/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

16 Kasım 2015 Pazartesi

49 Kitap Otomatı- Büyük İstanbul Otogarı

Kitap Otomatı

Benim için yolculuğun vazgeçilmez arkadaşlarından biridir: Kitap. Bir yandan hızla akıp giden yola bakarken, diğer yandan heyecanla kitabımı okurum, kahvemi içerim. Geçtiğimiz hafta İstanbul' dan Çanakkale'ye gitmek üzere, Pamukkale Turizm'den rezervasyon yaptırdık. Esenler, Büyük İstanbul Otogarı'na vardığımızda, Pamukkale Turizm'in bekleme salonunda çok hoş bir sürpriz karşıladı bizi : Kitap Otomatı. İçecek ve bisküvi otomatlarının hemen yanında bu otomatı görmemem mümkün değildi, farkettiğimde de yüzümde kocaman bir gülümseme oluştu.

Kitap Otomatı

Kitap otomatı bildiğimiz içecek- yiyecek otomatı mantığıyla çalışıyor. 5 TL- 10 TL- 20TL 'lik kitaplardan istediğinizi seçtikten sonra kabul edilen paralarda ödemeyi yapıyorsunuz. Kitabın numarasına bastığınızda, otomat aşağı atıyor ve alttaki kapağı itip kitabınızı alabiliyorsunuz. Böylelikle uzun bir otobüs yolculuğunda, en iyi arkadaşınız da yanınızda oluyor.  Benim rastladığım otomatta, Dünya Klasikleri, Best Seller, İngilizce Dil Kartları, Kişisel Gelişim Kitapları'ndan seçenekler mevcuttu.


Kitap Otomatı

Bu otomatlar ne zamandır otogar acentelerinde bulunuyor, ya da Pamukkale Turizm dışındaki acentelerde bulunuyor mu bilmiyorum.  Ama yaygınlaşması, belki metrolarda, tramvay duraklarında, mesela Taksim ya da Beşiktaş Meydanı'nda görebileceğimiz günler yakın olur inşallah.

Çanakkale-Biga Kütüphane Durak

Yolculuğumuz bittiğinde, Çanakkale Biga'ya vardık. Şehir içindeki otobüs durağının önünden geçerken, Kütüphane Durak yazısı dikkatimi çekti. Durakta cam kapaklı bir dolabın içinde kitaplar bulunuyordu. İsterseniz durakta otobüs beklerken kendinize bir kitap seçin ve okumaya başlayın, isterseniz otobüs geldiğinde kitabınızla ayrılın ve bitirdiğinizde yine kütüphane duraklardan birine bırakın ki başkaları da okusun. Bu uygulamaya tam anlamıyla Ba-yıl-dım. Biga Belediyesi, gerçekten de takdir-e şayan bir hizmet sunmuş. Bu hizmete destekte bulunmak isteyen herkesten de, kullanılmamış ya da ikinci el farketmez, her türden kitabı kabul ediyorlar.

Çanakkale-Biga Kütüphane Durak

Bir dönem Beyoğlu'ndaki İş Bankası Yayınları ile Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü Seyyar Kitap projesi vardı. O yayınlardan birçok kitap okuyup, tekrar aldığım yere bırakmıştım. Umarım hala devam ediyordur. Ülkemizde bu uygulamaların yayılması, kütüphane durakların, seyyar kitap noktalarının çoğalması, elbetteki okumaya teşviki arttıracaktır. Umarım eskiden sigara satılan ve her durakta bulunan otomatlar (çok şükür ki sigara yasağı geldi ve kalktı), artık kitap otomatlarına dönüşür.

Sizin yaşadığınız şehirlerde de böyle güzel uygulamalar var mı?

Sevgiler...









49 yorum:

  1. Bu iki uygulamada gerçekten çok güzel. Umarım yaygınlaşır ve her yerde karşımıza çıkar. :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah. Önünden 100 kişi geçse, biri bile baksa ve içinde okuma aşkı uyansa yeter. Daha ne olsun.

