Uzun zamandır, mutfağımın kiler çekmecesinde duran yarım kavanoz
tahin ile bakışıp duruyorduk. Çalışma hayatımızdan dolayı, eşimle ancak hafta sonu doğru düzgün kahvaltı yapabiliyoruz. O zamanda garibim tahin arka planlarda kalıyor. Geçenlerde yine tahini değerlendirmek için çörek mi yapayım, kek mi diye düşünürken,
buradaki tarif ile karşılaştım. Tarifin bence en güzel tarafı, kurabiyenin gün geçtikçe tadının daha oturması ve lezzetlenmesi. Bir de
dondurma kaşığı ile şekil verilmesi. Kurabiyeyi daha sert sevdiğimiz için, tariftekinden 5 dk daha fazla fırında kalıp kızarmasına izin verdim. Sonuç beklediğimin çok üzerindeydi. Kurabiyenin dışı hafif yumuşak helvamsı, altı ve içi ise un kurabiyesi kıvamında oluyor.
Uzun süre bayatlamayan bir kurabiye oluyor ve
kahve ile mükemmel uyum sağlıyor. Deneyin, pişman olmayacaksınız.
Malzemeler:
- Yarım su bardağı tahin
- 1 su bardağı sıvıyağ (ben ayçiçek yağı kullandım)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Yarım su bardağı ceviz (İri iri parçalarsanız kurabiyede daha dişe geliyor ve daha güzel oluyor)
- 3,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
Yapılışı:
Kurabiyelerin altı piştiğinde, kurabiyeleriniz de pişmiş demektir. Ancak sıcakken tepsiden almaya kalkmayın, kurabiyenin üstü sıcakken yumuşak olacağından, parçalanmasına neden olacaktır. Tepside soğumasını bekleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Not: Uzun süredir çekmecede bekleyen tahinim katılaşmış ve yağı üstüne çıkmıştı. Kavanozun kapağını açıp mikrodalga fırında yumuşamasını sağladım ve karıştırdım. Mikrodalga dışında benmari usulu yani sıcak su buharı ile de yumuşatılabilir.
Bu tarifle tanışmamı sağlayan Nurdan Özarslan Hanım'a Teşekkür Ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder