın sindirimi turpa göre daha kolay. Mideyi rahatsız etmiyor. Ama turpgillerden olduğu için, fazla yediğinizde, gaz sorununuz olabilir, söylemedi demeyin :)

Eğer daha önce cehennem topuzunu tatmadıysanız, bir sonraki pazara gidişinizde tezgahlara daha dikkatli gözlerle bakmayı ihmal etmeyin. Hem bu lezzetle tanışın, hem de sağlığınıza olan çokça faydasından siz de yararlanın.

Sevgiler...



52 yorum:

  1. Tam benlik bir paylaşım olmuş canım, çok teşekkürler :) Şifalı otlara, sebzelere, doğal ürünlere ayrı bir merakım var. Şimdiye kadar gittim pazar yerlerinde bu sebzeye rastlamadım. Belki buralara da gelir. Şimdiden alıcısıyım :)

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sade, Faydası olduysa ne mutlu bana.
      Ülkemiz sebze meyve çeşitliliği açısından bir cennet gerçekten de. Hala üretildiğini bilmediğimiz, tatmadığımız nice sebze, meyve vardır kim bilir. İstanbul'da hiç rastlamamıştım bende. Ama kesinlikle tavsiye ederim. Görüntüsünün aksine çok hoş bir tadı var.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Bu görüntüdeki bir sebzenin yenebildigini ilk kim buldu acaba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Bey,
      Gerçekten çok güzel bir soru. Ben de merak etmedim değil. Bu acayip şeyi yiyelim de, tadına bakalım, faydasını görelim diye kim düşündü acaba? :)

      Sil
    2. Demi ama kim bu zeki insan...

      Bizim evde bu işlerle eşim ilgileniyor ama görürsem alacağım. Bu arada nerden buldun bunu derse blogunu gösteririm haberin olsun :))

      Not: sanırım aç olduğum için tadını merak ettim ağzım da sulandı ya...

      Sil
    3. Abdullah Bey, tabi ki gösterin onur duyarım, çok memnun olurum.
      Ramazan ramazan böyle paylaşımlar aslında hoş olmuyor haklısınız :) Ama ağız sulandıracak kadar güzel bir tadı var söylemeden edemeyeceğim :)
      Selamlar.

      Sil
  3. İlk defa bu sene İstanbul pazarlarında gördüm. Gerçi görmeden önce bir blogda okuduğumdan belki de vardı da ben yeni fark ettim diyorum. Çok hoşuma gitti benim de, gidip gelip yiyor insan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın! İstanbul'umda da satılıyor demek ki artık. Her yerde satılsa, herkes ulaşabilse keşke bu sebzeye Handan Hanım. Çok seviyorum bende, aynen, meyve tabağı gibi, bitene kadar bırakamıyor insan :)

      Sil
  4. Ilk defa görüyorum :) ismi daha da ilgincmis cehennem topuzu çok korkutucu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk duyduğumda dedim ki, çok mu aradılar bu ismi :)
      Sanki bildiğimiz turpgillerden bir sebze değil de, bir savaş aleti :)

      Sil
  5. bunun tadı harikadır çok severim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum tadını. Bol limonlu, hafif tuzlu nasıl lezzetli olur.

      Sil
  6. İlk defa görüyorum şu an ama adını duymuştum.Demek böle bişiymiş.Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendisiyle karşılaşırsanız muhakkak denemenizi tavsiye ederim.
      Çok teşekkürler. Sevgiler.

      Sil
  7. Farklı lezzetleri keşfetmeyi severim. Tohum sitesinde görmüştüm ama bahçe için sebzeleri çok önceden planladığım için bu yıl olmadı. Seneye denerim:) Begonvilli Ev'den sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin bahçenize bayılıyorum zaten. İnşallah güzel bahçenizde Alabaş da birgün yer bulur :)
      Kocaman Sevgiler benden. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
      sevgiler.