      Sil
  2. aaaa bak bu istanbuldakinin önündeki bankta içerde işte de mi çok oturdum baktım o kitaplaraa :) heey sen izinde misin tatilde misiiin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Deep, senin oturduğun yer ile aynı diye tahmin ediyorum. Bir süre tatildeydim, gerçi tatil, bizde memlekete dönüş oluyor :) İstanbul'uma özlemi giderdim, eşim de Çanakkale'ye. Döndük kürkçü dükkanına :))

      Sil
    2. istanbulda nerdeeee ailen yaaa ne tarafta yani semt filan nereleri gezdin yaa sölesenee bi deee :)

      Sil
    3. İstanbul kazan ben kepçe, Arnavutköy'den(3.köprünün oradaki) karşıda Kartal- Gebze'ye kadar gezerim her seferde. Bizim herkes İstanbul'da. Evimiz, Avrupa Yakası Z.Burnu-Bakırköy mekan :)
      Sen de İstanbul'dasın diye biliyorum ben, doğru mudur?

      Sil
    4. eviniz güzel yerdeymiş. kartal gebze hiç gitmem yaa. o tarafta kadıköy moda bi de üsküdar yetiyo bana. :) ben büyükdere caddesi insanıyım. hani şu taksimden taa levente maslaka giden. nişantaşı maçka tarafında yaşıyom ben dee avrupa yakacıyım. anadoluya biz taşra diyoz kikiki. sayfiye yeri filan diyoz :) eskiden oralar istanbul bile değilmiş ya. sadece haliç tarafı istenbulmuş. bi de beyoğlu varmış. hepsi bu. :)))

      Sil
    5. Büyükdere Caddesi, bilmem mi Deep :) Kıbrıs'a gelmeden önce, oralarda çalışıyordum ben. Şişli/Mecidiyeköy/Fulya. Yıldız Teknik'de de okuyunca o civarlar bizden sorulurdu bir ara :) Asıl siz güzel yerde oturuyormuşsunuz.
      Anadolu yakasında sevdiğim bir iki yer vardır, Beykoz gibi, onu da çok aramam ille de gideyim göreyim diye. Biz Avrupacıyız :))

      Sil
  3. muhteşem bir fikir keşke her yerde olsa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke. Umarım yaygınlaşır. Sık sık karşımıza çıkar.

      Sil
  4. Hem otogardaki hem de duraktaki kitap dolapları çok iyi düşünülmüş.Keşke İstanbul'da da olsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bu duraklar İstanbul'da ve tüm illerde de olsa, ama milletimiz faydalansa, zarar vermese...

      Sil
  5. bayıldım keşke her yerde olsalar ve insanımız kıymetini bilse :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de. Ufak bir maliyetle yapılabilecek bir çalışma. Ama yapılanın da kıymetini bilmek ve katkı sağlamak en önemlisi.

      Sil
  6. Harika! :) Yurtdışında çok var bunlardan, bizde de olması çok güzel. Sıklaşır umarım... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Ufak bir araştırma yaptığımda yurt dışında yaygın olduğunu gördüm ben de. Bizde de sıkılaştırılsın inşallah.

      Sil
  7. Uzun uzun yazdım gönderilmedi yorum iyi mi :))
    Uygulama şahane sayılarını da artırıp okuyucu kazanmaliyiz ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten mi? Üzüldüm yorumunuzun gelmemiş olmasına :( Ama var olan yorumunuz yeter teşekkür ederim.
      Umarım artar bu uygulamalar. Milletimizin özellikle gençlerimizin çok ihtiyacı var.

      Sil
  8. Yolculuklarda kitap okuyamıyorum malesef. Baş dönmesi oluyor. Fakat kütüphane durak güzel fikir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, bir dönem gözlerim ile ilgili problem vardı. Bırakın yolculuğu, normalde bile biraz fazla kitap okuyayım, başım dönerdi. Şimdi düzeldi çok şükür. Her ortamda okuyabiliyorum :)

      Sil
  9. Bu fikre bayıldım , gerçekten harika ! İnşallah yaşadığımız şehirlerede sıçrar ve ülkemizde yayılır bu uygulama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz.

      İnşallah. Ne kadar güzel olurdu. Her yerde bir kütüphane... Herkes okusa, okuyan bir toplum olsak.

      Sil
  10. Merhaba;
    Çok çok şahane bir fikir bu otomatik kitaplar. Keşke parklara bahçelere her yere yapsalar. Hani bir ara okuduğumuz kitapları başkaları da okusun diye nerede bitirirsek orada bırakma kampanyası olmuştu, o da ne harika bir şeydi. Pek çok kişi uyguladı ve hala uygulayanlar da var. Hatta biz postayla bile birbirimize kitaplar yolluyoruz okuyalım diye. Kitaplar hayatın ta kendisi. Otogarda havaalanlarında bulunması çok güzel ve gerekli de. Çerez kitaplar olur daha çok ve kolayca okunabilir yolculuklarda. Umarım her yere sıçrar..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğba Hanım,
      Ne güzel aktarmışsınız. O kitap kampanyasına ben de katılma fırsatı bulmuştum. Ne kadar güzeldi, bir önceki bırakanın notları da ulaşmıştı elime, kitapla birlikte. Ortak paylaşımda bulunarak, aynı kitabı okuyup düşünmek çok hoş bir duygu. Ben uzak kaldım, başka bir şehirdeyim şimdi, belki hala devam ediyordur. (Ya da devam ediyor olmasını umut ediyorum) Konusu önemli değil bence, insanlar yeter ki okusunlar. İster roman, ister kişisel gelişim, ister dini kitap, ister çocuk kitabı... Umarım dileklerimiz gerçekleşir.
      Sevgiler...

      Sil
  11. Maalesef yok bizde. (Ankara'dayım)hiç görmedim. Keşke olsa. Kitap otomatı da çok hoş bir fikir, otobüs durağındakiler de. Yalnız otobüs durağında kitaba dalıp otobüsü kaçırmak da var:))))
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkentimizde olmaması üzücü. Bazen büyük şehirlerde değil de, küçük ilçelerde böyle güzel aktiviteler daha çok oluyor. Sanırım büyükşehir belediyelerimiz daha "büyük" konuları düşünmekten bu konulara sıra gelmiyor.
      Kitaba dalıp otobüsü kaçırdığım hiç olmadı ama, kitaba dalıp, otobüsteyken ineceğim durağı kaçırdığım çok oldu. Biraz yürüyüş iyidir :)))
      Sevgiler...

      Sil
  12. Şu an olabilen tüm rotalarda Pamukkale ile seyahate karar verdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) İşte bir güzel iş yapmak nasıl da güzel anılmaya sebebiyet veriyor. Bedavadan reklam oldu Pamukkale'ye.

      Bu arada şaka maka, çok iyiydi otobüsleri. Pamukyol diye adlandırdıkları otobüsleri var. Koltuklar 1.5 kişilik ve geniş, ekran, film, tv bağlantısı zaten var. Bir de koltukların arasına bildiğiniz fiş girişi koymuşlar. Bilgisayar şarjı falan rahatça takılabilir artık. Ben zaten bir daha ki yolculukta saç düzleştireceğim :) Hatta evdeki ütüleri götürüp, ütülemeyi de düşünüyorum :))))

      Sevgiler..

      Sil
  13. Yanıtlar
    1. İnşallah, keşke bu güzel örnek olacak olaylar çoğalsa, daha çok okuyan bir toplum olsak..

      Sil
  14. Harika bir şeymiş! Ama yaşadığım şehirde hiç görmedim maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten harika, gördüğümde yüzümde koca bir gülümseme oluşmuştu...
      Sevgiler.

