Karnabahar Graten |
Sebze Graten yemekleri, "bu akşam hafif, yapımı kolay ama şık görünümlü ne yemek yapabilirim" sorusuna cevap aradığım zamanlarda hep kurtarıcım olmuştur. Hem çok kolay hazırlanması, hem birçok sebzeden yapılıp isteğinize göre şekillendirilebilmesi, hem de oldukça lezzetli olması beni bu seçime iten nedenlerden olmuştur.
Sebze graten yaparken, bazen brokoli, bazen brüksel lahanası, bazen de karnabahar kullanıyorum. Hepsini karıştırdığım da oluyor. Bu tarifte ise sadece karnabahar kullanmayı tercih ettim. Karnabahar ve kıyma çok yakışıyor. Salça vb de eklenebilir ama ben en beyaz haliyle, pamuk pamuk bir yemek hazırlamak istedim. Bu arada Kıbrıs'ta karnabahara "çiçek lahanası" deniyor. İlk duyduğumda çok şirin bulmuş ve yakıştırmıştım bu ismi.
Kıymalı Karnabahar Graten İçin;
Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar
Az miktarda süt
250 gram kıyma
1 küçük soğan
Tuz, karabiber
Beşamel Sosu İçin;
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Tuz, karabiber
Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri.
Karnabaharın dallarını çok küçük olmayan parçalara ayırıyoruz. Güzelce yıkıyoruz. Buharlı haşlama makinasında ya da tencerede bol suda haşlıyoruz. Burada bir püf nokta bulunuyor. Eğer haşlama suyuna biraz süt eklerseniz, hem karnabaharın kokusu çıkmaz hem de beyaz rengini kaybetmez. Karnabaharları çok yumuşayıp parçalanmaması için, biraz diri bırakıyoruz. Ardından haşlanmış karnabaharın suyunu süzüp cam fırın kabına alıyoruz.
Kıymayı bir tavada kendi suyunda-yağında pişiriyoruz. Piştiğinde ince doğranmış soğanı da ekleyip kavuruyoruz. Tuzunu ve karabiberini de ekleyip, karnabahar ile karıştırıyoruz.
Diğer yandan beşamel sosu hazırlıyoruz. Bunun için tereyağını bir tavada eritip, üzerine unu ilave ediyoruz. Unu biraz kavurduktan sonra, yavaş yavaş sütü ekleyip, topaklanmaması için sürekli çırpıyoruz. En son karabiber ve tuzunu da ekleyip, koyulaşınca altını kapatıyoruz.
Hazırladığımız beşamel sosu, cam fırın kabındaki kıymalı karnabahar karışımının üzerine döküyoruz. Rendelediğimiz taze kaşarı da üzerine ekleyip, 180 dereceli fırında üzeri pembeleşip, kaşarlar eriyinceye kadar pişiriyoruz.
Kıymalı Karnabahar Graten |
Afiyet olsun.
Hanımım ellerine sağlık... :) Ben et pek sevmediğimden bunu sadece karnabahar ve kaşarla yapıyorum tabi eşimin yüzünü sen hayal et :))
YanıtlaSilHahhaa :) Arada yesin eşin de Blanam. Çocuğa protein de lazım :)
SilAma şunu söylemeliyim ki, kıymasız da çok güzel oluyor. Brüksel lahanası, havuç, brokoli, karnabahar karışımı, üzerine beşamel sos ve kaşar peyniri... Yeme de yanında yat oluyor. hem pratik hem çok lezzetli.
Afiyet olsun canım benim.
Ellerine sağlık Hanımefendi! :) Ben Karnabahar'a bayılırım ama evdekiler kokusuna dayanamadığı için çok yapmazlar. Ben Karnabaharın yumurtalı kızartmasını çok seviyorum. :) Bu tarif de oldukça kolay. :)
YanıtlaSilKarnabaharın kokusu beni hiç rahatsız etmez, hatta severim de, kimisinin hoşuna gitmiyor. Ama püf noktasını deneyin istersiniz canım, kaynama suyuna biraz süt ekleyince koku çıkmıyor.
SilYumurtalı kızartmasını bende çok severim. Oh mis..
Graten kelimesi bana çok uzak geliyor :) hiç yapmadığım için heralde. elinize sağlık, kış geliyor özlemiştik karnıbahar ve brokoliyi ..
YanıtlaSilAslında gratenin Türkçesini kullanmam gerekir ama tam karşılığını bulamadım, haklısınız :) Çok teşekkür ederim. Karnabaharı özledik gerçekten de, tam mevsimi.
SilAFiyet olsun. Sevgiler.
Kıyma ve karnabaharı ben de yakıştırırım :)
YanıtlaSilEllerine sağlık :)
Teşekkür ederim. Çok yakışıyor ve lezzetli oluyor gerçekten de.
SilSevgiler.
Ellerine sağlık, karnabaharı çok severim hiç graten halini pişirmemiştim. Tam da zamanı, yapayım :)
YanıtlaSilKarnabahar yumurtalı da güzel oluyor, yemeği de graten hali de. Yapın, deneyin inşallah beğenirsiniz.
SilSevgiler.
Eline sağlık arkadaşım, çok güzel görünüyor. Ben et yemediğimden haşlayıp, kızartıp, sarımsaklı yoğurtla yiyordum ama o da bayağı yağlı oluyordu. Benim yaşımda o kadar yağ zararlı tabii..Sonunda hiç yapmamaya başladım. :((
YanıtlaSilafiyet bal olsun. Sevgiler.
Off, öyle de çok lezzetli olur Müjde Hanım, sarımsak dediniz mi, lezzet patlamasıdır benim için. Ama estağfurullah, ne var ki yaşınızda. Allah sağlık versin.
SilSizlere de afiyet olsun. Sevgiler.
Çok güzel görünüyor... Ellerine sağlık... Sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkürler. Sİzlere de afiyet olsun.
SilSevgiler.
Genelde patates ve kabak karışımından yapıyordum bunu. Hatta bazen sos yapmaya üşenip, sadece kaşarla yaptığımda oluyordu. :) Tembellikte üstüme yoktur.
YanıtlaSilKarnabaharı da denemek isterim. Haşlanırken içine süt konulduğunu bilmiyordum. Bunu da öğrendiğim iyi oldu. Teşekkürler.
Patates ve kabak ile de çok güzel olur gerçekten de. O haşlanmış haliyle hiç birşey olmasa da yenir ;)
SilBen kokusundan rahatsız olmadığım için süt çok koymam ama beyaz renk için iyi oluyor. Denemekte fayda var. Sevgiler.
Üniversitedeyken bir arkadaşım yapmıştı, ders arasında gidip evine yemiştik. Döndüğümüzde herkes karnıbahar yemeğe mi gittiniz gerçekten diye dalga geçmişti. Hahaha. Tabi onlar nasıl güzel bir şey olduğunu bilmiyorlar:)
YanıtlaSilSeviyoruz işte, var mı diyeceğiniz :)
SilBamyaya, fasulyeye, patlıcan yemeğine de laf atarlar. Bence güzel yapılıyorsa bir sebze, sevilmemesi için bir neden yok. Eşimin sevmediği birçok yemek vardı Handan Hanım evlendğimizde, ben yaptıkça sevdi, hatta ister hale geldi.
Karnabahar candır :) Sevgiler.
Ellerine sağlık canım. Lezzetli görünüyor. Çiçek lahanası ne güzel isimmiş öyle :) Karnabaharı çok severim. Salatası ayrı güzel, kızartması ayrı güzel, turşusu ayrı güzel oluyor. Bu şekilde hiç denememiştim. Aklımda olsun. Teşekkürler.
YanıtlaSilSevgi ve selam ile.