      Sil
  8. Ne güzel, faydalı bir paylaşım.İnşallah nerelerde satıldığını öğreniriz, merak ettim tadını.Çok çeşitli tüketilmesi daha da iyi.Teşekkürler bilgi için. Sevgilerimle canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece Ablacığım, pazarlara gelmeye başlamış, ne mutlu, daha fazla kişi tadabilecek artık bu yararlı sebzeyi. İnşallah sizin de bir gün karşınıza çıkar ve tatma şansınız olur.
      Sevgilerimle Ece Ablacığım.

      Sil
  9. Bende ilk kez görenlerdenim ve mutlaka pazara çıkınca sorup araştırıp bakmak istiyorum tadına :) Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Çok güzel bir tadı var. İnşallah gelir bulunduğunuz şehrin pazarlarına.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  10. Hanımım ben bilmiyorum ki! Çok merak ettim bak şimdi, lifli diyorsun ki vitaminleri görünce gözlerden kalp fışkıran emoji moduna geçtim. Çerezi de çok severim, pazara bayadır gitmemiştim, markette de dikkatimi çekmedi, gözlerim arayacak alabaşı =) Teşekkürler canımcım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenomenciğim, diyet yapanların favori sebzelerindenmiş bu alabaş. Hem az kalorili, hem lezzetli, hem bol lifli tok tutuyor. Yararları da cabası. Gelmiş İstanbul pazarlarında bulunabiliyormuş artık.
      Kocaman sevgiler canım.

      Sil
  11. Hanımım hiç bilmiyordum. Yaz sonu Ege'deyim inşallah, bakalım bulabilecek miyim? :) Teşekkürler süpersin <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'de bol bulunuyormuş Kırmızı rujum. Bence o pazar çıkışlarında, kendi ürettikleri yaptıkları yiyecekleri satan yerli teyze amcaları bulmak lazım. Onlarda vardır kesin. Hem biz tazecik alalım hem onlar kazansın.
      Şimdiden iyi tatiller olsun Ege'de.
      Kalbim Ege'de kaldı, aman aman :)

      Sil
  12. evet ben de pek severim.turpa göre biraz daha pahalı,ancak cehennem topu adını ilk defa duyuyorum.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada oldukça ucuz, hatta turptan da ucuz olduğunu söyleyebilirim. Resimde gördüğünüz o cehennem topuzlarının adetini büyüklüğüne bakmadan 1 TL ye satıyorlar. Sanırım yine ulaştırma-kabzımal maliyetleri giriyor devreye ;)

      Sil
  13. Ilk defa goruyorum ben de.tadının turpa benzer olduğunu düşünmüştüm fotoğrafı görünce ama tatlıya yakınmış.farklı tadları denemeyi de cok severim. Denemek lazım mutlaka bu kadar faydalıymış hem de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle daha tatlı, o turpun acımtırak tadı gelmiyor ağıza. Eğer denk gelirseniz muhakkak alın deneyin. Tavsiye ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  14. -Anne yemekte ne var? -Cehennem topuzu. -Anne ne dedim de kızdın şimdi yaa off!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle deyince bende korktum şimdi :) Zıkkımın kökü gibi birşey oldu :))

      Sil
  15. Tam kohlari diyecektim yazmissin. Burda da bolca var ama ben sevemedim pek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acaba yöresel olarak tat farkı oluşuyor mu? Bol lifli, faydalı bir sebzeymiş. Arada da olsa yemek lazım ;)

      Sil
  16. Hiç görmemiştim değişikmiş bayaa gördüğümde denemek için mutlaka alıcam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ufak ufak pazarlarda satılmaya başlanmış. Artık sıklıkla görürüz inşallah.

      Sil
  17. Ankara'da alabaş adıyla satılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahaneymiş, biz ulaşabilen şanslı kesimdeyiz o zaman Acemi Demirci. Afiyet olsun ;)

      Sil
  18. Almanlarin mutfagindan hic eksik olmayan ve burada domates biber gibi satilan birseydir. Kohlrabi'dir buradaki ismi ve TR'deki Ismini bilmiyordum, ögrenmis oldum.
    Anneme buraya ziyarete geldiginde tohumlarini alip gitmisti, köyde yetistiriyor artik kendisi ve konuya komsuya bol bol dagitiyor.

    Bak onun yapraklarindan sarma yapabiliyorsunuz, ayni kara lahana sarmasi gibi harika oluyor. Annem yapraklarini da dagitiyor konuya komsuya bol bol, bayiliyorlar:)

    Bir de burada söyle yapilir bu (ben de hep öyle severim) :

    Parca parca, dise gelecek sekilde kaynatip, üzerine besamel sosuyla, etin, patatesin yanina cok güzel gidiyor.
    Ya da patates graten yapar gibi yapiyorsunuz ayni, o da süper oluyor.

    En son mayonezli salatasini yapmistim, yine diese gelecek sekilde haslayip. Cok harika oluyor, tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhteşem bilgiler vermişsiniz Ayşe Hanım. Çok teşekkürler.
      Ne güzel hem Almanya ikliminde hem Türkiye'de yetişebiliyor olması. Yapraklarının çok faydalı olduğunu ve değerlendirilebildiğini duymuştum ama denememiştim. Tazecik olanını bulursam kesin deneyeceğim.
      Beşamel soslu tarif ağzımı sulandırdı inanın ki. Çok iyi fikir. Ben sade halini bile çok sevdim, bol limonlu çerez gibi. Her halini denemek lazım.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
    2. Anaaam mm tariflere gel, aysecim süpersin yaaa, denk gelince yapacağım, pişirme usulleri sevdiğim şekilde 😉

      Hanımım baba evindeyim, İstanbula döndüğüm de pazara gideceğim 😂😂😂

      Sil
    3. Fenocuğum, biliyorum, tadını çıkar baba evinin ;)
      Şimdiden iyi bayramlar dilerim. Öptüm kocaman kocaman ;)

      Sil
  19. İlk defa duydum ama ismini beğenmedim. Tüyler ürpetici. Ama faydaları şüphesiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adını kim koyduysa, bende ilk duyduğumda şaştım doğrusu Nilgün Hanım :)
      Sanki eski zaman savaşlarında bir silah adı gibi :)

      Sil
  20. Bir İzmir li olarak otlu yiyecek çeşitlerine meraklı olduğum için alabaşı iki defa denemek amaçlı aldık turptan daha acısız zeytin yağı limon karışımında sade hali pek tutulmasa da bizim evde faydasından dolayı bende rende yapıp marul salatasına karıştırıyorum lezzeti daha farklı oluyor .E.sen kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Evimin Güncesi,
      İzmir de sıklıkla bulunabilen bir sebze olduğu için şanslısınız. Biz sadesini de çok sevdik ama tabi zeytinyağ limon tuz daha da güzel oluyor. Salatanın içine eklemek güzel fikir.
      Her zaman beklerim kocaman sevgiler.

      Sil
  21. ilk defa sizden duyup gördüğüm bir sebze :D ilginçmiş hakikaten, paylaşımınız için teşekkürler =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bir gün denk gelir de tadına da bakarsınız. Tadı da değişik gerçekten.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  22. Ah hanfendicim :) bu yok ki buralarda *-*
    sayende değişik sebzeler öğreniyoruz . Kıbrıs Ateşemizsin sen bizim <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Demir Hanımcığım.
      Ben de görmemiştim, ama görsem de birşeye benzetip de satın almazdım heralde. Ama artık satılmaya başladığını söylüyorlar. Takipte olmak lazım ;=)

      Sil
  23. Ben de birkaç yerde rastladım alabaşa ancak nasıldır bilmediğimden pek elim gitmemişti.
    Çerez gibi yeniyorsa kesin sevilir bizim evde. Bir daha görürsem alacağım.
    Teşekkürler bilgi için, Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim kesinlikle. Ben ilk yiyeceğim zaman, bir kerelik deneyelim diye almıştım. SOnrasında müdavimi oldum diyebilirim. İnşallah sizin de damak tadınıza uyar.
      Rica ederim. Sevgiler.

      Sil
  24. Yanıtlar
    1. Gerçekten de korkutuyor. Kim verdiyse bu ismi artık :)

      Sil