      Sil
  15. Bu Otomat bi harika olmuş gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ulaşabileceğimiz daha çok noktaya konulsa, mesela yeni çıkan kitapları otomatlardan takip edebilsek ne güzel olurdu.

      Sil
  16. Kütüphane fikri harika! Aslında masraflı bir şey de değil, bir durak seçilip birkaç kitap bile bırakılabilir..
    Benim oğlumdan sonra kitap sayım yokoldu ;( nasıl canım çekiyor anlatamam.. Umarım başlarım yine, Kore Fenomenini'nin paylaştığı Kafes'i fena gözüme kestirdim :)

    Okuduktan sonra bırakma dönemsel olmamalı bence de, devam etmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Yeter ki desteklensin bu fikirler, herkes okusun.
      Prensinizi öpün benim için. Onlar herşeyimiz, inşallah fırsat bulur okuma seanslarınıza başlayabilirsiniz.
      Kore fenomeninin yazısını ben de okudum bugün. Bir Stephen King'ci olarak ben de seveceğimi düşündüğümden almaya karar verdim. Hadi inşallah sonunu tez zamanda getiririz kitabın :)
      Sevgiler...

      Sil
    2. Hı hııı hııım ben geldim madem adım geçmiş, dedikodu olmasın, kurtarayım sizi ;) Sondan başa doğru gideyim temennin inşallah gerçekleşir de seyyar dolaplar artar! Kitap otomatlarına bende bayılmıştım ama seyyar dolap olayına ayrı bayıldım, ne hoş! Yolculuk esnasında kitap okuyamayan tipler vardır ya işte ona bende dahilim, midem bulanıyor hemen çok gıcık yaa! Kitapla yolculuk ve kahve ne güzel olurdu halbuki :( Güzel bir paylaşımdı İstanbul Hanımefendisi, ellerine sağlık, sevgiler, saygılar ;)

      Sil
    3. Hoşgeldin Kore Fenomeni,
      Ne iyi ettin geldin. Bi ara lafın geçince seni etiketlemeyi düşündüm ama nasıl oluyor bilemedim. Sandım burasıda facebook, instagram :))) Bazen benim de midem bulanıyor maalesef. Özellikle ışık az ise, sanırım gözlerim çok yoruluyor ve başım ile mideme vuruyor.
      Dün Kağıt Salıncak'ın paylaşımında vardı. Tramvayda Saygı değer tarihçi Ferit Erden Boray ile karşılaşmış. Kitap okuduğunu görünce, bu ülkede okuyan %7'lik kısma giriyorsun demiş. Ne mutlu...
      http://kagitsalincak.blogspot.co.uk/2015/11/uzak-dogu-mutfagi-deneme-2-ve-yasamdan.html
      Her yerde okuyan, çokça okuyan bir toplum olmak dileğiyle...
      Sevgiler...

      Sil
    4. Hoşgeldin fenooomen ;)))) dedikodu zevkimiz yarım kaldı ama olsun :D
      Sormayın! En güzel kitap okunan zaman yolculuk olduğu halde ben de 2 satır okuyamam bulantıdan!! Küçüklüğümden beri böyle ;(( çok imrenirim okuyabilenlere!!
      Her yolculuk bir kitap bitirtir çünkü.. Keyfi de ayrıdır!

      Kağıt salıncağı ben de takipteyim bakayım (yeni dedikoduya geçtik hanımefendi ;D).

      Gerçekten etiketleme yapabiliyor muyuz ben de çok istiyorum ama olabiliyor mu bilmiyorum?

