/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

19 Ekim 2015 Pazartesi

39 Patatesin En Yakışıklı Hali: Hasselback Patates


Şu mübarek patatesin her hali ayrı bir güzel. Ama en çok da, bir kumpir bağımlısı olarak fırın halini seviyorum. Bir sebze her yemeğin yanına yakışır mı? Kızartması, haşlaması, fırında pişirilmişi... Balığın yanına ayrı güzel, etin yanına ayrı, bezelye yemeğine de yakışır, başlı başına yemek de olur. Patates, köfte ise başlı başına bir klasik...


Hasselback Patates
                         

Fırında Sarımsaklı Patates
                       
İsveç Mutfağında, şahane bir sunumla hazırlanıyor : Hasselback Patates. Bu adıyla oldukça havalı, görüntüsüyle de bu havayı fazlasıyla hakediyor ama Nam-ı Değer, Sarımsaklı Fırın Patatesimiz o... Bir kaç ufak süsleme hareketi ile, yakışıklı bir patates sunumuna dönüşüyor. Sonrasında neyin yanında yenmesi sizin isteğinize kalmış: İster sebze haşlaması ile görsel bir tabak hazırlayın, ister köfteyle ya da et-balık ile sunun, ya da başlı başına bu güzelliğe hakkettiği yeri verin...

Yapılışı oldukça basit. En önemlisi uzun, enine hafif yayvan ama çok kalın olmayan patatesler seçiyoruz. Kuzey Kıbrıs'ta bu konuda çok şanslıyım, kırmızı topraklı, iri patatese çok rahat ulaşabiliyorum ve hızlı da pişiyor. Patatesleri, kabuklarını soymadan fırça yardımıyla hiç toprak kalmayana kadar suyun altında fırçalıyoruz. En önemli nokta düzgün aralıklarla patatesi, alttan 1 cm kalacak şekilde dilimlere ayırmak. Dilimlerken tamamen kesmiyoruz ki, piştiğinde patates bir bütün halinde kalabilsin. Sarımsakları ince ince kesip, 2 yemek kaşığı tereyağ ile tavada 5 dakika pişiriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aldığımız patateslerin dilimlerinin aralarına, pişirdiğimiz sarımsaklardan yerleştirip, üzerine tereyağını pay ediyoruz. Ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişmeye bırakıyoruz.

Hasselback Patates
Malzemeler:

Kişi sayısınca patates
2 Yemek kaşığı + 1 yemek kaşığı tereyağ
3 diş sarımsak
1 dal taze biberiye
tuz, karabiber, pul biber
                    
Hasselback Patates
               
Hasselback Patates
                           
Hasselback Patates
                           
Patatesin pişmesi turbo fırında yaklaşık 50 dakikayı buluyor. Piştikten sonra, tavada 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ ile 1 dal biberiyeyi 5 dakika kadar çeviriyoruz. Burada amaç, biberiyenin o müthiş aromasının tereyağına geçmesi. Pişen patatesleri fırından çıkarıp, üzerine önce tuz, karabiber, pul biber serpiyoruz. Sonra, biberiyeli tereyağını patateslerin üstüne paylaştırıyoruz. Üzerine ise rendelenmiş kaşardan 1 tutam serpip, tekrardan fırına veriyoruz. Bu aşamada fırını kapatabilirsiniz çünkü fırının iç ısısı kaşarın erimesine yetecek. Fırında 5-10 dakika kalan Hasselback Patates, nam-ı değer yakışıklı fırın patatesimiz yemeğe hazır...

Fırında Sarımsaklı Patates
                 
Ağzınızın suyunu akıttıysam, kusura bakmayın :) Yazarken bile tekrardan canım çekti, akşama menüm belli :) Sizlere de afiyet bal şeker olsun...

Sevgiler...


Hediyeli Blog Keşif Etkinliğime henüz katılmadıysanız, geç kalmadınız, hadi buyrun, işte burada...

Hediyeli Blog Keşif Etkinliği

http://istanbul-hanimefendisi.blogspot.com.tr/2015/09/hediyeli-blog-kesif-etkinligi.html





39 yorum:

  1. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Siz de deneyin mutlaka, çok beğeneceğinizi umuyorum.
      Sevgiler..

      Sil
  2. offf off çok lezzetli gözüküyor. Bizde ailecek tam bir patates koliğiz. :) O yüzden bu lezzete bayılırız. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah beğenirsiniz. Aslında bildiğimiz fırın patates. Süsleyince kendini bir şey sanıyor :)
      Sizlere de afiyet olsun.
      Teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, deneyince siz de seversiniz inşallah.
      Kocaman sevgiler...

      Sil
  4. alla allaaaa, taam, denerim bunuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep,
      Aslında çok basit, fazladan bir sarımsak kavuruyoruz oluyor bitiyor.
      Beğenirsin inşallah.
      Sevgiler...

      Sil
  5. Görüntü şahane gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım.

      Beğenirsiniz inşallah, böyle fırın patates ile kızartma arası bir tat oluyor. sarımsak, baharat ve biberiye aroması da cabası...


      Sevgiler...