Çiçek lahanası ne kadar hoş değil mi? Evet iyi hatırlattın canım, turşusu da güzel oluyor. Rabbim ne güzel yaratmış her sebzenin ayrı lezzeti var.
Silinşallah beğenirsiniz ailecek bu tarifi. Sevgiler.
Görüntü iştah açıcı, ellerinize sağlık... Sütü ilk kez duyuyorum. Gerçekten kokusunu bastırıyorsa, bu püf noktası için size çok dua ederim :))
YanıtlaSilDeneyince bana da haber verir misiniz, süt eklediğinizde kokunun çıkıp, çıkmadığına dair? Ben süt ekliyorum ama karnabahar kokusu rahatsız etmediği için çok da anlayamıyorum.
SilSevgiler ;)
ayyy leziz gözüküyor :) afiyet olsun
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sizlere de afiyet olsun.
SilSevgiler.
Ellerine sağlık harika görünüyor :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Sevgiler.
SilEllerine sağlık çok güzel görünüyor ben bunun yumurtaya batırıp kızarmasını çok severim üstüne sarımsaklı yoğurt oldu mu tamamdır :))) Ebeydir yemiyorum iyi hatırlattın teşekkür ederim :)
YanıtlaSilÇok güzel oluyor öyle de gerçekten de.Of canım çekti yapayım bu akşam :)
SilAfiyet olsun.
Sevgiler.
Ayy çok severim, elinize sağlık :))
YanıtlaSilOhh afiyet olsun.
SilSevgiler.
Çok güzel olur bence tadı. Hiç yapmadım. İyi pratik bir tarif. Teşekkür ederim sevgiler
YanıtlaSilİnşallah deneyince beğeneceğiniz bir tat olur.
SilKocaman sevgiler.
Çok severim karnabahar ellerinize sağlık...
YanıtlaSilAfiyet olsun. Çok teşekkürler Gamze Hanımcığım.
SilSevgiler.
Nasıl lezzetli görünüyor :) Blog keşif etkinliğinden geldim blogunuza. Bana da mutlaka bekliyorum :)
YanıtlaSilHoşgeldiniz,
SilÇok teşekkür ederim ;) Tabi geleceğim. Kocaman sevgiler.
Aslında uzun süredir diğer bloglarda yorumlarınızı görüyor ve bir fırsat bulunca bloğunuzu incelerim diyordum. Zamansızlıktan hep ihmal ettim, az önce etkinlik yorumlarını okurken (çocuklar da uyanmamışken) fırsat bu fırsat dedim. Oldukça sık yaptığım ve daha haşlama aşamasında karnabahaların yarısı çocuklara kaptırdığım bir tarif. Çok seviyorlar karnabaharı ve bu beni mutlu ediyor.Elinize sağlık. Bir bakmak isterseniz dikiş için açtığım ara ara farklı konularda da yazılar hazırladığım bir bloğum var.
YanıtlaSilMerhabalar, hoş geldiniz.
SilÇok memnun oldum sizleri bloğumda gördüğüme. Karnabarın en pratik tariflerinden aslında, hemen hemen herkesin de bildiği bir tarif. Ne mutlu ki sebze seven evlatlarınız var. Afiyet olsun. Ben de küçükken çiğ çiğ yermişim karnabaharı :)
Bloğunuza da elbette geliyorum. Kocaman sevgiler.
Gerçekten hafif ve şık görünümlü bir yemek olmuş, elinize sağlık harika görünüyor efendim :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Gazeteci.
SilSizlere de afiyet şifa olsun.
Sevgiler.
hanfendiciiim bu ne güzel bir sunum olmuş. karnabahar karnabahar olalı böyle sunum görmemiştir:) ellerine sağlık çok severim çok . not ediyorum dur pinleyeyim sonra dönüp bakarım panocuğuma :D
YanıtlaSilDemir hanımcığım güldürdünüz beni. Çok teşekkür ederim :)
Silİnşallah beğenirsiniz. Afiyetler olsun.