      Sil
    5. Ben de geçen ay eve giderken görmüştüm bu otomatı Pamukkale Turizm'de ve bayılmıştım. Her yere yapılmalı gerçekten de ve fiyatlarda makuldü. :)
      Aslında ben de, otobüs yolculuklarında kitap okuyamam. Maksimum yarım saat okuduktan sonra, araba tutmaya başlar. Ama tramvayda okuyabiliyorum, tabii oturacak ya da tutunacak yer bulabilirsem :D O gün de, oturduğum ve okuduğum güne denk geldi, tesadüf işte :))

      Sil
    6. Dağınık Anne bulamadım maalesef öyle bir özellik, gidip "senden bahsediyoruz haberin ola" diyebiliyorum ancak :)
      Kağıt Salıncak; vallahi çok güzel olmuş, çok iyi denk gelmiş. Bilmem mi o tramvay, metrobüste yer bulmanın ne zor olduğunu. Havasız insan araçları :)

      Sil
    7. Hahaa 'havasız insan araçları' çok iyiymiş :D çok güldüm :D

      O zaman gidip kendimizi ispilemeye devam! Başkası da yazmamış olmuyor heralde :))

      Sil
    8. Dağınık Anne,
      Aynen, bloggerın açığını eksiğini bulduk. Bir ağız tadıyla mimleyip etiketleyemiyoruz :)
      Sevgiler.

      Sil
  17. Kitap durak Kayseri'de de var ama maalesef hiç kitap olmuyor içinde.Iyi tarafından bakayım diyorum.Demek ki Kayseri halki okuyor ya daaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne güzel, çok sevindim en azından böyle bir projeye başka şehirlemizde de girişilmiş. Biz iyi düşünelim.Tüm kitaplar şu an okunduğu için boş kalmıştır orası. Toplumumuzun okuma oranı artıyor maşallah.
      Kötü ihtimalle de, kitapları zarar vermek için alan insanlar da en azından ne bu diye kapağını okumuştur. Fayda faydadır.
      Sevgiler.

      Sil
  18. Evvet Kayseri de tramvay duraklarında var kitaplar genellikle çocuk kitapları oluyor ama yine de güzel :))
    Otomat işi ayrı güzelmiş ama ya kitabını mı unuttun tak alırsın bi tane gidene kadar okursun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel Kayseri'de de olması. Başka şehirlerimizde de olduğunu öğrenmek çok sevindirdi beni. Çocuk kitabı da olsa, tamamen boş kütüphane duraktan daha iyidir:)
      Gerçekten de otomatı gördüğümde, aynı durumdaydım, hemen aldım bir kitap, oh miss..
      Sevgiler.

      Sil
  19. Burda da (Almanya) kitap duraklar var ama hep eski kitaplar. Kullanmadım hiç kütüphanelerde seçeneklerim daha cok oluyor diye.

    Kitap otomatik cok iyi fikir her yere yapılmalı. İsviçre'de Havalimanlarında Çicek otomatları oluyor bir de havyar otomatı görmüştüm
    Abudhabide de değerli tas ve altın otomatı vardı. Herkes neyebdeger veriyorsa onu koyuyor demek ki. Ama otogarlara havalimanlarına benzer uzun yola çıkacağımız yerlere kitap otomatı ne iyi olur.

    En son uzun yol giden uçaklarda gazete veriyorlar da neden kitap vermiyorlar Çıkışta geri bırakırız diye düşünüo yetkililere sormuştum ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel ki birçok ülke görüp, gözlemlemişsiniz. Bizdeki kitap duraklarda da genelde eski kitaplar gördüm, ya da çocuk kitapları. Açıkçası bestseller de beklemiyordum, bu bile büyük gelişme ülkemiz için, ne mutlu.
      Çiçek, havyar, altın otomatı fikirleri ne kadar ilginçmiş. Bizde olsa altın otamatını hırsızlıklara karşı nasıl korurlar o geldi direk aklıma :) Sizin yorumunuzu okuduktan sonra bu saydığınız otomatların görsellerini inceledim. Çok ilginç daha çok öğreneceğim şeyler var.
      Uçaklarda kitap gerçekten güzel olur. Ben travel dergilerini de çok seviyorum. İnşallah gereken önem artarak devam edecektir.
      Teşekkürler, Sevgiler...

      Sil