/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

3 Eylül 2015 Perşembe

29 Çikolatalı Dilim Pasta - (Doyuran Pasta)

Çikolatalı Dilim Pasta (Doyuran Pasta)

Pastanelerde "Doyuran Pasta" adında yoğun çikolatalı, renkli kağıtlara sarılmış, dilimli pastacıklara hiç rastladınız mı? Küçüklüğümün hayallerini süsleyen pastalardı onlar. Bir o, dilimli çikolatalı pastacıkları severdim, bir de şeffaf plastik bardaklarda iki renkli puding kuplarını :)

Ailemden görüp öğrendiğim ve sürdürmeye özen gösterdiğim güzel bir geleneğimiz var: Misafirliğe giderken, kendi el emeğinizle hazırladığınız yiyecekleri götürmek. Bazı zamanlarda elbette olmuyor, hazır pasta, baklava vb. alıp gidiveriyoruz. Ama çoğunlukla, hele hele ilk kez yemeğe gideceğimiz bir evse, hemen bir şeyler hazırlamak için mutfakta buluyorum kendimi.

Geçen hafta bir arkadaşımızın evine ilk kez davetliydik. Zaman kısıtlıydı, hemen yapabileceğim, sunumu güzel, yapılışı pratik, tadı lezzetli bir tarife ihtiyacım vardı. Ben de Yalancı Doyuran Pasta yapmak üzere işe koyuldum. Yalancı diyorum çünkü gerçeği kek ile yapılıyor, benim tarifim ise petibör bisküvi ile... Biraz mozaik pastayı andırıyor aslında. Bu pastayı hazırlamak 5 dakika, donmasını beklemek ise 25 dakika. Yani son halini alması ve sunum için sadece yarım saate ihtiyacınız var. Yapımı ise şöyle:


Çikolatalı Dilim Pasta İçin Malzemeler:

1,5 paket petibör bisküvi (1 paket 175-200 gramdır)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
1 su bardağı süt
Damla çikolata
İsteğe bağlı üzüm, ceviz, fındık vb.
Üzeri için 100 gr  kuvertür (Bitter çikolata da olabilir)


Çikolatalı Dilim Pasta
Yapılışı: 1.5 paket bisküviyi tamamen un haline getirmeden, mikserde parçalıyoruz. Ağıza hafif bisküvi gelince daha lezzetli oluyor, o nedenle tamamen un haline getirmiyorum. Üzerine pudra şekeri, vanilya, kakao, tereyağ, süt ve isteğe bağlı damla çikolatayı ekliyoruz. Kaşık veya el ile tüm karışımı karıştırıp, hamur haline getiriyoruz.

Çikolatalı Dilim Pasta
Çikolatalı Dilim Pasta
Çikolatalı Dilim Pasta
Karışımı streç film üzerine döküp, streç ile yuvarlak şekil veriyoruz. Bu haldeyken buzdolabının derin dondurucu kısmında en az yarım saat bekletiyoruz.. Derin dondurucuda  bekleyen pasta kolay dilimleniyor ve çikolataya batırırken, dağılmamış oluyor.

Çikolatalı Dilim Pasta
Kuvertür çikolatayı mikrodalgada ya da benmari usulü eritiyoruz. Derin dondurucudan çıkardığımız pastayı 1 parmak kalınlığında, tıpkı ekmek dilimler gibi dilimleyip, üzerilerini sıcak çikolataya batırıyoruz. Çikolataya batırılan dilim pastalar artık cupcake kağıtlarına konulmaya ve süslenmeye hazır. Ben fıstık ile süslemeyi tercih ettim.

Çikolatalı Dilim Pasta (Doyuran Pasta)
Çikolatalı Dilim Pasta (Doyuran Pasta)

Çikolatalı dilim pastalar hazırlandıktan sonra artık derin dondurucuda değil, buzdolabının üst kısmında bekletilebilir.

Çikolatalı Dilim Pasta (Doyuran Pasta)
Çikolatalı dilim pasta yoğun çikolata lezzetinde ve doyuruculuğunda olduğu için doyuran pasta demişler. Zaten ne kadar severseniz sevin 2 dilimden fazla yiyemiyorsunuz, kakaonun yoğun aroması hissediliyor :)
Siz pastanelerdeki doyuran pastaları sever miydiniz?
Sevgiler.


29 yorum:

  1. Okurken bile canım istedi.Ellerinize sağlık, görüntüsü aynı dışarda satılanlar gibi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay keşke ikram edebilme şansım olsaydı size. Çok teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  2. çoook şirin blogun gerçekten de .tatlılarla açılış yaptık pastayla :) kilo aldırma bize amanin :) sevgiler <3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)
      Çok teşekkür ederim, beğendiğinize çok sevindim. Yok yok almayız kilocuklar, herşeyden azcık azcık tamamdır ;)
      Sevgiler.

      Sil
  3. Akşama ben de yapmayı düşünüyorum. Sizinki gibi güzel olur inşallah, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah olur, çikolatayı, kakaolu tatlıları seviyorsanız, beğeneceğinize eminim. Elinize sağlık şimdiden.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Denemenizi tavsiye ederim. Hem çok pratik hem de ikram ettiğim misafirlerim, altını browni sandılar. Değişik oluyor bu şekilde sunumu yapılınca.
      Sevgiler.

      Sil
  5. yillardir yapmadim mozaik pasta , bak hatirlattin simdi bi ara cupcakelerden vakit bulursam bunu da denemek istiyorum. keske butun gun mutfakta olsam pasta tatlilarla ugrasssam, ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sultan Hanım,
      Çok basit bir pasta. Benim tembellik yaptığım zamanlarda kurtarıcım oluyor. Keşke hep pastalarla uğraşma şansımız olsa, hatta hayalimdeki butik pastaneyi açabilsem diyorum ben de. Bakalım hayat bize ne gösterecek :)
      Herşey gönlünüzce olsun.

      Sil
    2. bende pasta fabrikasında çalışıyorum hep pasta yapmaya niyetleniyorum sonrasında ise ya zaten şirkette yapılıyor ne uğraşıcam deyip yapmıyorum. Umarım en kısa sürede butik pastane hayalinizi gerçekleştirirsiniz :)

      Sil
    3. Sevilay Hanım,
      Çok şanslısınız. Ortamınızı görmek isterdim. Bense bir bankanın hazine biriminde çalışıyorum :) İşiniz bu olunca, her gün aynı şeyleri görünce, insanın evde yapmak istememesi çok normal. nasıl ki erkek aşçılara sorarlar evde yemek yapar mısınız diye, hayır derler. O nedenledir ki butik pastane hayalim. Fabrikalaşmadan, kişiye özel, zevkine...
      Çok teşekkürler. Kısmetimizde ne varsa onu göreceğiz.
      Sevgiler.

      Sil
  6. Çok güzel görünüyor.. Bisküvili pastalar çok lezzetli oluyor.. ben de yaparım sıklıkla... Bir de böyle deneyeceğim.. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Hem pratik hem lezzetli oluyorlar. Deneyince inşallah beğenirsiniz. Teşekkürler.
      Sevgiler.

      Sil
  7. çok şanslı olduğumu düşünüyordum ilk başlarda ama işe başladıktan 6 ay sonra 8 kilo aldığımı farkedince pek de öyle olmadığımı gördüm :) Çılgınca her ürünün tadına bakma isteğim 8 kilo olarak döndü bana :) ve hala verebilmiş değilim o kiloları :) Biraz geç olsa da artık görünce canım istemiyor :)
    Butik pastacılığın zevki apayrı umarım bu hayalinizi gerçekleştirmeniz için nice nice kapılar açılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o açıdan düşünmemiştim, doğru söylüyorsunuz. Aynı durumda ben de olurdum heralde, 1 sene İsmek'in pastacılık kursuna gittim, yapmaya gittiğim halde, iyi de yemişim :)) Kilo verilir istenince, siz sağlıklı olun da..
      İnşallah Allah hepimizin gönlüne göre versin. Amin.
      Sevgiler.

      Sil
  8. Çok lezzetlidir diye düşümüyorum.Kahveyle de güzel dider..Ellerine ağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Çok yakışır kahveyle. Deneyin mutlaka afiyet olsun ;)
      Sevgiler.

      Sil
  9. Iade-i ziyarete geldim. Yorumun için teşekkür ederim , takibimdesin.

    YanıtlaSil
  10. ayyy böle güzel şey mi götürülürmüş misafirliğeeeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi oluyor, seviniyor onlarda "Ah pek uğraşmış, özenmiş de bize getirmiş diye" :)
      İyi taktik bak deep, sen de bizim yağuşuklu görücü damada hazırla, yesin çocuk :)

      Sil
  11. çok lezzetli görünüyorr:)
    blogunuz çok güzel olmus.
    başarılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Çok teşekkür ederim. Umarım tarifi siz de beğenirsiniz.
      Sevgiler...

      Sil
  12. Bana da misafirliğe gelmek ister misin? :)
    Çikolatalı tariflere bayılırım..
    Benim de bir bloğum var bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
  13. Portakallı tarçınlı kel tarifine ihtiyacım var:)
    Ben keklerin içi püşmeyince çok gıcık oluyorum. Bunun bir püf noktası var mı bir de?
    Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha yeni portakallı kek yapmıştım. Üstüne denk geldi, hemen paylaşmaya çalışayım, denemek istersiniz belki.
      Özellikle dikdörtgen kalıplarda yaşıyordum ben o sorunu. Şöyle bir çözüm buldum ben. Mesela 180 derecede pişiriyorsunuz keki, ilk 20-30 dk zaten fırının kapağı açılmaz. 30 dk dan sonra eğer üstü iyice pişmişse, bir kürdan alıp içini kontrol ediyorum. Kürdana sıvı bulaşıyorsa, içi daha pişmemiştir. Ama dışı pişti, sertleşmemesi gerek ne yapacağız? Fırını 150 C dereceye düşürüyorum. Bir 15 dakika daha pişiriyorum. Tekrar kontrol ediyorum. Pişmediyse pişene kadar bu şekilde düşük ısıda bekletiyorum.
      Kocaman sevgiler.

      Sil