      Sil
  6. Bu patates pek hovarda bizim eve de gelir benim gönlümü de çalar.. bende onu çok seviyorum akşama yemekte ona bi tercih yapmasını istiycem "Ya o ya ben SEÇİMİNİ YAP"
    Bu güzel resimlere bi iki satır hikaye yazayım dedim =))
    ┼┼┼████┼┼░┼█████┼████┼┼┼┼┼┼┼┼┼████┼┼┼┼┼┼ ┼┼┼████▓┼░┼████▓┼████┼┼┼┼┼┼┼┼┼████┼┼┼┼┼░ ░┼██████┼┼┼┼████┼▒███┼▓█████▓┼┼███████▓┼ ┼┼██┼████┼┼┼███▓┼▒███┼██┼┼███┼░████████┼ ┼████████▒┼┼███▓┼▒███┼┼┼█████┼┼███┼░███┼ ░██▒█▒████┼┼███▓┼▒███┼███┼███░░███┼▒███┼ ███▒┼▒█████▓████▒████▒███████▒████▒████...▒
    ♥ ...ALLAH ♥ AŞKI ♥ İLE ♥ SULANAN BAHÇENİN GÜLÜ ♥ SOLMAZ ! ♥

    Selam ve Dua ile :)


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem Hanım,
      Ne güzel bir yorum olmuş bu böyle. Rabbin Adıyla...
      Allah Aşkı İle Sulanan Bahçenin Gülü Solmaz...
      Çok sevdim, çok teşekkür ederim. Bayılırım ben de patatese, kızartması, haşlaması, püresi, fırını... Yakışıyor mübarek herşeye :)
      Sizi seçecektir o hovarda bence :))

      Sevgiler...

      Sil
    2. Bana bıraktın yani =))))

      Sil
  7. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Siz de yapın, inşallah çok beğeneceksiniz.

      Kocaman sevgiler... Duru'yu öpün benim için...

      Sil
  8. Çok leziz, dünya mutfaklarında da çok trend patatesin bu halini patlıcan arası domates kaşar eşliğinde de kullanıyorlar, ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enteresanmış, bizim karnıyarık gibi birşey yapıyorlar aslında.. Lezizdir eminim.
      Çok teşekkür ederim. Siz de deneyin beğenirsiniz inşallah..
      Sevgiler..

      Sil
  9. Patatesin her halini severim gerçekten çok güzel görünüyor :) ellinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Bayılırm bende patatese, türlü türlü herşeyle de gider.
      Sevgiler..

      Sil
  10. Off muhteşem görünüyor. ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Hanım,
      Çok teşekkür ederim. Tadı da bir o kadar muhteşem görünüyor. İnşallah siz de beğenirsiniz.
      Sevgiler...

      Sil
  11. Eminim tadı da görünüşü kadar güzeldir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patates sever olarak çok güzel oluyor canım. Sen fırın yemeklerini yapmayı seversin :) inşallah bunu da beğenirsiniz eşinle, tavsiye ederim.
      Sevgiler..

      Sil
  12. Çok severim ve bunu da yaparım. Çok pratik. Elinize sağlık. Uzun süredir yapmıyordum şimdi iyi oldu aklıma geldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nilgün Hanım. Gerçekten çok pratik ve lezzetli. Afiyet olsun sizlere de.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Kolay ama enteresan bir tarif! Hiç duymamıştım. En kısa zamanda deneyeceğim. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyimli Anne,
      Çok teşekkür ederim. Gerçekten kolayca yapılıyor ama görüntüsü ve lezzeti şahane oluyor. İnşallah siz de beğenirsiniz.

      Sevgiler.

      Sil
  14. patatesin her türlüsüne hasta ama kumpiri hiç sevmeyen hatta patatesi bu kadar severken kumpiri niye sevmedim ki deyip inatla her çeşidini deneyen gene de bir türlü sevemeyen denişik biri olaraktan ,görüntüye de bayılaraktan elinize sağlık diyorum..bu tarifi de bi ara denemiş ama yapamamış biriyim tekrar deneyeceğim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Ne hoş sizi bloğumda görmek, çok teşekkür ederim ziyaretiniz için, kaçırmadım hemen takibe aldım sizi.
      Kumpir acaba çok karışık şeyler konuyor içine diye mi sevmiyorsunuz? Annem sadece terayağlı ve kaşarlı yer mesela. Bu arada bloğunuzda o maharetli işleri yaptığınızı gördükten sonra, tarifi yapamamış sözünüzü tevazu olarak kabul ediyorum. Eminim ki çok güzel olacaktır yaptığınızda.
      Sevgiler..

      Sil
  15. Blogunuzu yeni keşfettim :) Patatesi çok severim tarifi tez vakitte denemeye çalışacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Gül Hanım,

      Çok teşekkür ederim, eminim çok beğeneceksiniz, tavsiye ederim.

      Sevgiler.

      Sil
  16. Ne güzel bir blog :) bu patatesi ilk gördüğümde de çok beğenmiştim. o günden beri de aklımda. siz hatırlatınca yapasım geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Teşekkür ederim. Çok severim ben de kendilerini patatesin :) Yapınca beğenirsiniz inşallah.
      sevgiler..

      Sil
  17. hımm birçok yerde görmüştüm ben bu tarifi ama bir türlü deneyemedim. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık ben de en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hoşgeldiniz. Deneyin, benim çok severek yaptığım ve sunduğum bir tariftir. Umarım siz de beğenirsiniz.
      Sevgiler.

      Sil
  18. Çok güzel gözüküyor reklamlardaki gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yaptım çok beğendiler reklama koydular :)) İşin şakası tabi ki... Teşekkür ederim.

      Sil
  19. Patatesi o kadar çok severim ki hiç bir şekilde yiyemezsem haşlar biraz da baharatlar öyle yerim. Eşim yemeklerin içinde et sever bense patates :) Tarif ve görseller harika :) En en kısa zamanda deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  20. Patates büyük bir nimet. İyi kötü sevmeyen yoktur heralde, haşlamayı sevmeyen, kızartmasını sever, onu sevmeyen kumpirini. Bu tarifi biz çok seviyoruz ailecek. Habersiz misafire de çok yapıyorum. Hem görseli güzel oluyor, hem de çok emek vermiş gibi bir görüntü/lezzet ortaya çıkıyor.
    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil