Muharrem ayı her sene olduğu gibi bereketiyle geldi evlerimize. Bakliyatlar, meyveler, kuru yemişler hazırlandı, aşure için kollar sıvandı. Aşure, berekettir, sağlıktır, şükürdür, en çok da paylaşmaktır. Evimizin bereketini paylaşalım ki, herkesin evine bereket dolsun. Osmanlı'dan günümüze gelmiş, bu ne güzel bir gelenektir.
Aşure için buğday, fasulye, nohut dışında olmazsa olmaz malzeme yoktur. Evinizde bulunan ya da alabildiğiniz her malzemele ile yapılabilir. Damak tadı tamamen size kalmıştır, isterseniz karanfil ve tarçın ekleyebilirsiniz, portakal kabuğu da çok güzel bir lezzet katar. Geleneklerimize göre, aşure pişerken sadece tahta kepçe ile sağdan sola doğru karıştırılır. Ve unutulmaya yüz tutan bir geleneğimiz, aşurenin tüm malzemeleri konup pişirilmeye devam edilirken, ev halkından biri Yasin okur. Böylece hem bereketi artar, hem yiyenlere şifa olur.
Gelelim Malzemelerimize, Püf Noktalarımıza ve Yapılışımıza:
Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasülye
Yarım su bardağı pirinç
1 elma
6-7 adet kuru kayısı
6-7 adet kuru incir
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı dut kurusu
Yarım su bardağı kuş üzümü
5 tane karanfil (isteğe bağlı)
1 çubuk tarçın
2 yemek kaşığı gül suyu
Yarım portakalın kabuğu (ufak ufak doğranmış)
Yarım portakal kabuğu (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı çekirdeğinden ayrılmış ay çekirdeği
4 bardak toz şeker(isteğe göre arttırıp azaltılabilir)
1 su bardağı süt
bir tutam tuz
Yaklaşık 4 Litre sıcak su (Gerektiğinde çoğaltılabilir)
Süslemek için; Fındık, ceviz, hindistan cevizi, badem, antep fıstığı, nar taneleri
Yapılışı:
- Aşurelik buğday iyice yıkanır, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su koyduktan sonra kaynatılır. Kapağı kapatılıp suyu süzülmeden bir gece bekletilir.
- Nohut ve fasulye ayrı ayrı tencerelerde üzeri 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su konulup kaynatılır ve buğday gibi kapağı kapatılıp şişmesi için bir gece bekletilir.
- Ertesi gün buğdaya üstünü geçene kadar sıcak su eklenir ve kısık ateşte pişmeye alınır. Pişerken dibi tutmaması için sık sık karıştırmanızı öneririm. Fasulye ve nohutlarda suyu süzülüp tekrar sıcak su eklenerek pişmek üzere ateşe konur.
- Kuru meyveler ayrı ayrı yıkanır, ılık suda bekletilir, bulanık suyu çıktıkça yeni su ile değiştirilir.
- Buğday pişince, (piştiği, buğday tanelerinin içinin açılması (yarılması) ve helmelenmesi ile belli olur) nohut, fasulye ve iyice yıkanmış pirinç, buğdaya ilave edilir, sıcak su eklenir. Tamamı pişinceye dek haşlanmaya devam edilir.
- Portakalın kabuğu soyulur. Yarısı ince ince kesilir, diğer yarısının kabuğu rende ile rendelenir ve tencereye eklenir. İstenirse bu aşamada karanfil eklenebilir.
- 1 çubuk tarçın tencereye eklenir. (Aşureyi tabaklara koymadan önce çıkartacağız.)
- Daha önceden ılık suda beklettiğimiz kuru incir, kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, kuru dut küçük küçük doğranarak tencereye eklenir. Ay çekirdeği eklenir.
- 1 elmanın kabuğu soyulur ve küçük küçük doğranarak eklenir.
- Gülsuyu ve süt eklenir. 1 tutam tuz konur. Bu esnada aşurenin kıvamı sürekli kontrol edilir. Suyunu çektikçe, sıcak su eklemek gerekir.
- Tüm malzemeler eklenip, aşure kıvamına geldiği zaman, şekeri ilave edilir. Biraz kaynatılır, ateşten alınır. Çubuk tarçın, tencereden çıkartılır.
- Aşure henüz sıcakken servis tabaklarına bölüştürülür.
- İyice soğuduktan sonra üzeri isteğinize göre süslenip servis edilir.
Püf Noktaları:
- Aşure malzemelerini seçerken, taze ve kaliteli malzeme olmasına dikkat etmek gerekir.
- Eklediğimiz gülsuyunun, %100 katkısız olmasına dikkat etmeliyiz.
- Ceviz, fındık gibi kuruyemişler, aşurenin içine eklendiğinde, renginde kararma yapabilir. Bu nedenle ben içine koymamayı tercih ettim. Sunum esnasında süslemede kullandım.
- Çubuk tarçın, toz tarçın gibi rengini değiştirmediğinden ve tadını acılaştırmadan ve çıkarabilme imkanı verdiğinden, tercih sebebidir.
- Karanfili ekleyip daha sonrasında çıkarmak isterseniz, portakal kabuğuna batırıp, tencereye ekleyebilirsiniz. Böylece sunumdan önce çıkartma imkanınız olur.
- Aşure hazırlarken, yanınızda hazırda sıcak su bulundurmanızda fayda var. Suyunu çektikçe eklemelisiniz. En son, hafif sulu bırakmanız daha iyi olur çünkü, aşure bakliyatların etkisiyle soğudukça koyulaşacaktır.
- Süt, aşurenin hem besleyiciliğini arttırır, hem de renginin daha beyaz olmasını sağlar.
- Osmanlı adetlerinde aşure, bal ve pekmez ile pişirilmiş. Şeker yerine bunları da kullanabilirsiniz.
- Aşureyi tam soğumasını beklemeden, sıcakken kaselere boşaltın. Üzerini süslemek için ise soğumasını beklemenizi tavsiye ederim. Aksi takdirde narlarınız-cevizleriniz aşağı çökecektir.
- Ve en önemlisi, aşureyi aşure yapan, paylaşmaktır. Mutlaka komşularınıza, sevdiklerinize, yaşlılara, öğrencilere, yapamayanlara dağıtıp, bu güzel geleneğimizi yaşatalım.
Afiyet Olsun. Bereketli Olsun.
Biraz zahmetli görünsede aşure gerçekten lezzetli ve maneviyat yüklü bir tatlı Yasin'siz duasız hiçbir anlamı olmaz. Allah kabul etsin.. aşura gününüzde mübarek olsun..
YanıtlaSilGerçekten de öyle. Aslında malzemeler hazırlandıktan sonra pişirmesine birşey kalmıyor ama nedense aşureyi senede bir kere yapıyoruz :)Allah sizlerin de dualarınızı kabul etsin. Yeni yılınız, muharrem ayınız mübarek olsun.
SilSevgiler.
Ne güzel şeydir aşure, çok besleyici hem sağlıklı hem maneviyatlı, elinize sağlık, mutfağınıza bereket ;)
YanıtlaSilGerçekten de öyle, ne güzel bir adetimizdir. Bereketli olsun inşallah.
SilAfiyet olsun.
taam bundan sonaaaa bu tarifi baz alcam aldırcaaam :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Deep,
Silİnşallah sizin ki de güzel olur. Sevgiler..
Ellerinize sağlık. Püf noktaları için ayrıca teşekkür ederiz
YanıtlaSilEstağfurullah Nilgün Hanım,
Silİnşallah beğenirsiniz siz de. Umarım tarifim beni utandırmaz :))
Begenmem mi 😊
SilTeşekkürler ;)
SilAşure muhteşemdir..bir o kadar da zahmetli..elimdeki tarifte buğdayı tam 16 kez yani duru bir su elde edene kadar yıkayın diyor...yıkıyorum ..pürüzsüz ellerim oluyor yıkamanın sonunda tabi yorgun ve pürüzsüz eller demek daha doğru olur :)))
YanıtlaSilBen sizi daha evvel keşfettim şirin hanımefendicim :)
..sevgiler..
Ooo 16 kez mi? Gerçekten buruşur eller denizden çıkmış gibi :) Aslında sizin söylediğiniz gibi, ön hazırlık zahmetli olan. Ön hazırlık tamamlandığında aşure yapmak çorba karıştırmak gibi birşey.
SilHoşgeldiniz, çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler..
Ben çok hayranı değilim ama yine de yemek istiyor insan senede 1 kez de olsa.Annem benim için buzluğa atmış, inşallah birşey olmaz da yeriz afiyetle. Ellerine sağlık görüntü harika^^
YanıtlaSilBenim eşim çok aşurecidir. Aşure ayı dışında da, gidelim de Bolulu Hasan Usta'da ya da karşımıza nerede çıkarsa orada yiyelim der. Ben de çok aramam, ama aşure ayında nedense canım çeker.
SilBebişe faydalıdır aşure, şifa olsun. Afiyet olsun inşallah ;)